HC Andersen Capital, ejet af tidligere ABG-chef Tue Østergaard, fortsætter sin aggressive ekspansion mod små børsnoterede selskaber. Efter godkendelse som certified adviser sidste år har han kapret ti First North selskaber, som også får leveret markedsføring, investormøder, aktieanalyser og IR-service. Det giver uhensigtsmæssige interessekonflikter, lyder kritik.
Tue Østergaard har de seneste år vist sig at være en af de mest kreative rådgivere i den danske finansverden. Hans selskab HC Andersen Capital (HCA) har opbygget en forretning med en bred vifte af services for børsnoterede selskaber som f.eks. afholdelse af investormøder, udarbejdelse af aktieanalyser og ESG-rapporter samt konkrete investor relation-opgaver.
Men over det seneste halve år har Tue Østergaard også taget en ny opgave som certified adviser (CA) over for ti danske First North-selskaber. Det har udløst massiv kritik for sammenblanding af kasketter.
For det første mener andre rådgivere, at man ikke samtidig kan være uafhængig Nasdaq-godkendt rådgiver, der skal sikre selskabernes compliance, og løse konkrete PR- og markedsføringsopgaver ved at varetage rolle som IR-funktion, udarbejde aktieanalyser, afholde investormøder og andre PR-funktioner, som skal få selskabet til at fremstå så attraktivt som muligt.
Ugebrevet erfarer, at flere certified advisers har henvendt sig til Nasdaq for at påpege det uhensigtsmæssige i, at en Nasdaq-godkendt rådgiver både står som garant for compliance på den ene side og for markedsføring og PR af selskabet på den anden side. Efter det oplyste har Nasdaq ikke svaret på henvendelsen, men antydet, at det vigtige er, at rådgiveren holder vandtætte skotter mellem de forskellige funktioner.
For det andet frygter rådgiverne, som ønsker at være anonyme, at det på sigt kan forringe kvaliteten af certified advisers arbejde markant, fordi HCA presser priserne voldsomt, hvorfor det bliver svært at holde tilstrækkeligt volumen hos de enkelte rådgivere til at kunne bevare kvalitet og bredde i interne kompetencer.
Flere af de øvrige rådgivere har været nødt til at sætte deres priser ned for at varetage rollen som certified adviser, da små vækstselskaber allerede har valgt de lave priser, hvor de også får andre IR og PR-ydelser med i samme pakke.
I et brev til First North selskaberne skriver Tue Østergaard om de nye ”kapringer”, at ”det skal ganske enkelt være billigere at have en tvungen CA. Priserne i markedet har været høje uden at være linket til forbrug. Det er det, vi har lavet om, ved at sænke prisen mod at der gives 4 timers rådgivning per måned. Vores første erfaringer er, at de bruges på alt muligt, herunder IR rådgivning, jura, der knytter sig til at være noteret og selvfølgeligt spørgsmål om kapitalrejsninger. Vi akkumulerer timerne over tid, og er der behov for mere i en periode, kigger vi på det.”
Aktivt aktiemarked
Meget tyder på, at HCA håber på at kapre flere First North selskaber: I brevet til selskaberne står, at ”… vi vil over tid gerne medvirke til et stærkt aktiemarked – hvor det er billigere at være noteret. Mange af de selskaber der er gået af børsen, har nævnt omkostningerne som en af årsagerne. Det kan vi i al stilfærdighed godt gøre noget ved. Du er meget velkommen til at række ud.”
Til kritikken siger Østergaard: ”Vi arbejder selvfølgelig ligesom andre virksomheder med funktionsadskillelse mellem CA og andre aktiviteter. Vi arbejder virkelig for, at det skal være billigere at være børsnoteret, og derfor er vores priser generelt lavere. Vi tror, det er en forudsætning for, at flere selskaber vil bevare deres notering. Det har Danmarks erhvervsliv en stor interesse i, og dermed er vi med til at sikre et aktivt dansk aktiemarked.”
Videre siger han: ”Jeg er bekendt med den kritik, der er af, at vi har sat priserne ned for ydelsen som Certified Adviser. På selskabernes vegne vil jeg tillade mig at sige, at konkurrence er godt, og vi konkurrerer også på kvalitet. F.eks. kan vores CA-kunder bruge den ekspertise, hvor vi som den eneste har en advokat ansat, så de undgår øvrige omkostninger.”
Seneste har HCA også været med til at etablere en First North-fond, der angiveligt skal investere i First North-selskaber ved kapitaludvidelser. HCA selv er større aktionær. Ifølge HCA går fonden efter at skaffe kapital til ikke-noterede selskaber, der kunne have en ambition om at gå videre frem mod en IPO. Den første investering er foretaget.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.