Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om uafhængige kapitalforvaltere – Glansen er gået af Danmarks bedste kapitalforvaltere

Carsten Vitoft

fredag 31. maj 2024 kl. 11:45

Jeppe Christiansen

Tidligere tiders høje investeringsafkast og moderate omkostninger hos stjerne-forvaltere er slut. Det ubesvarede spørgsmål er nu, om de formår at genopfinde sig selv, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse.

Blandt de ellers beundrede kapitalforvaltere findes en tidligere dansk verdensetter, to af banksektorens mest feterede aktieeksperter og en pensionsdirektør, som fandt vej helt ind i de allerhelligste bestyrelseslokaler i landets største virksomheder.

Den tidligere danske verdensmester i aktier er Michael Voss fra Fundamental Invest. De danske Warren Buffet-investorer er Anders Lund og Peter Bundgaard fra BLS Capital, mens det er Jeppe Christiansen, stifter af Maj Invest, der er har opnået sand stjernestatus som investorguru.

Nu er udviklingen fuldstændigt vendt for dem alle. Afkastene svigter, viser Økonomisk Ugebrevs analyse af afkasttallene.

”Det viser jo, at størstedelen af disse historier om aktieeksperter bygger den forkerte præmis, at man kan blive ved med at slå aktiemarkedet over tid. Jo, man kan godt slå markedet i perioder. Men som oftest bygger det på, at man løber mere risiko med pengene, og det er jo altid godt i gode tider, men det bliver straffet, når tiderne vender. Det ved vi godt i forvejen, og det mest utrolige er, at det alligevel kan lykkes de kapitalforvaltere at opbygge denne illusion, hver gang markederne stiger,” siger Karsten Engmann Jensen, uafhængig investeringsrådgiver og stifter af Pengeministeriet.

Gårsdagens vindere

Alligevel skovler de nævnte aktiestjerner private penge ind i disse år, viser en gennemgang af årsrapporter for 2023. Seks af landets dyreste og mest beundrede kapitalforvaltere har tilsammen tjent 3 mia. kr. over de seneste fem år, men i flere tilfælde har de skabt meget lidt eller ingenting i afkast.

I Maj Invest lød overskuddet sidste år på 136 mio. kr., og Jeppe Christiansen, der ejer 30 pct., trak sammen med de øvrige aktionærer 82 mio. kr. ud i udbytte. Det til trods for, at det gik dårligere med at skabe et godt afkast i forhold til markedet for en række af de mange fonde, som Maj Invest tilbyder særligt hr. og fru Danmark at investere i.

Man kan også læse i årsrapporten, at Maj Invests fonde sidste år blev ratet dårligere end tidligere: ”Afdelingerne i Maj Invest har ved udgangen af 2023 i gennemsnit 3,6 stjerner, hvilket er lavere end ved udgangen af tidligere år,” lyder det.

Aktieafdelingerne, som Maj Invest tjener alle pengene på, klarer sig decideret dårligere end alle de andre fonde, de sammenlignes med. Havde det ikke været for obligationsfondene, ville Maj Invest få en placering langt under gennemsnittet.

Alligevel er det lykkedes Jeppe Christiansen at skabe et overskud på disse dårligt ratede fonde på hele 778 mio. kr. over de seneste fem år. Det ønskede han dog ikke at kommentere på i sidste uge, hvor Økonomisk Ugebrev spurgte ham, om han mener, der bør være sammenhæng mellem indtjeningen i Maj Invest og det afkast, kunderne får.

BLS Capital, som er stiftet af Anders Lund og Peter Bundgaard, leverede sidste regnskabsår et overskud på 213 mio. kr. Parrets danske investeringsfond klarer sig dog mildest talt ikke godt og halter gevaldigt efter det indeks, der måles imod, viser Morningstars analyse.

Det sker til trods for, at fonden er en af de dyreste på det danske marked, og investeringsduoen nærmer sig nu et overskud på 1 mia. kr. de seneste fem år.

Lidt bedre går det med BLS’ fond for globale aktier, men den er heller ikke prangende, og her er man nu nede på tre stjerner i gennemsnit hos Morningstar. Heller ikke BLS ønsker at svare på, om deres egen indtjening burde hænge bedre sammen med deres resultater og afkast.

Sidst er der så Danmarks tidligere verdensetter, Michael Voss fra Fundamental Invest. Han erkender, at de seneste år har været op ad bakke. Også han scorede dog et solidt millionoverskud sidste år. Men han er den eneste, der har haft underskud undervejs.

”Vi har været plaget af, at interessen kun har været på de store og ikke små aktier, men vi mærker også, det er ved at vende. Så man kan godt sige, vi er ved at få farven tilbage i kinderne,” siger han til Ugebrevet.

Carsten Vitoft

Læs også de øvrige artikler i ugens tema om Kapitalforvaltere:

Sandsynlig ny EIFO-formand er venture-milliardær

Afkast-kiks: Presset vokser på formueplejes nye CEO

Overskuddene bugner, mens det halter med kundernes afkast

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank