Plesner har vokset sig forbi Kromann Reumert, og advokatfirmaet er nu landets største uafhængige advokatfirma. Dette understøttes af årets data for både regnskabstal og udvikling i antal jurister. Chefredaktør Morten W. Langer har talt med managing partner Niklas Korsgaard Christensen om Plesners vækstrejse og om, hvad han ser forude.
Plesner øgede sidste år bruttoresultatet til 956 mio. kr., en fremgang på 17 pct. i forhold til året før.
Plesner synes at have lagt afstand til de andre tre store, Bech-Bruun, Gorrissen Federspiel og Kromann Reumert, hvilket ikke mindst understøttes af fortsat solid fremgang i antal jurister.
Plesner har de seneste tre år udvidet antallet af jurister, mens f.eks. Kromann Reumert har reduceret antallet over de seneste tre år. Også Bech-Bruun har det seneste år haft et stort dræn af jurister på grund af strandhugst fra konkurrenter.
ØU: Hvad ligger bag de seneste års jævne og stabile fremgang i Plesner, hvilket jo et særsyn i branchen i disse år?
NKC: ”Ja, vi er de seneste år vokset stabilt, og vi er nok i dag landets største uafhængige advokatfirma. Vores recept har været at fokusere på dele af erhvervsmarkedet, hvor vi gerne vil være stærke, og hvor vi ved, at vi har solide kompetencer. Der har vi så også oplevet god efterspørgsel fra kunderne. Det drejer sig om transaktioner (M&A), projektudvikling og store rets- og voldgiftssager. Disse tre søjler har i høj grad båret vores vækst.”
Adskiller I jer fra de andre store firmaer ved dette strategiske valg på udvalgte søjler?
”Vi er i hvert fald meget strategisk fokuserede på disse områder, når vi går i konkurrence med vores kollegaer fra de andre firmaer. Og dette fokus har været medvirkende til vores vækst. Og inden for de tre søjler er vi lykkedes med at vinde mandater på nogle nøglesager, som også har betydning for vækst. F.eks. var vi lead på Novozymes-Chr. Hansen, vi er med i den store Metro-tvist, ligesom vi har vækst inden for projektudvikling på energiområdet.”
Flere advokatfirmaer har de seneste år været udsat for store omvæltninger i medarbejderstaben, mens jeres udvikling synes mere stabil. Handler det om jeres ledelseskultur?
”Ja, jeg tror, at det har stor betydning for vores fremgang. Vi har en del år arbejdet med vores ledelseskulturog filosofi. Der bliver jo snakket meget om samarbejde. Jeg tror rent faktisk, at vi også gør det – vi arbejder aktivt med det i hverdagen. Historisk har det jo været advokatbranchens DNA, at der var tale om individuelle forretninger for de enkelte partnere. Vi har fokuseret på at integrere på kryds og tværs i vores firma, så vi står i dag stærkt som et samarbejdende firma, når vi går i markedet. Vi håber, at klienterne oplever, at vi i høj grad arbejder for deres interesser frem for at have fokus på interne forhold og interesser.”
I advokatbranchen snakker man om en ”you-eat-whatyou-kill”-model i de firmaer, hvor partnerne optimerer egne personlige honorarer. Men I har valgt en anden vej?
”Nej, vi er stoppet med at registrere, hvem der har et klientejerskab. Vi har simpelthen fjernet de elementer, som understøtter de individuelle målsætninger. Det tror vi er med til at styrke den interne samarbejdskultur. Vi ser os selv som et ligedelingsfirma, hvor vi fokuserer på, at opgaver løses af de rigtige teams og de rigtige personer.”
Nogle brancheiagttagere mener, at kagen ofte bliver større med en ligedelingsmodel, fordi det fremmer en bedre samarbejdskultur?
”Ja, det er vi i hvert fald enige i. Vi tror ikke på, at det i fremtiden vil være vejen frem med den traditionelle model, hvor hver partner nærmest driver sin egen forretning. Men det er også klart, at ligedelingsmodellen, som vi har, stiller store krav, til at den bliver administreret stramt. Det optimale er, at partnere leverer nogenlunde det samme. Fordi hvis der er for stor forskel, så begynder de tektoniske plader at forrykke sig. En af grundene til vores succes, tror jeg, er, at vi har formået at opnå fælles forståelse og perspektiv på det.”
Hvad ser du fremadrettet for jeres forretning?
”Vi ser fortsat vækst for hele branchen. Ikke mindst fordi verden bliver mere og mere kompleks med mere regulering på mange andre felter. Og det kalder samlet set på mere rådgivning for virksomhederne. Så jeg er optimistisk på branchens vegne fremadrettet. AI, tror jeg, vil kunne løse flere standardisede opgaver og give plads til mere fokus på kreative løsninger.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.