Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om pension 2024 – Alternativerne halter stadigt mere efter aktiemarkedet

Carsten Vitoft

fredag 21. juni 2024 kl. 11:25

Tema om pension 2024 – Alternativerne halter stadigt mere efter aktiemarkedet

Det er slut med at høste de lavthængende frugter på unoterede aktier, viser en opgørelse af de seneste ti års afkast fra pensionsbranchen. Årsagen er, at det er de store aktier, der står for næsten hele fremgangen på aktiemarkedet både herhjemme og i USA, og det er formentligt årsagen til, at mange nu drosler ned på de alternative investeringer, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Flere og flere pensionsselskaber – anført af ATP – er begyndt at sælge ud af de alternative investeringer, og særligt de unoterede aktier. Det er der flere rigtig gode grunde til, men bl.a. er unoterede aktier og andre alternativer, som infrastruktur og ejendomme, i den grad begyndt at halte efter det bredere aktiemarked.

Det viser Økonomisk Ugebrevs indsamling af afkastkastdata fra de største selskaber i pensionsbranchen. Eksempelvis afkastet på unoterede aktier i de 11 største pensionsselskaber viser, at alternativerne aldrig helt har kunnet følge med aktiemarkedet. Og i de senere år er afstanden endda blevet stadigt større.

Dejlige, store tech-aktier

På ti års sigt har branchens selskaber i gennemsnit leveret et afkast på lige godt 15 pct., mens det brede danske MSCI Indeks har gjort det noget bedre med lige godt 17 pct. Den afstand er de seneste fem år steget voldsomt.

På fem års sigt har branchen leveret 16,4 pct. i snit på unoterede aktier, mens MSCI´s noterede danske aktier er steget helt vanvittige 23,8 pct. årligt.

Udviklingen afspejles også i, at især de store amerikanske techaktier de seneste år er steget meget markant, og så meget, at de vægter meget tungt i aktieindeksenes fremgang. I USA har det været ”Magnificent 7”, der nu er blevet til ”Fabulous 4”, altså Nvidia, Amazon, Meta Platforms og Microsoft. Og herhjemme har det alene været Novo Nordisk, der har sat en fed streg under udviklingen.

Trækker man en streg i sandet her i 2024, dækker tallene dog over markante forskelle på tværs af sektorer, og disse forskelle betyder, at unoterede aktier har været en stor succes for nogle, mens andre har brændt fingrene. Eksempelvis er det lykkedes Danica og Lægernes Pension at skabe et årligt afkast på lidt over 18 pct. på både fem og ti års sigt. De er tæt forfulgt af Sampension og Akademiker Pension på de næste pladser med 16 pct. i årligt afkast.

Omvendt ligger PFA helt alene i bunden med et årligt afkast på 12 pct. på både fem og ti års sigt. Og PFA er også et af de selskaber, hvor man allerede nu kan se, at lysten til alternativer har været dalende i et par år. Så det ser ud til, at man er også selv er nået til samme konklusion.

Det samme kan registreres hos ATP – som også ofte investerer sammen med PFA på alternativerne. Andre bundpropper på det lange sigt er PKA med 12,3 pct. samt Velliv og PensionDanmark med 13,5 pct. årligt afkast. Industriens Pension og P+ ligger i midten omkring 14 til 15 pct. i årligt afkast.

Disse procentafkast skal sammenholdes med, at det danske MSCI-indeks altså har leveret godt 17 pct. i årligt afkast i samme periode. Og at der altså her er tale om likvide aktier, som hurtigt kan sælges, mens unoterede aktier er illikvide og derfor skal give et højere afkast – helst omkring to procentpoint i en ekstra likviditetspræmie hvert eneste år.

Det er også værd at bemærke, at 2023 bød på det laveste afkast i alle de år, pensionssektoren har investeret i alternativer. Unoterede aktier i de 11 største selskaber gav sidste år et gennemsnitligt afkast på 4,4 pct. Året før lød afkastet på 6,4 pct. Ellers har afkastet hvert år siden 2011 ligget lige omkring 10 pct. eller meget derover.

Så store forskelle til markedsafkastet på 17 pct. årligt kan selvfølgelig skyldes, at branchen stadig ikke skriver nok op og ned. Men det kan også skyldes, at Finanstilsynets store fokus på dette er ved at virke. Uanset hvad er det til at forstå, at pensionsbranchen igen er begyndt at vende sig hen mod de traditionelle børsnoterede aktier og obligationer.

Carsten Vitoft

Læs også de øvrige artikler i ugens tema om PENSION 2024:

Pensionsmæglernes karusseller går ud over kundernes afkast

Her er pensionssektorens nye alternative skæverter

Alternativer 2

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank