Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed

Carsten Vitoft

søndag 14. februar 2021 kl. 18:09

Landets største televirksomhed TDC skifter i disse år fuldstændigt karakter: De økonomiske resultater styres nu mere af, hvordan renterne påvirker medarbejdernes pensionsopsparing i firmapensionskassen end selve driften i erhvervsvirksomheden. Det nye årsregnskab viser, at TDC nu får flere penge ud af at drive pensionskasse end fra tele og kabel-tv. De nye ejere i ATP, PFA og PKA står til at score milliardgevinst.

Det har længe gået i den forkerte retning for Danmarks største televirksomhed TDC. De rå nøgletal viser nemlig, at mens virksomhedens balance over årene i store tal er skrumpet fra 100 til nu til 50 mia. kr., er firmapensionskassens balance steget fra lige under 30 mia. kr. til nu godt 50 mia. kr.

Firmapensionskassen er med andre ord blevet lige så stor som TDC selv, selvom TDC Pensionskasse lukkede for nye medlemmer for mange år siden.

”Der er næppe tvivl om, at risikoen i TDC efterhånden ligger hovedsageligt i pensionskassen. Der skal ikke gå meget galt i renteafdækningerne, før resultatet i pensionskassen langt vil overskygge resultaterne i virksomheden TDC. Risikoen er samlet set tredelt. Det vil sige, at virksomheden TDC er langt mere afhængig af udviklingen i levetider, renter og inflation. Eksempelvis peger alt på, at balancen og hensættelserne er steget meget i 2020 på grund af renteudviklingen. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at ejerne i PFA, ATP og PKA udmærket var klar over dette, da de købte TDC. De kender jo om nogen de risici, der er ved at drive et pensionsselskab,” siger aktuar Søren Andersen fra FPension.

Milliardgevinst
Det mest interessante er dog at se på, hvordan firmapensionskassen påvirker TDC-koncernens årsresultater. Mens selve forretningen TDC i disse år slås med overhovedet at skabe et overskud, har overførsler fra firmapensionskassen til virksomheden de seneste år haft altafgørende betydning for koncernens bundlinje.

Koncernens overskud (af fortsættende aktiviteter) var i 2019 på 180 mio. kr., mens TDC samme år fik overførsler fra overdækningen i pensionskassen på 140 mio. kr., som dog regnes direkte på egenkapitalen.

For 2020 erfarer Økonomisk Ugebrev, at pensionskassen økonomisk vil bidrage mere til TDC-koncernen end selve virksomheden – for første gang nogensinde. Koncernens overskud blev 151 mio. kr. i 2020, mens pensionskassens ventes at bidrage med lige omkring 200 mio. kr.

TDC’s ledelse ønsker ikke at lade sig interviewe om udviklingen i medarbejderens pensionsopsparing i TDC Pensionskasse, som er en af Danmark rigeste med overdækning af forpligtelserne på mere end fire gange, hvad loven kræver.

Derfor har TDC siden 2006 arbejdet ihærdigt på, at pensionskassen kunne udbetale denne overdækning til i første omgang virksomheden TDC, og dernæst ejerne. Og loven er siden blevet ændret af Folketinget i to omgange, så ejerne nu har adgang til de 3,4 mia. kr., der aktuelt er i overdækning i pensionskassen.

Tilhører TDC
”Medlemmerne af TDC Pensionskasse vedtog på en generalforsamling i 2019 en vedtægtsændring, som muliggjorde, at bestyrelsen i pensionskassen kan beslutte udlodning fra pensionskassen, såfremt det deles med medlemmerne. Dette forudsætter også, at pensionskassen har en markant højere solvens end lovkravene. De beløb, der ikke skal betales til pensionskassens medlemmer, har altid tilhørt TDC. Det er regnskabsmæssigt bogført som en del af TDC’s egenkapital,” skriver TDC’s presseafdeling i en mail.

”Udlodningerne påvirker ikke TDC’s resultat, da egenkapitalen nedskrives i takt med bogføringen af eventuelle udbetalinger fra pensionskassen. Det foregår på samme måde, som når TDC har indbetalt til pensionskassen, dog med modsat fortegn. I takt med at afviklingspensionskassen får færre og færre medlemmer, vil der, såfremt investeringsafkastet er godt, kunne udloddes. Det beløb, der ikke er udbetalt til medlemmerne, tilfalder i sidste ende TDC i overensstemmelse med reglerne for pensionskasser,” lyder det videre.

Året før vedtægtsændringen fik TDC nye ejere, da tre pensionskasser købte selskabet i 2018. ATP oplyser på vegne af konsortiet, at overdækningen på medarbejdernes pensioner ikke spillede nogen rolle ved købet af TDC.

“Nej, det var ikke en del af overvejelserne, da konsortiet indgik transaktionen, og det er med vores langsigtede investeringsfokus heller ikke en del af vores fremadrettede business case,” meddeler Stephan Ghisler-Solvang, pressechef i ATP.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank