Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

TEMA – Fondsmæglere – Top 30: Rekordoverskud til fondsmæglere i 2021

Morten W. Langer

tirsdag 30. august 2022 kl. 9:00

Tema: Danmarks Bedste fondsmæglere, Top 30 – Fondsmæglere: Her er årets hurtigløbere

Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af indtjeningsbilledet hos de 30 største fondsmæglere afslører, at 2021 blev et rekordår, når det gælder overskud på bundlinjen. Fremgangen skyldes hovedsageligt enorme performance fees i kølvandet på generelt stigende aktiemarkeder. Hovedparten af årets mest fremgangsrige fondsmæglere er globale eller ved at blive det. Den danske fondsmæglerindustri er nu for alvor ved at blive moden, med stadigt mindre afhængighed af danske velhavere institutioner. Vi gennemgår her årets højdespringer og efternølere.

Landets 30 største fondsmæglerselskaber øgede sidste år bruttoindtægterne med hele 41 pct., med 1,1 mia. kr. til 3,9 mia. kr. Hovedparten af fremgangen lå hos otte af de største fondsmæglerselskaber. Særlig stor vækst i indtægterne var der hos Global Evolution Fondsmæglerselskab, som er landets fjerdestørste, med et hop frem på 71 pct. i bruttoindtægter, og landets femtestørste, nemlig CPH Capital Fondsmæglerselskab, med et spring frem på hele 82 pct.

Branchens generelle fremgang skyldes langt hen ad vejen performance fees, der ofte er relateret til det absolutte afkast, og ikke det relative afkast i forhold til et benchmark. Det har for mange af fondsmæglerne nærmest automatisk løftet indtjeningen, at aktiemarkederne steg massivt sidste år. Der er dog også god grund til at vente betydeligt ringere indtjening hos fleste fondsmæglere i år. 

De vestlige aktiemarkeder toppede meget tæt på årsafslutningen, og siden er det nærmest kun gået nedad med nogle bump undervejs. Derfor er der næppe lagt i ovnen til, at der udløses performance fees for fondsmæglerselskaberne i år.     

Men sidste år blev altså en pengefest for de fleste fondsmæglere: Global Evolution har over en årrække i al ubemærkethed formået at blive et af de største danske fondsmæglerselskaber. Selskabet, der er baseret i Kolding, delejes af stifterne, Søren Rump og Morten Bugge med familier, som dog over en årrække løbende har reduceret deres ejerandel til blot 10-20 pct. efter salg til den engelske asset manager Conning & Co, senest igen denne sommer. 

Ledelsen skriver i regnskabet, at årets overskud blev betydeligt højere end forventet, og at det skyldes performance fees i datterselskaber, bl.a. i Singapore og USA, samt et kontor i London. Global Evolution forventer fortsat største ekspansion fra udenlandske kunder, antageligt også formidlet gennem hovedaktionæren. Fondsmægleren er specialiseret i forskellige strategier inden for emerging markets og frontier markets med fokus på statsgæld, erhvervsobligationer og valuta.

Det oplyses også, at assets under management (AUM) sidste år steg 0,9 mia. dollars, men det forklares ikke, hvor meget af fremgangen der skyldes organisk vækst og kursgevinster på den eksisterende AUM. Fondsmæglerens overskud blev sidste år 259 mio. kr. mod 101 mio. kr. året før.

Global Evolution er et eksempel på en dansk specialistmægler, som har formået af få international succes på grund af unikke kompetencer og en mangeårig veldokumenteret performance. Man kan næsten fortælle samme historie om den anden store højdespringer, CHP Capital Fondsmæglerselskab, der ejes af den engelske kapitalforventer AllianceBernstein. 

Top 5 - Største indtjening pr. omkostningskrone

Top 5 - Største bruttoresultat pr. medarbejder

Top 5 - Største vækst i antal ansatte

I dag synes fondsmægleren at være tæt integreret i ejerselskabet, og der er ikke længere danskere i selskabets ledelse, hverken i direktion eller bestyrelse. Selskabet blev etableret tilbage i 2013 af tre dygtige aktieanalytikere med speciale i globale aktier, bl.a. fra Alfred Berg. Siden blev selskabet solgt til Saxo Bank, derefter til Formuepleje og endelig til Bernstein.  

En af stifterne, David Dalgas, har nu en titel af Co-CIO Global Core Equities at AllianceBernstein, det samme som Klaus Ingemann Nielsen. Kenneth Graversen, som også var med fra starten, arbejder i dag for PFA Pension med globale aktier. Fondsmægleren rådgiver fortsat Formuepleje omkring fonden Limitellus, der ifølge Morningstar har performet middelmådigt de seneste tre år, efter et superflot afkast i 2019. 

Ifølge regnskabet fra CPH blev overskuddet sidste år fordoblet til 131 mio. kr. Det oplyses, at resultatfremgangen både skyldes øget AUM og performance fee. AUM blev øget til 113 mia. kr. mod 82 mia. kr. året før, svarende til en vækst på knap 40 pct. og altså en del mere end det globale aktieindeks. 

De traditionelle top-3 fondsmæglere, BI Asset management (Bankinvest), C Worldvide og Maj Invest, landede i hver sin afdeling: Der var meget stor fremgang til Maj Invest med stifter Jeppe Christiansen i spidsen, minimal fremgang til C Worldvide, og BankInvest midt imellem. 

Top 10 - Største bruttoresultat

Top 10 - Største fremgang i bruttoresultat

Maj Invests fondsmæglerselskab næsten fordoblede overskuddet før skat, fra 158 mio. kr. til 298 mio. kr.  Det oplyses, at koncernen har 120 mia. kr. under forvaltning, heraf halvdelen fra udenlandske investorer, og andre 26 mia. kr. gennem sin investeringsforening. Overordnet har Maj Invest-koncernen tre forretningsben, nemlig fondsmæglerselskabet, der tager sig af asset management, Maj Bank, der især fokuserer på rådgivning og investering for privatkunder, samt Maj Private Equity, der udvikler fonde med unoterede aktier.  

Asset management-delens udenlandske aktivitet er bl.a. en USA-fond, Maj Invest Global Value Equities, idet valueaktier også historisk var været en Maj Invest-specialitet. Den amerikanske fond med en milliardformue har dog over de seneste fem år underperformet i forhold til det generelle world indeks.  

Viceadm. direktør Henrik Parkhøi oplyser til Økonomisk Ugebrev, at den globale valuefond har performet bedre end det generelle valueindeks de seneste år. Og Maj Invest har på grundlag af denne overperformance og en veldokumenteret proces formået at tiltrække mange nye mandater i bl.a. USA og Canada, hvorfor AUM fra internationale kunder udgør mere end halvdelen af det samlede AUM i Maj Invest.

”Det markante løft i vores bundlinje sidste år skyldes kun i mindre grad performance fees, idet vi kun har resultataflønning i vores private equity. Hovedparten af vores indtjeningsfremgang ligger i udlandet med hovedvægt i USA og Canada, hvor vi har fået et ”stor” tilladelse som kapitalforvalter. Vores value-produkt har tiltrukket flere nye institutionelle mandater. Og vores ambition er at udbygge den udenlandske forretning yderligere med andre produkter over tid,” oplyser selskabet.         

Det er i dag ejet af ledelsen – med Jeppe Christiansen og Henrik Parkhøi som store aktionærer – og medarbejderne samt en enkelt ekstern aktionær i form af finansmanden Henrik Lind.

Om det fremtidige ejerskab siger Henrik Parkhøi: ”For mange år siden snakkede vi om en børsnotering, men det ligger ikke i kortene i dag. Vi udbetaler årets overskud i udbytte til aktionærerne, og det giver en rigtig god forrentning for de nuværende ejere i den aktuelle ejerskabsstruktur.”

Videre siger han: ”Men vi får fra tid til anden henvendelser fra interesserede købere, og dem snakker vi da med for at høre, hvad de vil, og så lære af det. Indtil videre lægger vi rigtig meget vægt på, at vi er herrer i eget hus, og vi kan selv bestemme, bl.a. om vi vil gennemføre langsigtede investeringer, som måske ikke giver kortsigtet afkast, hvor et eksempel kunne være etableringen af Maj Bank.”    

Også blandt de mellemstore og mindre fondsmæglere var der solid fremgang at spore flere steder: Særligt tre selskaber i den tidligere gruppe af mellemstore fondsmæglere præsterede sidste år stor fremgang. Nemlig Garda Capital Partners Copenhagen Fondsmæglerselskab A/S, Secure Spectrum Fondsmæglerselskab A/S og Global Risk Management. 

Garda beskrev vi også i analysen af sektoren sidste år som er hurtigløber. Fondsmægleren ejes 80 pct. af Minnesota-baserede Black River Asset Management, og resten af Jacob Chres Jørgensen, der er stifter og direktør for selskabet. Garda i Danmark øgede sidste år bruttoindtægterne til 86 mio. kr., mod 45 mio. kr. året før. Det danske selskab er en del af en større global kapitalforvalter, Garda Capital Partners, som har kontorer over hele kloden med over 60 mia. kr. under forvaltning.  

 Secure Spectrum Fondsmæglerselskab A/S ejes af en række finansfolk og velhavende erhvervsfolk, bl.a. Michael Spangsberg, som står bag Spangsberg Chokolade, Peter Svare-Andersen, Jan Grænge og Harald Peter Graf Holstein-Holsteinborg. De to selskaber Secure og Spektrum blev fusioneret i april 2021, og det er en medvirkende årsag til den stærke fremgang. Selskabet, hvor tidligere AP Pension-direktør Søren Dal Thomsen sidder i direktionen, øgede sidste år bruttoindtægterne til 83 mio. kr., mod 33 mio. kr. året før. 

I regnskabet oplyses, at antallet af ansatte sidste år var 31, mod 21 året før. Det oplyses videre, at en sammenlægning af de to selskaber ”vurderes at medføre, at den samlede virksomhed vil fremstå som en ledende full-scale formueforvalter og Trusted Advisor, som udbyder attraktive investeringsprodukter på tværs af investeringsuniverset, og som har adgang til alle relevante kundesegmenter herunder formuende personer og familier, family-offices og institutionelle investorer.”  

Morten W. Langer

Top 30 - Danmarks største fondsmæglere

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank