2022 kan gå hen at blive det værste år i nyere tid for aktiv investeringsforvaltning. Op mod otte ud af ti investeringsfonde med danske forvaltere har ikke kunnet slå deres eget benchmark. Det strider imod selve grundtanken bag aktiv investeringsforvaltning. Uafhængig ekspert er ikke overrasket.
De danske investeringsforeninger gik ind i årets nedtur på aktiemarkedet med fuld gas på risikoen, og de fik sluppet gashåndtaget alt for sent. Fuld gas på risikoen – og helst meget højere end det benchmark, man skal slå – er nemlig gået hen og blevet selve idegrundlaget under aktiv investeringsforvaltning.
I opadgående markeder virker det fænomenalt – ikke mindst hvis man faktisk ikke er i stand til at slå aktiemarkedet på vanlig vis. Så kan man tage højere risiko, hvilket giver højere afkast, som også kan dække de ekstra omkostninger i forhold til passiv forvaltning.
Skulle have gået kort
Udlægningen kommer fra uafhængig rådgiver Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet, der forklarer, hvordan det i år er gået galt for voldsomt mange fonde herhjemme. De har ikke bare tabt penge, men de har tabt mange flere penge end deres benchmark.
”Når du er i et scenarie, hvor renten kan stige, skal du lægge dig i kortest mulige obligationer. Det er her, de alle sammen er gået galt byen. De har holdt fast i virksomhedsobligationer eller lange realkreditobligationer i håb om, at det gav et højere løbende afkast. Vi skal længere ud ad risikokurven, som de har sagt. Vores undersøgelser viser, at mere end hver anden fond har klaret sig ringere end markedet i år. Og de dårligste har tabt meget mere, end de bedste har vundet,” siger Karsten Engmann Jensen.
Men det kan også være meget værre endnu rundt omkring i markedet, og Danske Bank opgjorde selv efter tredje kvartal, at kun 12 pct. af deres blandede fonde var i stand til at slå deres benchmarks. På tre års sigt er billedet dog betydeligt bedre.
Oplysningerne fra Danske Bank stammer fra dens fact book. Banken har dog ikke ønsket at forklare Ugebrevet, hvordan det kunne gå så galt i år. For aktie- og obligationsfonde er det 67 pct. af bankens fonde, der har fejlet i 2022, og banken skriver endda, det er opgjort før omkostninger.
Men banken er ikke ene om at være gået galt i byen i år. I samarbejdet under Investin, hvor der er mange uafhængige fonde, er det også gået helt skævt. Ifølge halvårsrapporten, som kom efter den værste uro, var det 17 ud af 20 fonde, der ikke havde slået deres benchmark. En af dem er Othania.
”I forhold til den konkrete performance for første halvår 2022 har vi underperformet foreningens benchmark med -3,7 pct. Dette er naturligvis ikke tilfredsstillende. Baggrunden er primært, at vi i januar og juni var 100 pct. i aktier, hvor vores benchmark kun havde 70 pct. aktier. Samtidig med, at de 30 pct. af benchmarket, der lå i obligationer, markant slog aktier. Perioden februar til marts leverede vi cirka samme afkast som vores benchmark – men med markant lavere udsving undervejs,” forklarer Investeringsdirektør Vincent Dilling-Larsen fra Othania.
Den stærke dollar
En anden var Annox, som ellers stiller høje afkast i udsigt på hjemmesiden.
”Det skyldes primært valutaeksponeringen samt vores risikotagning. Mens vi er undervægtede i USA, ligger det totale aktiemarked, målt i vores benchmark ved MSCI World, med 70 pct. i amerikanske aktier. Når dollaren bevæger sig så meget som i år, giver det en heldig sidegevinst til benchmark, som klarer sig bedre. Du vil derfor generelt se i år, at mange investorer og fonde, som er massivt eksponeret mod dollaren, har klaret sig rigtig pænt på trods af tabet på aktierne målt i deres respektive valuta. Modsat har mange fonde, som undervægter USA, klaret sig mindre godt,” forklarer Mikkel Eliasen, der er investeringsdirektør og partner i Annox.
HP Fondsmæglerselskab har også oplevet et svært år, og her er det tilsyneladende også benchmarket, der bærer skylden.
”Afdelingerne er overvejende investeret i realkreditobligationer, som i første halvår har tabt gevaldigt til tilsvarende danske statsobligationer, som udgør en stor del af benchmark. I andet halvår har afdelingerne indhentet meget af det tabte, og for de to korte afdelinger hele tabet,” skriver porteføljemanager Mark Rentzmann Biagetti Jøns fra HP Fondsmæglerselskab
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.