Investeringsforeningerne ser meget fodslæbende på udviklingen mod billige og passivt forvaltede fonde. Bankers indtjening har i årevis været skyhøj på de aktivt forvaltede fonde, som nu er på vej ud. Nogle få banker forsøger at giver kunderne, hvad de vil have. Endnu flere forsøger at holde gryden i kog ved at skabe nye fonde, der formelt kaldes passive, men som stadig er alt for dyre. Er det en ny form for green washing, spørger fagredaktør Carsten Vitoft
Det har været svært for bankernes aktive investeringsfonde i skiftet over mod nye passive fonde, da bankernes indtjening historisk har været helt fantastisk. Danske fonde må helst ikke blive for billige – i hvert fald ikke så længe den generation, der er vant til at købe ind i banken, er i live. Sådan virker det, set udefra.
Tænk hvis de ældre ligesom de yngre generationer begyndte at fokusere på, hvad fonde reelt koster i stedet for blindt at følge bankrådgiveres rådgivning.
Det ville slå et kæmpe hul i alle landets store banker og sende deres aktier nedad. Overskud fra forvaltning af investeringsfonde er stadig vigtig for dem. Meget få af bankerne har fundet en løsning på dette generationsproblem – en af dem er Danske Bank og Danske Invest, der som de første begyndte at anbefale andet end egne produkter.
”For Danske Invest er diskussionen om aktiv versus passiv forvaltning ikke et spørgsmål om enten eller. Vi har igennem mange år haft begge strategier på hylden, med et af de bredeste og billigste udbud af danske indeksfonde. De indeksbaserede fonde kan ofte fungere som et prisbilligt element i en bredt balanceret portefølje i samspil med de aktive strategier,” siger Robert Mikkelstrup, der er adm. direktør i Danske Invest.
De fleste andre investeringsforeninger har fundet en helt anden løsning på kundernes stigende efterspørgsel efter nye billige og passivt forvaltede fonde. Erkendelsen af, at det skal være på hylderne, er udbredt. Men de fleste andre har indtil videre har lagt en slags semi-aktivt forvaltede produkter ud.
Sikkert for enten at vride den sidste indtjening ud af kunderne eller for at udskyde den uundgåelige udvikling så lang tid som muligt.
Før kostede det godt en pct. i omkostninger (ÅOP) for en aktiv global fond, men de nye ægte passive fonde koster helt ned til 0,07 pct. i ÅOP. Bankernes nye semiaktive fonde har lagt sig omkring 0,6 pct.
”Vi har i dag en overvægt af aktivt forvaltede fonde, fordi vi mener, at det overordnet er en rigtig god måde at reducere risiko og skabe merværdi for vores investorer, og fordi vi ved, at de er efterspurgte blandt vores kunder. Men det behøver bestemt ikke være et enten-eller, og derfor tilbyder vi også fonde, der følger mere passive strategier. Et eksempel er vores fond Nordea Invest Global Enhanced, der omkostningsmæssigt læner sig op ad indeksfonde, men samtidig giver mulighed for at skabe et merafkast i forhold til benchmark, og som der er stor efterspørgsel på – ikke mindst fordi den både i 2024 og årene før har leveret et virkelig flot afkast og performet bedre end benchmark,” siger Rasmus Eske Bruun, chef for Nordea Invest.
Indeksnære
Det kan selvfølgelig opfattes positivt, men det er værd samtidig at lægge mærke til ordet ”indeksnære”, hvor man samtidig tapper ind på den passive forvaltning, der ofte forbindes med lave omkostninger. Det ord bruger flere og flere, og Maj Invest har lige lanceret to nye fonde, hvor man læner sig op ad billige ETF-fonde, men faktisk ikke er det.
Det kan der været store fordele i, for så kan man beholde de kunder, der ikke brokker sig over de dyre aktive fonde, mens det stigende antal kunder, der spørger til pris, kan sendes i noget, der er lidt mindre dyrt, mens stadig langt fra konkurrencedygtigt.
”I Sydinvest er vi stolte af at være et aktivt forvaltet investeringshus. Men de senere år har vi udvidet vores fondsudbud til at inkludere passive fonde for at kunne tilbyde vores kunder flere investeringsmuligheder. Vi introducerede Sydinvest Indeks Morningstar Leaders i 2018, og den har været en stor succes, hvad angår både afkast og interesse blandt investorerne. Ud af vores 15 aktiefonde er fire af dem i dag passive,” siger afdelingsdirektør Niels Skovvart fra Sydinvest.
Alle de store investeringsforeninger har i dag i hvert fald én enkelt semi passiv fond, som typisk er blevet kæmpestor på meget kort tid. Men det lugter stadig af, at bankerne forsøger at trække pinen ud frem for at imødekomme efterspørgslen, som den ser ud i dag.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.