Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om skadesforsikring 2022 – Konkurrencerådet undersøger svag forsikringskonkurrence

Morten W. Langer

torsdag 08. december 2022 kl. 9:00

Tema om skadesforsikring 2022 – Konkurrencerådet undersøger svag forsikringskonkurrence

Med fusionen af Codan ind i Alm. Brand i år bliver koncentrationen øget yderligere på markedet for skadesforsikringer. 2021-regnskaberne viser, at de fire største skadesselskaber sidste år leverede 89 pct. af sektorens samlede forsikringstekniske resultat. Med fusionen i år bliver fire til tre.

De tre største skadesforsikringsselskaber, altså Tryg, Topdanmark og Alm. Brand, sidder på 77 pct. af præmieindtægterne. Men fraregnes præmieindtægterne i specialselskaber som Sygeforsikringen Danmark, Mærsk Insurance, DSV Insurance, Dansk Boligforsikring og Domus Forsikring, er markedskoncentrationen endnu højere.

I forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af Alm. Brands opkøb sagde rådets formand Christian Schultz til Økonomisk Ugebrev, at fusionen blev godkendt, på trods af et meget koncentreret marked: ”Det er den juridiske ramme for fusionskontrol. Man skal ikke tage stilling til, hvordan markedet ser ud inden fusionen, men alene vurdere om fusionen gør konkurrencen værre. Og i den vurdering har Konkurrencerådet naturligvis inddraget den relativt høje koncentration, der var på markedet inden fusionen.”

I dag siger Christian Schultz til Økonomisk Ugebrev, at man fortsat arbejder på at kortlægge konkurrencen på markedet for skadesforsikringer. 

Tal fra brancheforeningen Forsikring & Pension viser, at det nye Alm. Brand får langt den højeste markedsandel på brand- og løsøreforsikring for erhvervslivet, nemlig 31 pct., med Topdanmark som næststørste aktør med en markedsandel på 21 pct. På ansvarsforsikringer til erhvervslivet er Tryg langt størst med en markedsandel på 32 pct. med Topdanmark næststørst på 24 pct. Det nye Alm. Brand vil have ca. 12 pct. af dette marked, lidt mere end If.  

På det mere lukrative privatmarked brand- og løsøreforsikring sidder Tryg på 27 pct., og det nye Alm. Brand vil have ca. 17 pct., lidt mere end Topdanmark, efterfulgt af LB Forsikring.  Også på det mest lønsomme privatmarked, det for motorkøretøjsforsikringer, er Tryg dominerende med en markedsandel på 27 pct. mod 16 pct. til det nye Alm. Brand og Topdanmark lige efter.

Umiddelbart sidder Tryg og Topdanmark med største andele på det mest lønsomme privatmarked. De store selskaber indikerer, at de har udfordringer med at tjene penge på forsikringer, især til større erhvervsvirksomheder. Og det fremgår da også af den seneste strategimelding fra Alm. Brand, at det ikke er dér, man vil vokse – snarere vil man optimere. 

Tal fra Finanstilsynet bekræfter også, at erhvervsforsikringer generelt har en betydeligt lavere lønsomhed end private forsikringer.  

Finanstilsynet skriver, at skadeomfanget også i 2021 var påvirket af nedlukningen, særligt i de første måneder af året. ”Hen imod slutningen af 2021 så det dog ud til, at erstatningsprocenterne så mere normale ud, og flere selskaber begyndte at kunne se de stigende priser på bl.a. byggematerialer aflejre sig i skadeudgifterne,” skriver Finanstilsynet.

Med udsigten til en økonomisk afmatning hos både private husholdninger og i erhvervslivet kan der komme øget fokus på størrelsen af forsikringspræmierne, man betaler – og især, når der varsles prisstigninger i kølvandet på inflations-drevede højere erstatningsomkostninger. Særligt synes forsikringsselskaberne at ville forøge præmierne på erhverv. Det kan give nye muligheder for de mest aggressive forsikringsselskaber.    

Morten W. Langer

Bilforsikringer og ejendomsforsikringeren guldgrube for forsikringsselskaberne

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank