Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om Top 30 Revisionsfirmaer – Big6 revisorer vælger klar strategisk retning

Morten W. Langer

tirsdag 26. november 2024 kl. 11:50

De seneste år er det blevet mere og mere klart, hvilken strategisk fokusering de seks største traditionelle revisionsfirmaer vælger. De store brikker, der flyttes, er fokus på enten revision eller rådgivning – og på provinsen kontra de store byer. Efter de seneste 3-4 års mange tvungne revisorrotationer hos de største og mest højprofilerede børsnoterede selskaber, er opgøret mellem de store rykket en tand ned til de store ikke-noterede selskaber. PwC satser fortsat bredt. KPMG er næsten kun rådgivning. BDO og Beierholm overtager lokale kontorer fra EY og Deloitte. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår de strategiske positioner.

Det går stadig godt med indtjeningen i revisionsbranchen. Men en gennemgang af de seneste årsregnskaber viser også, at der nu begynder at komme indtjeningsmæssig modvind på motorvejen.

F.eks. steg Deloittes bruttoresultat kun med en pct. fra 3.558 mio. kr. til 3.611 mio. kr. Den samlede revisionsomsætning steg også kun svagt. Det var særligt honorarindtægterne fra de vigtige samfundsvigtige PIE-kunder, som dykkede – fra 131 mio. kr. til 127 mio. kr. Revisionsindtægterne fra ikke-PIE kunder holdt sig uændret på 878 mio. kr. Samlet set steg omsætningen en del, drevet af øget konsulentomsætning, særligt i de øvrige nordiske lande.

Omkring udviklingen i revisionsforretningen skriver Deloittes CEO Christian Jensby, at den faldende revisionsomsætning særligt skyldes frasalg af geografiske dele af denne forretning. Vi har fortsat ”transformationsrejsen ved at accelerere brugen af teknologi, opretholde markedsledende kvalitet og fortsætte med at ændre vores leveringsmodeller for at skabe en bæredygtig medarbejderoplevelse,” oplyses det.

Deloitte har også gennemført en række frasalg for at fokusere forretningen. Omsætningen faldt med to pct. i forhold til sidste år – væsentligt påvirket af frasalgene, oplyses det.

Artiklen fortsætter under grafikkerne

Revisor 01

Revisor 02

Luften går ud af ballonen

Revisionshuset har haft største vækst inden for skatterådgivning: ”Skat & Jura har haft endnu et år med stærk tocifret vækst på 10 pct. Væksten var primært drevet af transfer pricing, indirekte skat og erhvervsskat. Væksten i Transfer Pricing er drevet af efterspørgslen efter compliance-arbejde samt øget rådgivningsarbejde som følge af de øgede regulatoriske krav. Væksten i Indirect Tax er et resultat af den transformation, der begyndte for et par år siden.”

Også hos KPMG er luften ved at gå ud af ballonen. Revisionsfirmaet har siden genstarten fra nul præsteret en imponerende høj vækst, lige indtil seneste regnskabsår. Bruttoresultatet blev i 2022/23 øget med knap tre pct. til 643 mio. kr. – i forhold til store tocifrede vækstrater de tidligere år.

KPMG har stadig vanskeligt ved at kapre de vigtige højprofilerede PIE-revisionskunder, hvor omsætningen senest er faldet til 60 mio. kr. mod 63 mio. kr. året før. Til gengæld er anden revisionsomsætning steget hele 15 pct., til 157 mio. kr.

Anden rådgivning for ikke-revisionskunder udgør dog stadig næsten to tredjedele af KPMG’s forretning. Medtages omsætningen i det sideordnede, men selvstændige skatterådgivningsselskab KPMG Acor i dette regnestykke, udgør al rådgivning hele 85 pct. af den samlede forretning. KPMG-gruppen er nu mere et konsulentfirma end et revisionsfirma.

Samtidig med opbremsningen i væksten skiftede KPMG CEO, da Morten Mønster blev afløst af Mads Raahede, der tidligere var chef for KPMG Advisory. Morten Mønster er, efter et par korte mellemstationer siden juni 2024, for nylig tiltrådt som partner hos PwC.

KPMG’s ledelse kan dog stadig mene, at man næsten har kæmpet sig tilbage til en placering i Big6-gruppen, hvis omsætningen i KPMG Acor medtages i regnestykket. Skatterådgiveren har forsat de senest mange års buldrende vækst, og de to selvstændige KPMG-enheder omsatte i seneste regnskabsår for 1.486 mio. kr.

Det kan sammenholdes med BDO’s omsætning på 1.408 mio. kr. og Beierholms 1.634 mio. kr. I sidste års analyse var KPMG gruppen lige ved at skubbe Beierholm ud af Top4-gruppen. Men i år har Beierholm igen lagt afstand til KMPG, med en massiv fremgang i bruttoresultatet på hele 15 pct.

Artiklen fortsætter efter grafikkerne

Revisor 03

Revisor 04

Præsteret størst vækst

KPMG synes derfor at være rykket længere fra at generobre en plads i Big6, som revisionsfirmaet kom fra før det tidligere KPMG blev overtaget af EY.

Strategisk synes de store revisionsfirmaer at have truffet nogle valg om retning: For det første fokuserer flere af de store revisionsfirmaer forretningen ved at frasælge lokale kontorer. For det andet fokuserer nogle af de store nu mest på at vokse inden for rådgivning. Beierholm har i kroner og øre præsteret størst vækst af alle inden for revision det seneste år, med en fremgang på 13 pct. til 526 mio. kr. mod 465 mio.kr. året før. Revisionsfirmaet har dog også leveret høj omsætningsvækst inden for rådgivning til aktuelle revisionskunder og tillige til ikke-revisionskunder.

Beierholms CEO Søren V. Pedersen skriver i regnskabet, at den ”fortsatte vækst sker bl.a. gennem opkøb. I året 2023/24 har vi indgået aftale med revisions-, rådgivnings- og outsourcing virksomheder i Hillerød, Vejle, Kolding, Fredericia, København, Hjørring, Odense, Thisted, Hurup, Struer, Skive og Holstebro. Nogle fortsætter som afdelinger/kontorer, og andre er lagt sammen med de allerede eksisterende lokale kontorer.”

Senest har revisionshuset meddelt, at der er foretaget flere opkøb, og at firmaet for nylig har rundet medarbejder nummer 2000. Bl.a. er der indgået aftale med revisionsvirksomheden Døssing & Partnere i Hillerød, som blev en del af Beierholm primo september 2024, og TimeVisi- on blev en af Beierholm primo oktober 2024.

”Vi er aktuelt i dialog med øvrige opkøbskandidater, hvor businesscasen er sammenlignelig,” oplyses det.

BDO øgede sidste år bruttoresultatet med ni pct. Selve revisionsomsætningen faldt otte pct., mens rådgivning for ikke-revisionskunder steg hele 28 pct. til 870 mio. kr. Også BDO bevæger sig mod at blive et mere fuldtonet konsulenthus, idet hele 76 pct. af firmaets omsætning nu er rådgivningsopgaver.

I regnskabet for 2022/2023 oplyser CEO Stig Holst Hartwig også om betydelig opkøbsaktivitet: ”Vi er glade for, at vi i slutningen af regnskabsåret har sat vores underskrift på flere betydelige opkøb. Vi er således nået til enighed med den midtjyske rådgivnings- og revisionsvirksomhed Vistisen & Lunde om, at deres medarbejdere og aktiviteter overgår til BDO.”

Det oplyses også, at Deloittes aktiviteter og kontor i Esbjerg er overtaget i december 2023. Kontoret lægges sammen med BDO’s Esbjerg-kontor. Opkøbet medfører en tilgang på cirka 100 medarbejdere og cirka 100 mio. kr. i omsætning. I det nye regnskab for 2023/24, som udkommer slut december, ventes omsætningsvækst på 20 pct., efter de mange opkøb.

Ifølge Bisbase har Deloitte afgivet næsten 3.500 kunder det seneste år, mens der er komme godt 1.400 nye kunder ind. Det har givet en nettoafgang på 2.005 revisionskunder. Beierholm og BDO har med deres opkøbsfokus lagt ekstra henholdsvis 5.095 nye kunder og 4.005 nye kunder ind i forretningen, og de to firmaer har i stigende grad at sat sig på SMV-virksomhederne uden for de store byer.

EY øgede sidste år bruttoresultatet med 10 pct. Omsætningen steg på PIE-kunder med 11 pct. til 237 mio. kr., selvom der var et stort set uændret antal PIE-kunder i folden. Antallet af regnskabsklasse C-kunder (de næststørste virksomheder) faldt tre pct. til 1.287 virksomheder. Ifølge Bisbase er EY det eneste af de større firmaer, som har haft netto fragang af revisorer – fra 205 for et år siden, til nu 190. Antallet af revisionskunder er dykket 11 pct. fra 12.135 til 10.807.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Revisor 05

Langt op til Deloitte

I seneste regnskab oplyser CEO’erne Jan M. Huusmann og Jan C. Olsen, at omsætningen steg ni pct., men omkostningerne steg endnu mere. De nævner også i regnskabet, at udviklingen er ekstremt tilfredsstillende.

Den positive udvikling i det seneste regnskab, som omfatter 2022/23, ser ud til at være stødt ind i mere modvind det seneste år. I hvert fald viser de seneste regnskabstal fra den nye gennemsigtighedsrapport for 2023/2024, at væksten er bremset hårdt op – til kun to pct. det seneste år. EY forklarer opbremsningen med, at der er frasolgt nogle kontorer for at fokusere forretningen.

PwC øgede i seneste regnskab bruttoresultatet med syv pct. til 2868 mio. kr. Men der er stadig langt op til Deloitte. Målt på ren revision er PwC fortsat største danske aktør, med en revisionsomsætning på knap 1,4 mia. kr. mod Deloittes revisionsomsætning på godt én mia. kr. Men andre ord er PwC 40 pct. større end Deloitte og over 50 pct. større på revision end EY.

PwC har efter ny fremgang befæstet positionen som størst inden for revision, mens Deloitte fortsat et langt størst inden for rådgivning.

PwC har dog det seneste år taget et overraskende spring frem på hele 46 pct. omkring rådgivning for revisionskunder, hvilket betyder, at PWC har overhalet Deloitte på denne kategori. Det har ikke være muligt at finde ud af, om væksten er trukket af enkelte store rådgivningsopgaver eller en bredt funderet vækst. I regnskabet skriver afgående CEO Mogens Nørgaard Mogensen, at ”vi har fortsat formået at fastholde vores førende position som markedsleder både inden for revision og på vores transaktionsområde (..) Vi har overgået vores forventninger til kerneforretningen inden for revision, skat og rådgivning om virksomhedshandler, mens vi fortsætter med at investere i andre områder for at fremme fremtidig vækst og hjælpe vores kunder med at transformere til en mere bæredygtig og digital forretning. På denne baggrund betragter ledelsen årets resultat og den organiske vækst på 8 pct., som vores medarbejdere har leveret, som meget tilfredsstillende.”

Morten W. Langer

Revisor 06

Revisor 07

Revisor 08

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank