Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema M&A-rådgivere 2022: Konkurrencen skærpes i midmarket

Morten W. Langer

mandag 19. september 2022 kl. 11:00

M&A-rådgivere 2022 - Konkurrencen skærpes i midmarket

Tema om Corporate Finance-rådgivere 2022: Med revisions- og rådgivningshuset Beierholms overtagelse af den mellemstore M&A-rådgiver Oaklins og EY’s overtagelse af tech-rådgiveren Tofte & Co. er der lagt op til skærpet konkurrence om det lukrative midmarket-segment, hvor der i disse år er rigtig mange transaktioner.

Optrækket til en konsolidering på M&A-rådgivermarkedet kan forklares af flere tendenser: For det første ønsker de store revisionshuse at styrke deres M&A-forretning med relevante kompetencer og erfaringer inden for dette felt. For det andet har flere af de mellemstore selvstændige corporate finanshuse formået at skabe sig en markedsplatform, så de for alvor har fået gang i forretningen.      

Netop Oaklins og Tofte & Co. er eksempler på dette. 

De små bliver store

Selvom opgørelserne fra Mergermarket er præget af store slør på grund af forskellige definitioner, har der de seneste år været en tydelig tendens til, at de mindre og mellemstore selvstændige rådgivere har fået bedre fodfæste. Tallene indikerer også, at BDO, Nordic M&A og KPMG var inde som rådgiver i syv-otte transaktioner hver.  

Clearwater havde sidste år ifølge Mergermarket hele 29 transaktioner mod 14 året før, så den mellemstore rådgiver kunne stå i skudlinjen for en overtagelse, hvis konsolideringen fortsætter. Clearwater næsten firdoblede omsætningen til 254 mio. kr. mod 73 mio.kr. året før. Overraskende overhalede Claerwater FIH Partners’ omsætning på 203 mio. kr. FIH præsterede dog selv en vækst fra 147 mio. kr. året før.  

Også Atrium og det nyere HCN Partners, som er udskilt i et management buyout  af Handelsbankens corporate finance-afdeling, har indberettet nogle transaktionsopgaver, bl.a. sidstnævnte som rådgiverfor Handelsbanken ved salget til Jyske Bank.

Det mest interessante er dog, at EY og Beierholm nu også strategisk er begyndt at fokusere mere på dette forretningsområde. EY oplyser, at rationalet bag overtagelsen af Tofte & Co, som også har gjort sig bemærket som Certified Adviser på First North, ”er at styrke sit aftryk i voksende teknologivirksomheder og evnen til at levere integrerede strategi-, transaktions- og transformations-services. Opkøbet af Tofte & Company vil give EY en større eksponering mod teknologivirksomheder og start-ups, og mulighed for at udnytte EY’s brand og netværk.”

Tofte & Company kommer med 20 ansatte, og de skal bl.a. understøtte EY’s corporate finance-team med 45 medarbejdere.

EY har senest rådgivet i transaktioner ved salg af Falck roadside assistance for Falck, ved salg af Danske Madhus for Polaris Equity, ved salg af Mobilex for Dansk Generationsskifte og ved salg af Bullwall for Founders til Axcel. EY var med 25 transaktioner sidste år godt halv størrelse af PwC og Deloitte. 

Fra EY siger partner, head of finance, Martin Wiig Nielsen, at første halvår har været præget af valuation-tilpasninger for næsten alle sektorer. 

”Deal volume er nede med 25-30 pct. sammenlignet med samme periode sidste år, som retfærdigvis var all time high og dermed ikke værre end 2019 og 2020. Grundet inflation og høje renter er specielt de rigtig store transaktioner på over 1 mia. euro blevet ramt af usikkerheden og problemer med finansiering. Small-og midcapmarkedet har været væsentligt mindre ramt, og Danmark er primært et small/midcap-marked.”

”Vi ser fortsat høj aktivitet for small- og midcap, og der bliver lanceret transaktioner i stor stil i andet halvår fra både ejerledere og private equity.”

Mere selektive vurderinger

Videre siger Martin Wiig Nielsen: ”Vi forventer, det fortsætter, idet kapitalen har koncentreret sig mere om disse sektorer. Vi ser også en tendens til, at corporates/strategiske er gået helhjertet efter at finde små tech-selskaber, som kan hjælpe dem med at tech-enable deres gamle produkter. Early tech har fået det lidt sværere med et mere begrænset fundraising-marked, og vi ser stor efterspørgsel efter hjælp indenfor dette område.”

Fra Beierholm siger managing partner Søren V. Petersen, at revisionshuset med overtagelse af Oaklins nu for alvor satser på M&A-rådgivning: ”Vi oplever, at mange af vores virksomhedskunder i SMV-segmentet har brug for M&A-rådgivning, og vi har internt kun haft to mand på opgaven. Med overtagelsen af Oaklins forventer vi at kunne tilføre mange nye opgaver til forretningen, så vi skulle gerne fordoble Oaklins omsætning de næste år.”

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Tax Manager til Pension Danmark
Region Hovedstaden
HR- og udviklingschef til Dansk Sygeplejeråd
Region Hovedstaden
Business controller
Region hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til Job- og Velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank