Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Svært at se fremgang i Mærsk på den korte bane

Økonomisk ugebrev

mandag 05. marts 2018 kl. 9:55

Efter analytikermødet forleden dykkede aktien ti procent. En fremtidig EBIT-margen på omkring fem procent og en beskeden reduktion af enhedsomkostningerne pr. container på 1-2 procent var åbenbart for lidt for markedet. Det er svært at se vækstdrivere på den korte bane. Men opkøbet af Hamburg Süd kan give betydeligt løft i 2019, skriver shippinganalytiker Lars Bjørnvik efter investormødet.

Der er gået et stykke tid siden den nye strategi for Maersk blev lanceret i 2016, og fokus er nu på et rendyrket containertransportselskab med fokus på rederidelen. Frasalg af Maersk OilDansk SupermarkedMaersk Tankers, og et kommende frasalg af Maersk Drilling og Maersk Supply Service er planlagt til at ske i 2018. For de sidste to, så engang så succesfulde virksomheder, må det forventes at de afhændes med store tab.

For 3-4 år siden estimeredes værdien af Maersk Oil til at være USD 14,5 mia. og værdien for Maersk Tankers til at være USD 2,4 mia. Maersk Oil blev solgt til USD 7,5 mia. og Maersk Tankers for USD 1,2 mia. til holdingselskabet. Bedre ser det ikke ud for det forstående frasalg af Maersk Drilling, hvor værdien for 3-4 år siden var estimeret til ca. USD 6,4 mia. og værdien for Maersk Supply Service var estimeret til USD 2,3 mia. I dag er konsensusestimatet blandt analytikerne henholdsvis USD 4,7 mia. og USD 0,6 mia. Det er altid let at være bagklog, men var der nogen som sagde ”rettidigt omhu”?

Aktionærerne bør fremover håbe, at Søren Skou og co. vil være i stand til at skabe værdi til de hårdt plagede investorer. Men det er svært at se, hvordan dette skal kunne lykkes på den korte bane i 2018.

Læs også: “Vi tror på Robert Mærsk Uggla”

Containerindustrien er igen inde i en nødvendig konsolideringsfase, og Maersk har også i denne konsolideringsbølge været på opkøb. Med opkøbet af rederiet Hamburg Süd skal ledelsen bevise, at det denne gang kan lykkes at gøre opkøbet til en succes – modsat opkøbet af rederiet P&O Nedlloyd i 2005. Med Hamburg Süd tilføres Maersk 116 containerskibe, hvor halvdelen er indchartrede skibe. Det har været en positiv overraskelse at Hamburg Süd har leveret en EBITDA-margen på over ti procent i 2017. Dette på trods af, at deres kerneområde Latinamerika først nu er ved at komme ind i samme vækstcyklus som resten af verden. Men med en dominerende position på de mere profitable nord-syd ruter, burde indtjeningen kunne blive bedre end konkurrenterne. Udsigten for 2018 burde derfor for et samlet Maerks Line/Hamburg Süd være positiv, specielt hvis det lykkes at skabe de synergier som ledelsen lægger op til allerede i 2018 og med fuld kraft for 2019.

Læs også: Uventede prisfald presser store selskaber

Men en egentligt bedre indtjeningsevne viser sig nok først rigtigt efter 2018. Maersk vil fortsat deltage i konsolideringen. Men der er sat stop for investeringer i nye skibe. Fokus vil blive på omkostningsreduktion og store digitaliseringsprojekter. På kapitalmarkedsdagen blev der gjort et stort nummer ud af disse projekter. Men investorer, som kigger bagud, har hørt denne sang før, og nu ventes der på, at der bliver leveret denne gang.

MARKEDSUDSIGTEN FOR CONTAINERTRANSPORT 

Som altid i shipping er der fokus på udbud og efterspørgsel. På udbudssiden er ordrebogen på nye containerskibe historisk lav. Efter de planlagte relativt høje antal leveringer fra værfterne i Asien i 2018, ser det ud til et kraftigt fald.

Samtidig vil de relativt høje stålpriser, lave charterrater på skibe, og massive miljøinvesteringer i den eksisterende flåde være en faktor som betyder flere skrotninger. Men som så mange gange før set i containershipping er der altid en latent risiko for, at rederne begynder at kontrahere nye skibe fuldstændigt uventet.

Læs også: Maersk Oil blev solgt, da illusionerne bristede

Slowsteaming er stadig en væsentligt faktor og gemmer på en elastik, hvor kapaciteten i et snuptag kan udvides ved en højere fart på skibene, noget som lægger en markant dæmpning på længerevarende ratestigninger. Risikoen på kort sigt er derfor stadig for meget kapacitet i markedet.

På efterspørgselssiden er det et plus at den globale vækst er relativt høj og at konsolideringen i branchen medfører højere overskud. I modsat retning trækker at en større egenproduktion i Kina og emerging markets, som sammen med øget protektionisme i form af told og tariffer kan lægge en dæmper på efterspørgslen.

Udover de traditionelle faktorer som containerrederier er vant til at håndtere, udbud og efterspørgselsrelationer, bunker omkostninger, egne skibe vs. indchartrede skibe, optimering af rutenet osv., er det containerindustrien blevet langt mere afhæng af deres kunder og samarbejdet med dem. De fremtidige vindere bliver de integrerede containertransportkoncerner, som bedst kan møde krav fra kunderne.

Nemlig dem som kan få effektiviseret og automatiseret hele processen omkring transport af en container fra A til B og til stadighed opfylder de krav, som de store kunder og freight forwardere stiller. Her mangler Maersk stadig at vise, de er i stand til at levere.

Der er stadig masser af problemstillinger for ledelsen at tage fat på, først og fremmest integrationen af Hamburg Süd men også at få eksekveret alle de it-projekter, som der er blevet talt og talt om de sidste mange år, hvoraf nogen har oplevet en stop-go kultur alt efter containerraternes udsving og endeløse sparekrav og afskedigelser af medarbejdere.

Der forventes ingen rateforbedringer i 2018, men derimod at omkostningerne igen bør falde og dermed trods alt give en bedre performance. En usikkerhed er dog stigende bunkerpriser, der som regel helt eller delvis vil blive væltet over på kunderne, dog med en forsinkelse.

2018 ser derfor ud til at være en mellemår, og mulighederne for en øget performance efter 2018, ses der derfor positivt på. Med faldet i kursen på 10% i denne uge, ses der derfor en attraktiv købsmulighed for den mellemtil langsigtede investorer som har fokus på 2019 og 2020.

Lars Bjørnvik – har selv aktier i selskaber

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank