Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om den danske vækstbørs: First North – First North-selskaber lever ikke op til egne anbefalinger

Morten W. Langer

tirsdag 21. januar 2025 kl. 11:50

Tema om den danske vækstbørs: First North – First North-selskaber lever ikke op til egne anbefalinger

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, at det står skralt til med oplysningskvaliteten på First North. Særligt er det et problem, at de fleste selskaber end ikke giver summariske kvartalstal med oplysning om cashpositionen. Foreningen af Vækstselskaber har ellers udgivet nogle summariske anbefalinger, som har til formål at løfte oplysningskvaliteten, skriver chefredaktør Morten W. Langer

I disse år bliver der snakket rigtig meget om blandt interessenterne omkring fremme af vækstunderskoven i dansk erhvervsliv, at der skal sparkes mere gang i den danske vækstbørs for børsnoterede selskaber, First North. Politikere forsøger at få danske institutioner til at investere mere aktivt i de små vækstselskaber, både eksisterende og nye selskaber.

Mange af de nuværende First North-selskaber er fortsat cash negative og i en vækstfase, hvor der løbende kræves tilførsel af mere kapital. Men Nasdaq og selskaberne selv gør det ikke let at være investor, fordi selskabernes oplysningskvalitet fortsat er mangelfuld.

Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at ni ud af 34 First North selskaber præsenterer kvartalstal og samtidig likviditetsposition. Det er overraskende få, ikke mindst taget i betragtning, at Foreningen af Vækstselskaber (FBV) i sine anbefalinger lægger op til, at selskaber fremlægger kvartalstal og status på likviditet.

I anbefaling 1.6 hedder det, at ”…udvalget anbefaler, at selskabet offentliggør kvartalsrapporter eller alternativt kvartalsopdateringer, herunder omtale af udviklingen i de væsentligste finansielle forhold (værdipåvirkende forhold).”

I en uddybende kommentar hedder det, at ”…kvartalsrapporter/kvartalsopdateringen (bør) indeholde oplysninger, som gør investorer i stand til at vurdere kapitalpositionen, fx likviditet, gæld, kapitalforbrug (burn rate), tidshorisont frem til likviditetsbeholdningen er opbrugt (run way).”

Særligt for de First North selskaber, som løbende har behov for at hente ny kapital på grund af netto cash burn, er denne information meget relevant for investor. For disse selskaber er det for investor et oplagt spørgsmål, om ledelsen har en plan for at skaffe ny kapital i de tilfælde, hvor kassen er tom eller tæt på at være tom. Problemstillingen var aktuel for nylig for selskabet BactiQuant, der aktuelt igen er i gang med en delvist garanteret kapitalforhøjelse. Men selskabet havde ikke oplyst noget om cashpositionen siden halvåret.

De ti selskaber, som oplyste cashposition efter Q3, var Agillic (3,7 mio. kr.), Impero (14,9 mio. kr.), Konsolidator, som nu opkøbes (0,3 mio. kr.), LED iBond (0,5 mio. kr.), Mapspeople (16,9 mio. kr.), Movinn (4,6 mio. kr.), Trophy Games (21 mio. kr.), Virogates (7,4 mio. kr.) og Wirtek (4,8 mio. kr.).

Likviditet sikret

Eksempelvis LED iBond har ved udgangen af 3. kvartal en likviditetsposition på 543.000 kr. Den moderate kassebeholdning opstod efter et Q3 med cash burn fra driften på 2,6 mio. kr. og en kapitalforhøjelse på 2,9 mio. kr.

På en ekstraordinær generalforsamling den 9. januar 2025 blev bestyrelsen bemyndiget til at udvide aktiekapitalen og udstede konvertible obligationer og gældsbreve. Selskabet har en aktuel børsværdi på 8,3 mio. kr.

Flere andre selskaber balancerer også med en kassebeholdning tæt på nul, bl.a. Alefarm Brewing, som ved halvåret havde en kassebeholdning på 294.000 kr. efter et cash burn på 1,8 mio. kr. i halvåret. Der blev ikke oplyst noget i halvårsrapporten om håndtering af likviditeten i andet halvår.

Men i november blev det oplyst, at selskabet var tilført 1,5 mio. kr. ved en rettet emission. I starten af januar er forventningerne til 2025 oplyst til ”… en omsætning i størrelsesordenen TDKK 10.800 til TDKK 11.500” og ”et EBITDA i størrelsesordenen TDKK 0 til TDKK 350 (..) Målsætningen er at skabe en drift i balance, hvor fokus er på indtjening.”

Likviditeten i Dataproces Group blev ved halvåret oplyst til 218.000 kr. efter et cash burn på driften på 3,5 mio. kr. Selskabet har dog stor succes med at sælge software til de danske kommuner. Om årsforventningen til det nye regnskabsår oplyses, at der forventes en omsætning på 35-40 mio. kr. (mod tidligere 33-38 mio. kr.) og et EBITDA på 12-16 mio. kr. (mod tidligere10-14 mio. kr.).

Dermed synes likviditeten sikret fremadrettet. Selskabet handles til en børsværdi på 197 mio. kr.

Morten W. Langer

Læs også denne artikel i ugens tema om First North: Kritik af HCA’s dobbeltrolle efter strandhugst på First North

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank