Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om Investeringsfonde – Investorer øger med én mia. i passive investeringsfonde hver måned

Carsten Vitoft

mandag 16. december 2024 kl. 17:25

Tema om investeringsfonde: Billedet har været det samme i årets første ti måneder, hvor der altså er indskudt 9,6 mia. kr. i passive aktiefonde, viser nye tal fra Nationalbanken. Pengene synes i stort omfang at stamme fra aktive aktiefonde, hvor der er trukket 6,7 mia. kr. ud i samme i periode. Aktiv forvaltning giver simpelthen lavere afkast end en passiv og billig investering, og det gælder både i Danmark og udlandet, siger uafhængig ekspert. Fagredaktør Carsten Vitoft beskriver tendensen

Ud af 29 danske aktiefonde, som udbydes af danske investeringsforeninger, har kun 13 haft et positivt afkast over de seneste tre år. Kun to af fondene har leveret et afkast over seks pct., og heraf er den ene en passiv fond fra Danske Invest.

Så landets største investeringsforeninger som Nordea, Jyske og Sydinvest har ikke været i stand til at give deres kunder et positivt afkast på aktivt at købe og sælge danske aktier i såkaldt aktiv forvaltning, hvor man ikke blot kører efter et indeks.

Det kan være en af forklaringerne på, at danskerne i et stigende tempo trækker deres investeringspenge ud af de aktive fonde. Altså væk fra dyre aktiefonde mod billigere passive fonde.

”Ser man bredt på disse aktiefonde på danske aktier, så indikerer afkastene, at dårlige investeringer trækker mere ned end gode foreninger trækker op. Det betyder jo i grunden, at det ikke er værd at betale andre for at lede efter de gode investeringer. Hvorfor investorerne først flytter mod passive investeringer nu, er sværere at svare på. Jeg tror, flere private kunder er begyndt at udfordre deres bank i forhold til, hvad de betaler for at investere via banken,” siger investeringsekspert Karsten Engmann Jensen, Pengeministeriet.

Morningstar har for nylig lanceret et barometer med aktiv versus passiv investering. I investeringskategorien for store børsnoterede selskaber har kun 30 pct. af de aktive fonde slået en passiv fond på afkast på et års sigt. Kun seks pct. på ti års sigt. For value-fondene er sandsynligheden for aktiv succes ikke meget bedre på 10 års sigt, hvor 5,6 pct. aktive har slået en passiv investering i samme periode. På 15 års sigt er det blot 0,8 pct. I Danmark er tallene en anelse bedre. Men tendensen er den samme, at jo længere, tidshorisonten bliver, jo større er chancen for at komme bagud på afkastet med en aktiv aktiefond.

Aktive fonde forsvinder

Men det er ikke bare pengene, der forsvinder ud af de aktive fonde. De aktive fonde forsvinder også. Jo længere, de kommer bagud på afkastet, jo større er chancen også for, at de bliver lukket eller fusioneret ind i en anden aktiv fond, der er lige så dyr for kunderne. Så forsvinder de dårlige afkast fra statistikkerne, så foreningerne kan tiltrække nye kunder og starte forfra.

”Det er lidt af en pengemaskine, og den bliver jo helt fantastisk, hvis banken og den bagvedliggende investeringsforening vælger et par verdensindeks som koster 0,2 pct. i omkostninger og pakker dem ind som aktivt forvaltede fonde, som så koster 1,8 pct. i ÅOP. Kundens formue får derigennem lov til at sive stille og roligt,” siger Karsten Engmann Jensen.

I år er der igen lukket 30 aktive fonde i branchen. Omkring 150 fonde er lukket over de seneste fem år, mens mere end 250 fonde er lukket gennem de seneste ti år. Samlet er omkring 400 fonde lukket siden årtusindeskiftet.

Investering er langsigtet, og ønsker man chancen for at se, om det så er gået godt efter ti år, så er det værd at overveje en passivt forvaltet fond, hvor der er en rimelig chance for, at den eksisterer om ti år.

Carsten Vitoft

Aktive investeringsfonde 01

Aktive investeringsfonde 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank