Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Investeringsforeninger 2022 – Investeringsforeninger smykket med lånte fjer efter russiske salg

Carsten Vitoft

onsdag 14. december 2022 kl. 9:00

Investeringsforeninger smykket med lånte fjer efter russiske salg

I al stilhed er det lykkedes en række danske investeringsfonde at få solgt deres russiske aktiver. Og selv om det er sket til stærkt nedsatte priser, fremstår disse fonde nu med ekstra gode afkast. I fondenes benchmarks er russiske aktiver nemlig nedskrevet til et stort rundt nul, men provenuet fra salgene i de enkelte fonde indgår alligevel i afkastet.  

En af landets mest højtprofilerede investeringsfonde hedder BRIK-lande og sælges af Sydinvest. Selv om afdelingen ikke kom særligt godt fra start i år og i skrivende stund har tabt 21 pct. af kunderne penge, vil 2022 alligevel blive det bedste år i fondens historie. I hvert fald på papiret.

For når året om få uger er omme, vil fonden have slået sit eget benchmark med hele 15 procentpoint, hvilket må være meget tæt på danmarksrekord. Fonden vil have leveret et afkast i nærheden af 5 pct., mens det benchmark, som fonden måler sig imod, er faldet 10 pct. 

Teknik, ikke realitet

Problemet er bare, at det hele hviler på en teknikalitet. Denne vil dog følge fonden i mange år frem og få den til at fremstå som en af de bedste i markedet. 

Afdelingsdirektør Niels Skovvart fra Sydinvest erkender, at der blot er tale om teknik og ikke reel overperformance. ”Det hænger sammen med Ruslands invasion af Ukraine og deraf følgende aktioner i vores BRIK-afdelinger og MSCI’s håndtering af Rusland i sine indeks. Vi solgte ud af vore aktier i Rusland, inden MSCI nedskrev de russiske aktier til nul – i de indeks, hvor Rusland indgik. Vi har efter frasalget af russiske aktier tilrettet vores benchmark. Før invasionen bestod indeks af 25 pct. af landebenchmarkene for henholdsvis Brasilien, Rusland, Indien og Kina hos MSCI. Det blev ændret til en tredjedel af landebenchmarkene for Brasilien, Indien og Kina. Den store merperformance i perioden kan derfor i høj grad tilskrives nogle tekniske forhold,” siger Niels Skovvart.

Da krigen i Ukraine brød ud, blev den russiske børs lukket, så det var umuligt at sælge russiske aktier. Men undervejs er det alligevel lykkedes nogle investeringsforeninger at få solgt aktiverne på mere eller mindre grå markeder, hvor de ikke rigtigt aner, hvem der købte. Men indtægterne indgår nu i fondens afkast, mens benchmark helt er renset for russiske afkast. Det gav med et slag den solide merperformance i flere fonde, herunder altså Sydinvests.

”Vi havde omlagt direkte investeringer i Rusland til ADR’s, som kunne handles i London. Kurserne på russiske aktiver faldt selvfølgelig efter invasionen, så det har været til lave kurser, som dog har været højere end 0,0001, som i MSCI’s indeks efter tilretning den 9. marts. Det fremgår jo også af afkastet på vores BRIK-fonde, som er faldet mere end 25 pct. i år. Rimeligheden i, at vores BRIK-fonde har leveret en solid merperformance som følge af rettidig omhu, vil jeg overlade til andre at vurdere. Det vigtigste i den sammenhæng er, at vi i performanceopgørelsen følger reglerne for området,” forklarer Niels Skovvart. 

Ved årsskiftet glider det negative afkast på 25 pct. så i baggrunden, men til gengæld beholdes de 15 pct. merperformance i de mere langsigtede afkastmålinger. Det skaber også et sammenligningsproblem.  

Investeringsansvarlig Rasmus Kristian Mogensen fra Jyske Invest har også nydt godt af fidusen. Afdelingen for Nye Obligationsmarkeder Valuta har tabt penge i år, men også den vil indkassere en heftig merperformance i forhold til benchmark, når året er omme. Benchmark er i skrivende stund faldet 4,5 pct., mens fonden kun er faldet 1,9 pct.

Få oplysninger til kunderne

”En del af dette kan tilskrives salg af russiske aktiver, og det kan opgøres til 1,4 pct. i merperformance. Dertil får vi godt og vel samme effekt af også at have været undervægtet i russiske aktiver i forvejen,” forklarer Rasmus Kristian Mogensen. 

Også Nykredit Invest er positivt påvirket, men de vendte i sidste uge ikke tilbage med en angivelse af, hvor meget det har påvirket afkast i forhold til benchmark.

Alle fondene påpeger dog over for Økonomisk Ugebrev, at de ikke kunne have gjort så meget anderledes i situationen. Russiske aktier blev taget ud af diverse indeks af MSCI, mens obligationer blev taget ud af indeksene af JP Morgan. Ingen af fondene har dog gjort særligt meget ud af at forklare dette til kunderne på deres hjemmesider. Sydinvest oplyser dog, at de har skrevet om det i en månedskommentar i april.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank