Ifølge Nationalbankens statistik har erhvervslivet ikke øget sit banklån siden sidste efterår, efter markant udlånsvækst den første halvdel af sidste år. Samtidig er erhvervslivets indlån i bankerne styrtdykket.
I juni var erhvervslivets samlede låntagning i bankerne 457 mia.kr., og det var betydeligt lavere end det foreløbige toppunkt i august sidste år på 473 mia. kr. Virksomhedernes samlede låntagning var dog i andet kvartal stort set det samme som i årets første kvartal, viser Nationalbankens statistik.
Til gengæld har erhvervslivet skruet markant ned for dets indlån i bankerne, fra 485 mia. kr. i oktober 2022 til 430 mia. kr. i juni. Altså et fald på 55 mia. kr. Meget tyder også på, at der herhjemme begynder at ske det samme som i andre vestlige lande, og især i USA, hvor bankerne har oplevet dramatiske fald i deres indlån, fordi kunderne kan få bedre risikofri renter ved at sætte pengene i korte obligationer eller i pengemarkedsfonde.
Den gennemsnitlige rente på bankernes erhvervsindlån er godt nok steget fra minus 0,6 pct. i juni sidste år til plus 1,7 pct. i år. Men det er stadig en indlånsrente, som er betydeligt lavere end renten på en risikofri treårig realkreditobligationsrente, der er ca. 3 pct. Så for virksomheder, der har haft ekstra indlån ud over den daglige likviditetsstyring, er der de seneste år opstået nye sikre placeringsmuligheder, som bankerne sjældent kan konkurrere med.
En anden forklaring på de faldende erhvervsindlån kan være de stigende banklånerenter for virksomhederne. Ifølge Nationalbankens tal er udlånsrenten til erhverv steget fra 2,0 pct. juni sidste år til 5,4 pct. i juni i år. Alene i andet kvartal er den gennemsnitlige lånerente steget til 5,2 pct., mod en gennemsnitlig rente på 4,5 pct. i første kvartal.
For erhvervslivet bliver banklån altså dyrere og dyrere. Også selvom tempoet i de månedlige rentestigninger nu er aftagende, måske på grund af skærpet konkurrence om de mest sikre erhvervsudlån til større virksomheder.
For de danske husholdninger er rentebetalingerne til både realkredit og banker fortsat markant stigende: Husholdningernes rentebetalinger til bankerne er øget fra 1,1 mia. kr. om måneden i juni sidste år til aktuelt knap 2 mia. kr. i juni år Altså ekstra 900 mio. kr. månedligt, eller knap 11 mia. kr. årligt. Tilsvarende er husholdningernes rente betalinger på boliglån til realkreditten steget fra 3 mia. kr. i juni sidste år til senest 4,7 mia. kr.
Det svarer til, at de danske husholdninger over ét år, med de aktuelle rentebetalinger skal betale ekstra 31 mia. kr. til bank og realkredit – i forhold til for ét år siden. Ifølge Danmarks Statistik har danskernes detailhandelskøb alligevel holdt flot stand, og det er endda steget i årets andet kvartal, også korrigeret for prisudviklingen.
Selvom den disponible indkomst uden tvivl bliver presset af de stigende renteudgifter, er der altså fortsat en buffer til at håndtere de øgede omkostninger.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.