Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Generalforsamlingers indflydelse – Børsselskabers bestyrelser ignorerer problem med overboarding

Morten W. Langer

tirsdag 19. september 2023 kl. 11:25

Tema: Generalforsamlingers indflydelse – Børsselskabers bestyrelser ignorerer problem med overboarding

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de store børs­selskabers stemmeopgørelser fra de seneste general­forsamlinger har tidligere vist, at de store aktionærer i mange tilfælde stemmer nej til valg af enkelte besty­relsesmedlemmer, fordi de har for mange bestyrel­sesposter. Billedet bekræftes af den aktuelle årsbe­retning fra Komiteen for God Selskabsledelse.

De store danske og udenlandske inve­storer bliver mere og mere aktive på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger. Det har synliggjort stigende problemer med den gode selskabsle­delse i mange bestyrelser.

Problemet burde ellers være meget enkelt at håndte­re: Det handler simpelthen om, at mange bestyrelser har medlemmer, som er overboardet. Altså som har flere be­styrelsesposter eller andre tillidshverv end best practice, som er tre bestyrelsesposter.

Økonomisk Ugebrev gennemgik for nylig stemmeop­gørelserne fra flere store børsnoterede selskabers generalforsamlinger, og analysen viste, at der på overraskende mange generalforsamlinger var en høj nej-stemmeandel på et eller flere bestyrelsesmedlemmer.

Kritik af Pandora

Hos Pandora stemte hele 15 pct. mod genvalg af bestyrelses­formand Peter Ruzika, der også synes at være overboardet. Han er også formand for Royal Unibrew og menigt bestyrel­sesmedlem hos Axfood, Aspelin Ramm Group og AKA. Hele 24 pct. af stemmerne var imod genvalg af Cathrine Spindler, der har siddet i smykkeselskabets bestyrelse siden 2020. Pandora oplyser ikke på sin hjemmeside, hvor mange og hvil­ke andre eksterne bestyrelsesposter hun besidder.

Hos Genmab stemte hele 27 pct. af aktionærerne nej til genvalg af den tidligere TDC-chef Pernille Erenbjerg. Hun betragtes uden tvivl som overboardet, da hun har flere end tre tunge bestyrelsesposter.

Ud over næstformandsposten for det amerikanske te­leselskab Millicom sidder hun i bestyrelsen for Nordea, og det er en ekstra stor arbejdsbelastning. For aktionærerne i Genmab fik det måske dråben til at flyde over, at hun så oven i købet sidste år indtrådte i bestyrelsen for fiber­net-selskabet GlobalConnect.

I komiteens årsberetning oplyses det, at ved revisio­nen i december 2020 blev anbefalingerne udvidet med, at bestyrelsesevalueringen har fokus på bestyrelsens ar­bejde, effektivitet, sammensætning og organisering. Ko­mitéen har igen ved dette års undersøgelse gennemgået selskabernes årsrapporter og hjemmesider for at afdæk­ke, om selskaberne i deres bestyrelsesevalueringer har fokus på de uddybede anbefalinger.

”Dette skyldes, at internationale investorers proxy advisors har stigende fokus på disse områder, og at det dermed er blevet ”best practise” at forholde sig til disse forhold,” skriver komiteen. Det oplyses, at 14 ud af de 69 undersøgte selskaber (20 pct.) inkluderede samtlige delelementer fra de udvidede anbefalinger. Det er en lille tilbagegang i forhold til forrige år.

Ringe fokus på emnet

Komiteens undersøgelse viser også, at delanbefalingen om, at bestyrelsen forholder sig til antal ledelseshverv for de enkelte bestyrelsesmedlemmer, ikke får den store opmærksomhed. Forholdet indgår i anbefaling 3.3 om indholdet i bestyrelsese­valueringen, og kun 6 pct. af de undersøgte selskaber oplyser, at de har fuldt fokus på anbefalingen. Andre 25 pct. har del­vist fokus på denne delanbefaling, mens hele 69 pct. af de un­dersøgte bestyrelser slet ikke har fokus på overboarding-pro­blemstillingen eller ikke har nogen selvevaluering.

I beretningen oplyses også, at komitéen i september 2022 holdt dialogmøder med Glass Lewis og Institutional Shareholder Services Inc (ISS) om proxy voting guidelines, hvor komiteen ønskede at drøfte, hvordan danske børsno­terede selskaber bedst muligt forholder sig til Glass Lewis’ og ISS’ proxy voting guidelines, samt hvordan danske børs­noterede selskaber indleder dialog med Glass Lewis og ISS med henblik på at afklare konkrete spørgsmål.

I referatet fra mødet lyder det om overboarding: ”ISS og Glass Lewis lægger vægt på, at danske børsnoterede selskaber er transparente omkring de forhold, der kan ud­gøre formildende omstændigheder (hvis der er overboar­ding, red.). Det kan desuden være relevant for selskaberne at medtage supplerende oplysninger i generalforsamlings­indkaldelsen, i form af en vurdering fra nomineringsudval­get, som det er set i Sverige og andre europæiske marke­der (f.eks. Schweiz, Tyskland og Holland).”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank