Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om Krisesignaler på ejendomsmarkedet – Dades-underskud på 2 mia. kr.: presses på flere fronter

Ejlif Thomasen

fredag 10. maj 2024 kl. 11:15

Tema om Krisesignaler på ejendomsmarkedet – Dades-underskud på 2 mia. kr.: presses på flere fronter

Dades må betragtes som et katastroferegnskab. Der er foretaget massive nedskrivninger af ejendomsværdierne i takt med, at der handles til stadigt højere afkastprocenter. Dades ser også højere tomgangsprocenter på alle ejendomstyper, hvilket indikerer markant svaghed på ejendomsmarkedet, skriver fagredaktør Ejlif Thomasen.

Dades, en af landets største ejendomsinvestorer, er under voldsomt økonomisk pres, viser det nye regnskab for 2023.

I Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de aktuelle årsregnskaber for 2023 for de store ejendomsselskaber er Dades det hidtil mest dystre, med stærke indikationer på, at markedet for erhvervsejendomme nu er under hastig forværring.

Alene det forhold, at ejendommene generelt handles til stigende afkastprocenter, i kølvandet på de højere finansieringsrenter, har kostet Dades dyrt. Ejendomsselskabet med aktiver for 25 mia. kr. nedskrev sidste år værdier på både kontor, center og boliger for 2059 mio. kr.

Stigende tomgang

Nedskrivningen er en direkte følge af stigende afkastkrav. Samlet for koncernens ejendomme er afkastkravet opjusteret med 0,48 procentpoint, til 5,28 pct. Relativt set rammer nedskrivningerne overraskende porteføljen af boligejendomme hårdest, fordi afkastkravet stiger fra et lavt niveau – fra 3,98 pct. til 4,43 pct.

Det svarer til et teoretisk værdifald på 10,1 pct., og ifølge regnskabet er det da også næsten det, der er tilfældet, nemlig et fald på 9,8 pct. Det viser, at koncernen stort set ikke har kunnet hæve de budgetterede lejeindtægter på boliger. Samtidig viser regnskabet, at der også for boligudlejning har været stigende tomgang i 2023, nemlig fra 3,4 pct. til 5,0 pct.

En del af den stigende tomgangsprocent på boliger skyldes en enkelt lejer: ”Det er påvirket af et par enkelte ejendomme, hvor vi havde en lejer med flere lejligheder. Det drejer sig om et selskab, der havde en del expats, og vi har efterfølgende fået tomgangen noget ned igen, til tæt på 2 pct.,” siger direktør Søren Kristiansen.

Også for erhvervsområdet, som i praksis er kontorer, er der påvirkning fra en enkelt lejer. Kontorer udgør 50 pct. af koncernens ejendomme, målt på arealandel, og her er tomgangen sprunget op fra 4,2 pct. til 5,8 pct.

Resultatet er ikke kun ramt af øget tomgang og negative værdireguleringer. Også finansieringsomkostningerne stiger nu. Den beregnede lånerente er øget fra 1,8 pct. i 2022 til 3,2 pct. ved udgangen af 2023. Med den aktuelle prioritetsgæld på næsten 15 mia. kr. betyder det, at koncernens renteudgifter er sprunget i vejret til 478 mio. kr. i 2023, mod 262 mio. kr. i 2022.

Resultatet før kurs- og værdireguleringer blev 516 mio. kr., mod 699 mio. kr. året før.

Inklusive værdireguleringer lander underskuddet på 2,2 mia. kr., og på 1,8 mia. kr. efter tilbageførsel af et ellers afsat resultatorienteret honorar på 350 mio. kr.

Penge fra Novo

Trods det gigantiske underskud er koncernen ikke livstruet, for den største aktionær – Novo Holdings med en ejerandel på 58 pct. – har givet tilsagn om at ville tilføre trekvart mia. kr. i kapital. Dermed er der adgang til ekstra kapital, hvis der opstår behov. Den bogførte egenkapital er fortsat over 9 mia. kr., mod knap 11 mia. kr. året før.

”Også på erhverv er der stor påvirkning fa enkelthændelser. Nykredit flytter fra Glaskuben (på Kalvebod Brygge i København, red.) til Nordhavn. Lejemålet bliver senere overtaget af Jyske Bank,” siger Søren Kristiansen.

Glaskuben omfatter et kontorareal på lige under 30.000 kvm., og dermed udgør denne ene ejendoms 5-6 pct. af koncernens kontorareal. Søren Kristiansen ser da også forholdsvis positivt på erhvervsområdet.

”Vi oplever en god efterspørgsel på vores kontorlejemål, og når vi stresstester, har vi en god soliditet. Men vi gør også meget for at gøre kontorerne attraktive, med stor fokus på energi, effektivitet og bæredygtighed. Hver gang en lejer flytter, benytter vi lejligheden til at renovere, før der kommer ny lejer ind,” siger han.

Det store problem for Dades er centerområdet. Arealmæssigt fylder det knap 37 pct. af porteføljen, mens boliger fylder 13 pct. Det seneste år er afkastkravet ifølge regnskabet skruet op med en halv pct. til 6,48 pct. Samtidig er tomgangen steget fra 5,0 pct. til 6,8 pct. Søren Kristiansen peger selv på, at det bl.a. skyldes, at Irma er lukket, og at Coop er flyttet fra nogle af deres lejemål.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank