Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om kapitalforvaltere – Kapitalforvaltere tjener mere end Top-topchefer

Carsten Vitoft

fredag 24. november 2023 kl. 11:40

Tema om kapitalforvaltere – Kapitalforvaltere tjener mere end Top-topchefer

Investering af andre folks penge er gået hen og blevet den måske mest lukrative forretning i Danmark. Der er masser af eksempler på, at man som ejer kan opbygge en trecifret millionfor­mue på ganske få år. I de senere år er det endda blevet skruet så smart sammen, at ejerne tjener store tocif­rede millionbeløb, uanset om markederne går op eller ned. Ugebrevet har gennemgået private regnskaber for ejerne bag de uafhængige kapitalforvaltere.

Jeppe Christiansen fra Maj Invest, Anders Lund og Peter Bundgaard fra BLS Capital samt Claus Hommelhoff fra Formuepleje er mere eller min­dre ukendte i offentligheden. Men de tjener flere penge end direktørerne i landets absolut største virksomheder.

Sidste år, mens investorerne i Maj Invest typisk havde negative afkast, tjente Jeppe Christiansen alligevel 62 mio. kr. i sit private selskab. Det samme gælder Anders Lund og Peter Bundgaard i BLS Capital, der bare tjente endnu flere penge sidste år, mens markederne styrtdykkede, til trods for, at de faktisk forvalter færre penge end Maj Invest.

Når det kommer til at investere andre folks penge, er der nemlig ikke længere den store sammenhæng mellem egen indtægt, hvor mange penge man forvalter for kunder­ne, eller hvor stort et afkast, man leverer til dem. Det viser Ugebrevet gennemgang af private regnskaber fra ejerne bag Danmarks største uafhængige kapitalforvaltere,

”Der burde være et solidt grundlag for stordriftsforde­le, når man forvalter så mange penge, men de kommer ty­pisk ikke kunderne til gode. Så det er ofte dyrere, end det bør være, og det går jo nok i kapitalforvalternes lommer. Oven i det kan de fleste private investorer ikke gennem­skue omkostningerne og afkastet, og derfor er der mu­lighed for meget stor indtjening i de her virksomheder,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

”Investering er virkelig et svært område at gennem­skue for kunderne, og det skyldes ikke mindst, at de fleste af os forbinder højere omkostninger med højere kvalitet. Men lige præcis på kapitalforvaltning er dette forhold ty­pisk helt omvendt. Jo højere omkostninger du betaler, jo mindre er der tilbage til afkastet,” siger en af landets min­dre kapitalforvaltere, Karsten Hannibal fra Optimal Invest.

Maj Invest, BLS Capital og Formuepleje tjener store overskud, uanset hvilke afkast de leverer til kunderne, vi­ser regnskaberne.

Mest hovedrige må man konstatere, at ejerne af BLS Capital er blevet over årene. Det er stiftet og drives af de to tidligere stjerneforvaltere fra bankverdenen Anders Lund og Peter Bundgaard. På de 15 år, selskabet har le­vet, har de til sammen tjent godt 1 mia. kr.

Anders Lund ejer og har ejet BLS Capital gennem sel­skaberne ARL Invest og ALU Invest, hvor det også ser ud til, at han selv investerer massivt i sine egne fonde. Det skabte sidste år et overskud på godt 75 mio. kr. – altså ud over den tocifrede millionløn, han også ser ud til at hive hjem fra selve selskabet BLS Capital.

Over årene har han nu opbygget en egenkapital, og der­med formue, på 537 mio. kr. i det ene private selskab, hvor­til skal lægges 135 mio. kr. i det andet selskab. Han ser da også ud til at være krøbet i skattely på den britiske kanalø Jersey med en stor del af formuen. Han ønsker dog ikke at tale med Ugebrevet om sine formueforhold.

Det gør hans makker Peter Bundgaard heller ikke, men også han lever livet godt som kapitalforvalter, viser hans private regnskab PBR Invest. Mens kunderne i BLS Capital sidste år fik store negative afkast, lød overskuddet i hans private firma på ikke mindre end 120 mio. kr. Egenkapitalen er dog ”blot” blot på 103 mio. kr., men han hiver også store afkast ud til sig selv – de seneste to år godt 100 mio. kr.

I år er de pauvre afkast fortsat i en af BLS Capitals fonde, men ifølge halvårsrapporten fra selskabet er over­skuddet alligevel hele på 110 mio. kr. ved halvåret 2023.

Jeppe Christiansen fra Maj Invest har også oplevet gyldne tider, siden han som øverste chef i den offentlige pensionskasse LD stiftede Maj Invest – og senere købte det ud – tilsyneladende alt, alt for billigt. For siden er det blevet en ren pengemaskine, der er flere hundrede mio. kr. værd ifølge ejernes regnskaber. Maj Invest tabte ikke bare penge som alle andre sidste år, men en række af fon­dene er decideret dårligt ratet hos det uafhængige analy­sefirma Morningstar.

Men Jeppe Christiansen er blevet trecifret millionær gennem Maj Invest, og sidste år lød overskuddet i hans private selskab på 62 mio. kr., hvilket øgede egenkapita­len til 320 mio. kr. Ejerskabet i Maj Invest deler Jeppe Chri­stiansen bl.a. med Kurt Kara og Henrik Parkhøi, hvor man dog ikke kan se, hvad de har tjent på ejerskabet.

Hverken Jeppe Christiansen, Henrik Parkhøi, Anders Lund eller Peter Bundgaard ønskede i sidste uge at svare på spørgsmål fra Ugebrevet.

Erkendelse af problemer

Det vil Michael Voss dog gerne, og han fortæller Ugebre­vet, at han er glad for, at han sidste år måtte inkassere et stort underskud på 47 mio. kr. i sit private selskab.

”Årsagen til, at selskabet kommer ud med et væsent­ligt underskud i 2022, er et markant kurstab på behold­ningen, men selvom det naturligvis er ærgerligt, har vi det helt okay med, at vi selv får et rigtigt dårligt år, når det har været et skidt år for kunderne/investorerne. Vi arbej­der benhårdt på at komme tilbage til en ny periode med væsentlig overperformance, da vi ikke har været tilfred­se med seneste års performance,” lyder det fra Michael Voss, der tidligere har været udnævnt i medierne som verdens bedste investor i en periode.

Men selv om Michael Voss, som den eneste, fik et stort underskud sidste år, er egenkapitalen i hans private sel­skab stadig på et ganske fornuftigt niveau på 302 mio. kr.

Så er der også landets måske største uafhængige ka pitalforvalter, Formuepleje, der har haft meget store van­skeligheder med afkastet de senere års tid, hvor hele le­delsen er skiftet ud. Den nye topfigur, adm. direktør Peter Kjærgaard, siger til Ugebrevet:

”Vores kerneopgave er at levere langsigtede risikoju­sterede afkast, og målsætningen er at være blandt de ab­solut bedste. Der har vi på kort sigt været udfordret – dels af markederne, men også af forhold, vi selv kan ændre, så det er vi i fuld gang med. Vi har bl.a. styrket vores investe­ringsteam betragteligt.”

Flagskibet Formuepleje Penta har i den grad performet dårligt de senere år, men Formuepleje inkasserede sidste år et overskud på 66 mio. kr. – og over de seneste fem år har ejerne tjent mere end 1 mia. kr. på ejerskabet, som er delt mellem over 70 mindre investorer. Men det er ingen hemmelighed, at hovedaktionæren, familien Hommel­hoff, er blevet hovedrige på ejerskabet af Formuepleje.

Sidst er der også de to mindre kapitalforvaltere Art­ha samt Investering & Tryghed. I Artha er ejerskabet delt mellem fem private selskaber med Brian Kudsk som to­neangivende partner og adm. direktør. Han har gennem tiden opbygget 68 mio. kr. som investor og ejer af Artha. For de andre partnere og investorer lyder egenkapitalen på mellem 127 mio. kr. og 513 mio. kr.

Man kan dog ikke se, hvor meget der stammer helt præcist fra Artha eller andre investeringer, da alle regn­skaberne er opgjort med meget lidt information. Trods de store beløb har deres selskaber en eller få ansatte og næ­sten ingen omsætning. Så siger loven, at man kan slippe med meget få hovedtal.

Nogenlunde samme billede gør sig gældende for de fem ejere bag Investering & Tryghed. Her er der opbygget egenkapital og formue for mellem 40 mio. kr. og 430 mio. kr., men tallene er typisk lige så slørede som i Artha.

Carsten Vitoft

Læs også den anden artikel i ugens tema om Kapitalforvaltere:

Fald i indtægter fra ellers guldrandet kapitalforvaltning

Kapitalforvaltere 01

Kapitalforvaltere 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank