Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Bankernes Q1-regnskaber – Grønborg om Q1 for Nordea Danmark: dyster læsning

Per Grønborg

søndag 28. april 2024 kl. 11:25

Tema: Bankernes Q1-regnskaber – Grønborg om Q1 for Nordea Danmark: dyster læsning

Finansanalytiker Per Grønborg sætter fokus på, hvad vi kan lære fra Nordeas førstekvartalsrapport om, hvordan det går dansk økonomi, og hvad vi kan forvente af de øvrige danske banker. Det overordnede billede er, at Nordea Danmark og Danske Bank sakker bagud i forhold til de øvrige danske banker, men at Danske Bank klarer sig bedre end Nordea.

Mens vi venter på de kommende ugers regnskaber fra de fem største danske banker, kigger jeg Nordeas førstekvartalsrapport igennem for information om, hvordan det går i den danske forretning. Nordea rapporterer ikke landeresultater, men en række landetal kan plukkes fra de forskellige segmentoplysninger i Nordeas factbook. Disse tal har jeg sammenstillet – se tabellen her.

Nettorenteindtægterne har været den væsentligste drivfaktor for bankernes nærmest eksplosive vækst i indtjeningen de seneste to år. Her klarer Nordea sig ikke specielt godt. Nettorenter fra Danmark faldt med 1,8 pct. i forhold til fjerde kvartal, om end de stadig er steget med 12 pct. i forhold til samme periode året før.

Ingen prangende performance

Fra første til fjerde kvartal 2023 viser danske banker 12 procents vækst. Det er lavt – faktisk meget lavt. I bunden ligger Nordfyns Bank med 11 pct., mens Danske Bank og Jyske Bank er på de næste pladser med henholdsvis 14 pct. og 15 pct. Tallene er nok præget af realkreditbogen. Men det er ingen prangende performance fra Nordea og meget langt fra Sydbanks 32 pct. vækst.

Renteindtjeningen fra privatkunderne er øget med 15 pct., mens renteindtjeningen fra de store erhvervskunder blot er steget med én pct. Til sammenligning har Danske Bank fra første til fjerde kvartal 2023 øget renteindtjeningen fra private kunder med 14 pct.

Udlånsvolumen til privatkunder er tilsyneladende en udfordring for Nordea, med et fald på 3 pct. i det samlede udlån og et fald på hele 14 pct. i den del, der ikke er realkredit. Her har Danske Bank klaret sig noget bedre, med en stigning på 3 pct. fra første til fjerde kvartal 2023 i det samlede udlån til danske private kunder.

Gebyrindtjeningen hos Nordea er faldet med 1 pct. i forhold til året før. Et fald, der primært kommer fra de små og mellemstore erhvervskunder (-13 pct), mens de store erhvervskunder samt de institutionelle investorer har bidraget med 4 pct. højere gebyrindtægter og private banking-kunderne med 10 pct. højere gebyrindtægter. Det er sandsynligvis en udlånsefterspørgsel og højere værdipapirrelaterede indtægter, der ligger bag.

Kredittab blev en indtægt for Nordea Danmark i første kvartal 2024. Men det skyldes alene betydelige tilbageførte hensættelser i storkundesegmentet (0,74 pct. udlånet), mens tabsprocenten på private kunder var på 0,05 pct. og mellemstort erhverv 0,02 pct.

Alt i alt et billede af, at nok advarer bankerne imod højere kredittab i 2024, men pt. er bevægelsen begrænset. Noget, der også blev bekræftet af Nykredits opjustering, der specifikt adresserer nettotilbageførsler af kredittab i første kvartal.

Nordeas udlånsvolumen har været lidt faldende det seneste år (-1 pct. å/å), hvilket dækker over en 9 pct. vækst i udlån til de store erhvervskunder, et fald i boliglån på 2 pct. og et fald i øvrige lån til private kunder på hele 14 pct. Kombinationen af blot 1 pct. stigning i nettorenterne fra de store kunder, samtidig med, at udlånsvæksten er på 9 pct., er problematisk.

Solide danske kunder

På kreditkvaliteten, målt ved den gennemsnitlige risikovægt, har Nordea de bedste store erhvervskunder i Danmark (33 pct. gennemsnitlig risikovægt), mens de svageste er i Norge (56 pct.). For små- og mellemstore erhvervskunder samt private er det ligeledes de danske kunder, der er mindst risikofyldte (32 pct.), og igen med Norge som de svageste (46 pct.). For realkreditlån (alene boliglån) har de danske lån til gengæld højere risikovægt (15 pct.) end såvel Sverige (4 pct.) som Finland (10 pct.).

Udviklingen det seneste kvartal i danske ”dårlige udlån” (stadie 3 lån) er faldet fra 917 mio. euro til 915 mio. euro. Dårlige erhvervslån er øget med 12 mio. euro, mens dårlige lån til husholdninger er faldet med 14 mio. euro.

0,38 pct. af de danske ejendomsudlån er klassificeret som dårlige, mens det kun er 0,08 pct. for de svenske – noget overraskende i lyset af de tilsyneladende markant større problemer, der er i denne sektor i Sverige i forhold til Danmark.

Per Grønborg

Per Grønborg ejer aktier i Danske Bank, Sydbank og Nordfyns Bank.

Læs også denne artikel i temaet:

Banker presses på nettorenter, men plus på aktiehandel

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank