Branchen er i disse år præget af store forandringer, hvor nogle af de største advokatfirmaer bliver endnu større, og koncentrationen fortsat stiger. Den danske advokatbranche bliver samtidigt mere og mere ramt af engelske/amerikanske tilstande, hvor toneangivende partnere sælger sig selv og deres teams til højestbydende. Det handler også om et opgør mellem to forretningsmodeller for partnerkredsen, you-eat-what-you-kill eller ligedeling, skriver chefredaktør Morten W. Langer i gennemgangen af hovedresultaterne i årets advokattema
Målt på antal jurister er en af årets største vindere Accura, som efter års hæsblæsende ridt nu er landets sjettestørste advokatfirma med 259 jurister ansat, heraf 50 partnere.
I løbet af det seneste år er staben øget med hele 23 jurister, især ved at ”overtage” partnere, advokater og hele teams fra andre større advokatfirmaer. Tilvæksten må derfor forventes at sætte sig i Accuras bruttoresultat for 2024, efter en fremgang i 2023 på 13 pct. til 821 mio. kr. fra 730 mio. kr. året før.
Landets største advokatfirma, kammeradvokaten/advokatfirmaet Poul Schmith, har bremset flere års vokseværk, målt på antal jurister, som er faldet med 26 til aktuelt 449. Partnerkredsen er samtidig øget med seks til 91.
Som det fremgår af en anden artikel i dette tema om Kammeradvokatordningen, vil der antageligt komme anbefalinger fra en ekspertgruppe inden for nogle måneder.
Anbefalingerne ventes at blive et delvist opgør med den aktuelle ordning, hvor bl.a. kammeradvokatens stærke position inden for store insolvenssager forventes at blive udfordret. Og arbejdsgruppen skal også overveje, om navnet ”Kammeradvokaten” fortsat skal sættes fast på et bestemt advokatfirma, fordi det ses at give en ekstra værdifuld brandingeffekt.
Plesner er det seneste år gået frem med imponerende 26 jurister, heraf fire ekstra partnere til i alt 69. Læs også interview med managing partner Niklas Korsgaard Christensen i dette tema. Bl.a. har firmaet formået at tiltrække lederen af Kromann Reumerts energiafdeling.
Der har i det hele taget været stor fokus i branchen på partnere og teams med speciale inden for energiprojekter, som er en kæmpe sektor i Danmark med bl.a. Ørsted, Vestas, CIP og pensionsselskabernes grønne energiinvesteringer, som dog nu ser ud til at blive ramt af afmatning. En af forklaringerne på Accuras fremgang er overtagelse af både Bech-Bruuns og Bruun & Hjejles energiafdeling sidste år.
Denne afgang sammenholdt med, at Bech-Bruun mistede sine stærkeste indenfor Fast ejendom til Gorrissen Federspiel, har været medvirkende til, at antallet af jurister i Bech-Bruun er faldet med hele 24.
Når det fald ikke er større, skyldes det, at Bech-Bruun samtidigt formåede at hente en større gruppe M&A-advokater fra Bruun & Hjejle. Ikke mindst i Bech-Bruun har der været gang i svingdøren, hvor partnere er gået og kommet. Advokatfirmaet leverede ellers solid regnskabsmæssig fremgang i 2023 med fremgang i bruttoresultatet på hele 20 pct. til 940 mio. kr.
Med faldet i antal jurister det seneste år vil det være meget overraskende, hvis Bech-Bruuns bruttoresultat ikke falder en hel del i år. Det er ikke lykkedes at få advokatfirmaets ledelse i tale med henblik på at få en forklaring på, hvad der er sket – med et så hurtigt skifte fra fremgang til tilbagegang.
Økonomisk Ugebrev erfarer, at slingrekurs i topledelsen i Bech-Bruun har skabt usikkerhed om bundlinjen og derfor utilfredshed. Det opfattes som en væsentlig årsag til, at flere af de bedst omsættende partnere i Energi respektive Fast ejendom har søgt andre steder hen.
Kilder fortæller, at nogle partnere i Bech-Bruun har ønsket, at advokatfirmaet skal gå bort fra den ligedelingsmodel, som Bech-Bruun for rundt 10 år siden erklærede som ”Bech-Bruun-modellen”.
Samtidigt har Accura over de seneste år forladt den you-eat-what-you kill-model, hvor hver partner er sig selv nærmest og selv er ansvarlig for sin honorering, og om den bliver høj eller lav til fordel for en reel ligedeling.
Accuras historiske you-eat-what-you-kill-model var klart mest attraktiv for partnere, som hev mange penge hjem til firmaet, da den giver en høj privat aflønning. Men når Accura desuagtet for få år siden gik over til ligedeling, var det i enighed med de også såkaldte stærke partnere. De må forventes at have set det således, at det også var bedst for dem.
Accura skriver i sit regnskab, at ”vi registrerede en større del af væksten i 2023 i vores afdeling, som rådgiver om vedvarende energi. Afdelingen blev etableret 1. januar 2022 med tilgang af et team på mere end 30 førende specialister på området. Ved udgangen af 2023 var der i afdelingen mere end 110 specialister, fordelt på kontorer i København, Aarhus, Boston, London, Singapore, Tokyo, Melbourne, Seoul og Taiwan, som rådgiver såvel nationale som internationale kunder om vedvarende energi.”
De mange partnerskift hos Bech-Bruun giver ikke kun huller i erfarne kompetencer, men partnerne trækker normalt også mange kunder med sig væk. Så der er virkelig tale om et glidende sammenbrud, når den slags tager fart og bunder i større ledelsesmæssige problemstillinger.
Den store fragang af jurister hos advokatfirmaet med hele 24 færre jurister det seneste år, heraf 11 partnere, har ikke overraskende udløst store udfordringer i det øverste ledelseslag hos Bech-Bruun. Tunge partnerprofiler har forladt Bech-Bruun, bl.a. Richard Sand (til kammeradvokaten), Steen Jensen og Sebastian Christmas Poulsen (til Moalem Weitemeyer). Og for nylig meddelte Horten, at man havde tiltrukket Bech-Bruuns erfarne insolvens-advokat Troels Tuxen.
Ligedeling eller skævdeling er nok store emner internt, men de to emner, der tales mest om, er Kammeradvokatens fremtid og identitetskrisen i Bech-Bruun. Faktum er i hvert fald, at der det seneste år er sket rigtig mange skift i Bech-Bruun, og det åbner for plads til at spørge til ledelsen. To nye bestyrelsesmedlemmer tiltrådte i marts 2024. Et bestyrelsesmedlem fratrådte uden for nummer november sidste år. Den nuværende formand Anne Buhl Bjelke synes at have svært ved at få styr på tropperne. Senest blev det udmeldt, at direktør Christian Ejvin Andersen stopper efter ti år.
I branchen går snakken om Kammeradvokaten omvendt på, at en stærk topledelse med den medievante Boris Frederiksen i spidsen har formået at fintune en forretningsmodel, hvor Kammeradvokaten på den ene side markedsfører sig med timepriser, der er markant lavere end de andre større advokatfirmaers, men på den anden side har en omsætning hos sin største klient – staten – der er så stor, at den burde kalde på dybe panderynker hos Advokatrådet.
Det spørgsmål, som ØU hører de andre advokatfirmaer stille hyppigst, er ønsket om mere åbenhed om Kammeradvokatens forretningsmodel, som er en black box, ikke mindst fordi firmaet ikke offentliggør regnskaber. Mere præcist det billede, at staten ser ud til alene at forholde sig til de lave timepriser, men undlader at forholde til antallet af timer.
At Kammeradvokaten – med konkurrenternes ord – tonser timer i sagerne, og at partnerne i Kammeradvokaten derfor forgyldes. Konkurrenternes antagelser er, at det er hos Kammeradvokatens partnere, at man finder de højst indtjenende advokater i Danmark.
Artiklen fortsætter efter grafikkerne.
Rokaderne fortsætter mellem næsten alle de store advokatfirmaer, som styrker de forretninger, hvor de er svagest, eller hvor de har mistet folk – eller hvor de har brug for at styrke deres omdømme og tilføre rain makers, der kan skaffe nye kunder og store opgaver:
Ved Hortens ansættelse af Troels Tuxen kom der en pressemeddelelse om, at ”Horten rekrutterer en af Danmarks mest erfarne insolvensadvokater til at genskabe omverdenens tillid til den afdeling, som i den senere tid har været genstand for væsentlig negativ omtale i medierne, som følge af en tidligere partners udtalelser i TV2’s serie ”Den sorte svane”.”
Så det har uden tvivl udløst champagne internt hos Horten, at man på den måde nu kan viske den halvgrimme sag fra TV-dokumentaren væk.
Nok har Horten fået en erfaren mand fra Bech-Bruun, men forleden blev det meddelt, at Horten næste forår må vinke farvel til to garvede partere, Christian Gregersen og Mikkel Primdal Kæregaard, som tiltræder hos Kromann Reumert senest 1. maj 2025.
De ventes at tage deres teams med sig inden for M&A samt familieejede selskaber og fonde, hedder det i pressemeddelelsen.
Artiklen fortsætter efter grafikken.
Nogle firmaer viser også underliggende styrke på udvalgte forretningsområder uden at deltage aktivt i stolelegen mellem de store. F.eks. hos Mazanti-Andersen er antallet af partnere ikke øget, men bruttoresultatet steg sidste år med ti pct. til 217 mio. kr. hvilket gør advokatfirmaet til Danmarks 9. største.
Firmaet har en tredjedel af aktiviteten inden for fast ejendom. Og modsat de fleste andre advokathuses fast ejendoms-afdelinger har man her bevaret aktiviteten, bl.a. fordi der har været hovedvægt på udenlandske investorer indenfor projektudvikling. Almindelige ejendomstransaktioner har ligger underdrejet i 2024, som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev på baggrund af en kortlægning af pensionsselskabernes køb og salg på ejendomsmarkedet.
Firmaet står bag årets hidtil største ejendomstransaktion: ejendomsselskabet Velkomn, som har den britiske kapitalfond Matter Real Estate i ryggen, opkøbte otte boligområder af Birch Ejendomme. Inden for store udviklingsprojekter har advokatfirmaet udviklingen af Papirøen med rådgivning af bygherren Udviklingsselskabet CØ P/S, der består af Danica Ejendomme, Unionkul Ejendomme og Nordkranen.
Senest har advokatfirmaet stået bag en public offering for dansk-registrerede, men amerikansk børsnoterede Ascendis Pharma på USD 345 mio., altså over to mia. kr.
En højprofileret transaktion i år har også været Moalem Weitemeyers rådgivning af DSV ved overtagelsen af tyske DB Schenker, en transaktion til 107 mia. kr. som nok vil skæppe godt i kassen i år. Advokatfirmaet gik ellers sidste år tilbage i bruttoresultat, til 97 mio. kr. mod 110 mio. kr. året før.
Om transaktionen skriver advokatfirmaet (frit oversat), at ”tak til DSV for at have tillid til os i denne sag og for vores gode samarbejde. Sammen med Freshfields Bruckhaus Deringer og 29 andre advokatfirmaer rådgav Moalem Weitemeyer DSV med alle juridiske aspekter af transaktionen. Tak også til BNP Paribas, HSBC, Clifford Chance (bankernes rådgiver), PwC, KPMG og Brunswick Group for et godt samarbejde som rådgivere på købssiden. Endelig også en oprigtig tak til Hengeler Mueller, der optræder som modpart for Deutsche Bahn.”
Morten W. Langer
Læs også de øvrige artikler i dette tema om Advokatbranchen 2024:
Milliardopgør om statens advokatopgaver ind i slutspurt
Plesner: ”Vi er nok landets største uafhængige advokatfirma”