Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om bankernes kapitalforhold 1/: Nu skal bankerne igen opbygge korrektivkontoen

Morten W. Langer

fredag 19. maj 2023 kl. 11:25

Festen for danske bankaktier er slut

Bankernes samlede kapitalbuffer består dels af de krav, som Finanstilsynet stiller til bankernes forskellige kapitalelementer, og dels af bankernes akkumulerede hensættelser til at imødegå fremtidige udlånstab. I denne første del af tema om bankernes kapitalforhold fokuserer vi på de akkumulerede hensættelser. Med de stigende makroøkonomiske risici skal bankerne nu til at opbygge deres akkumulerede hensættelser igen, efter at de i årevis har tilbageført fra bufferen som indtægter.

Jyske Banks Q1-regnskab er antageligt et godt eksempel på, hvad der kommer til at præge bankerne tabshensættelser de kommende år i kølvandet på den stigende makroøkonomiske usikkerhed. 

For et år siden, i første kvartal 2022, tilbageførte banken tidligere tabshensættelser som indtægter i resultatopgørelsen, og det var med til at løfte bundlinjen. I kvartalet dykkede de akkumulerede hensættelser derfor fra 5443 mio. kr. til 5260 mio. kr. Der blev tilbageført 55 mio. kr. som indtægter.

I år er billedet det stik modsatte: Der er blevet udgiftsført 96 mio. kr. i resultatopgørelsen som tabshensættelser. Men til gengæld er de akkumulerede hensættelser også steget fra 4741 mio. kr. til 4920 mio. kr. Som det fremgår af analysen af Jyske Banks Q1-regnkab i denne uge, ser bankens ledelse øgede konkursrisici i dansk erhvervsliv, og derfor har den valgt at øge de akkumulerede hensættelser til at imødegå fremtidige tab.

I over et år har der været nervøsitet for en kommende recession, som dog ikke har indfundet sig endnu. Inden for de seneste uger er billedet dog vendt i en mere negativ retning, dels med udsigt til kreditstramninger i kølvandet på bankernes stigende finansieringsomkostninger, dels efter de seneste negative amerikanske arbejdsløshedstal og endelig i kølvandet på en vigende amerikansk forbrugertillid. 

Økonomisk Ugebrevs årlige rating af bankernes kapitalforhold viser, at der er meget stor forskel på størrelsen af bankernes akkumulerede hensættelser. Forskellene skyldes flere ting: For det første vil banker med en større andel udlån til risikofulde sektorer eller kundegrupper typisk hensætte mere end andre banker. 

For det andet kan forskellene også forklares med, hvad bankerne egentlig har ”råd” til. Banker med meget stærke kapitalforhold og god lønsomhed vil have råd til at gå med livrem og seler, og de vil typisk opbygge større akkumulerede hensættelser end banker med svag lønsomhed.

Årets opgørelse af de akkumulerede tabshensættelser viser, at følgende banker har de største ”hemmelige” tabsbuffere: Kreditbanken (7,7 pct. af de samlede udlån og garantier), Sparekassen Nr. Nebel (6,8 pct.), Vestjysk Bank og Broager Sparekasse (6,5 pct.). Bankerne med den mindste hemmelige tabsbuffer er Sparekassen Bredebro (0,6 pct.), Jyske Bank (0,8 pct.), Danske Bank og Arbejdernes Landsbank (1,0 pct.). 

De fleste banker ligger med en tabsbuffer på 3-5 pct. af de samlede udlån og garantier. Mens der er typisk også en tendens til, at de store banker har lavere akkumulerede tabshensættelser end de mindre banker. Forklaringen er, at de store banker typisk har en langt bedre styring af de underliggende kreditrisici.

Morten W. Langer

Finans Tema 1

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank