I sammenligning med de foregående år blev 2023 et fredeligt år på obligationsmarkedet. Danske Bank, som i 2022 skuffede mange kunder ved en overgang at stoppe risikotagningen, er tilbage på toppen.
Det kan være et hektisk job at være obligationsmægler. Men lige for tiden er det ganske fredeligt.
Ifølge Nikolaj Thorsøe, afdelingsdirektør i Sydbank, var forrige uge den mindste i mange år, målt på omsætningen af obligationer noteret på fondsbørsen i København. Det er grundlæggende boligmarkedet, der driver pulsen på det danske obligationsmarked, og lige for tiden er der hverken mange bolighandler eller lånekonverteringer.
Der har været mere gang i den gennem det seneste år. Men det har været roligt i forhold til, hvad man havde oplevet i årene forinden: I slutningen af 2021 opstod en inflation, som ingen på markedet havde oplevet tilsvarende, og med den fulgte en historisk brat rentestigning.
Forinden havde man corona-årene, som gav en række praktiske udfordringer, og som i kort periode også affødte hektiske kursudsving.
Alt dette skulle man håndtere under nye MiFID 2-regler fra 2018, der lægger snærende bånd på, hvor meget risiko, bankerne kunne tage på bøgerne, og dermed hvor godt de kunne servicere deres kunder. Denne restriktion gælder stadigvæk. Men nu har alle parter efterhånden vænnet sig til, den.
I dette rolige marked ligner ranglisten umiddelbart også noget fra gamle dage, for så vidt at de to klassiske storbanker i Danmark, Danske Bank og Nordea ligger i front. Det er dog kun marginaler, der adskiller Nordea, Jyske Bank og Sydbank, så reelt deler de tre andenpladsen.
Man skal nu syv år tilbage, før en anden bank end Danske Bank eller Sydbank satte sig på førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs Børsmæglerrating for obligationsmarkedet. Spillerne på markedet har forskellige styrker og svagheder, og Danske Bank er kendt som den bank, man altid kan komme til for en obligationshandel – et ry, der dog fik en ridse i lakken i 2022, da CEO Carsten Egeriis, under indtryk af det vilde rentemarked, en overgang satte risikotagningen på pause.
Det var på bekostning af obligationskunderne, som kvitterede ved at sende Danske Bank ned på andenpladsen i børsmæglerratingen. I år er man imidlertid tilbage på førstepladsen.
”Rentemarkederne har oplevet store udsving de seneste år og er blevet et vanskeligt marked at navigere i. Det gælder både for os og vores kunder. Det er et vigtigt strategisk marked for Danske Bank, hvor vi har dedikeret mange dygtige ressourcer til at levere en god kundeoplevelse. Vi er derfor glade for at undersøgelsen bekræfter, at vores service er påskønnet af vores kunder,” skriver Lass Højlund, Global Head of Fixed Income i Danske Bank, i en kommentar.
Sydbank er den eneste af mæglerne, der oplever signifikant tilbagegang i sine bedømmelser i år. Nikolaj Thorsøe forbinder det med, at man er i gang med en oprustning, som kunderne måske i første omgang har oplevet som uro. Sydbank har som obligationsmægler vundet sit renomme ved at holde et stramt fokus på realkreditobligationer, men nu vil man også fokusere på renteswaps sammen med obligationerne bag rentetilpasningslån.
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.