Tema om pensionsmæglere: De største pensionsmæglere har hidtil levet af at rådgive virksomheder og deres medarbejdere om pension. Men nu bevæger de sig i stigende grad også tæt på private pensioner. Det har vist sig at være et lukrativt område, men forbrugerbeskyttelsen har ikke været god nok, mener WTW, som nu vil skabe branchens helt eget ankenævn.
En af de største økonomiske succeshistorier blandt pensionsmæglerne er historien om APC, der de seneste år har flyttet mange milliarder kroner rundt på pensionsmarkedet. Modsat de etablerede mæglere, der rådgav om firmapensioner, tog APC fat i danskernes helt private pensionsopsparing. Det voksede sig på ganske få år til at blive den største pengemaskine på hele markedet.
Nu er flere mæglere ved at få øjnene op for det private marked, der vurderes at udgøre godt en fjerdedel af det samlede mæglermarked. Adm. direktør Lars Christensen fra WTW (Willis) har allerede fået den første milliard under forvaltning fra privatkunder. Han arbejder nu for, at mæglerne får deres helt ejet ankenævn – lige som pensionsbranchen har Ankenævnet for Forsikring.
Blæsten om APC
”Vi har skubbet på over for vores brancheforening for at skabe en instans, hvor kunderne kan gå hen, hvis de er utilfredse. I øjeblikket diskuteres det, hvem der i givet fald skal administrere sådan et sekretariat, men det finder vi en løsning på. Jeg synes, det er vigtigt for, at branchen som helhed kan fremstå troværdigt,” siger Lars Christensen. Udviklingen kommer også på bagtæppet af, at succesen i APC kom med den pris, at APC undervejs blev beskyldt for tvivlsomme forretningsmodeller og aggressive salgsmetoder og i øvrigt fik en lang række påbud fra Finanstilsynet.
Mæglerforeningen ønskede i sidste uge ikke at blive interviewet, men ifølge Ugebrevets oplysninger har man allerede præsenteret ideen for flere danske myndigheder.
Den samlede pensionsformue gennem pensionsselskaber og kasser har krydset 4000 mia. kr. Det vurderes, at private pensioner derudover er på 1000 mia. kr.
Forretningsmodellen er, at mægleren finder frem til det bedste pensionsselskab og ellers følger med i markedet på kundens vegne. Prisen for dette var 0,65 pct. i omkostninger til APC af hele pensionsformuen. Det kan jo blive ganske meget, hvis pensionsformuen er stor nok.
Men der har ikke været noget effektivt klagesystem for folk, der betaler disse mange penge for at få set deres pensioner efter i sømmene. Opgaven har endda været delt mellem Nævnenes Hus og Finanstilsynet, så der har heller ikke været klarhed over, hvor man skulle henvende sig.
”Ankenævnet for Forsikring behandler klager over forsikring- og pensionsselskaber. Det offentlige forbrugerklagesystem, Mæglingsteamet for Forbrugerklager, og Forbrugerklagenævnet har kompetence til at behandle klager over pensionsmæglere, der virker selvstændigt med forsikring-og pensionsrådgivning og formidling. Ud over, at det offentlige forbrugerklagesystem behandler konkrete klager fra forbrugere over mæglerne, er Finanstilsynet tilsyn på området, idet det kræver en godkendelse/registrering at agere som mægler af denne art,” oplyser Nævnenes Hus.
Vil man klage over sin pensionsmægler, er man altså i dag henvist til samme sted, som man klager over købet af en defekt støvsuger. Et nyt ankenævn for mæglere med specialkompetencer vil øge kvaliteten af afgørelserne.
De store støder sammen
Bag APC står bl.a. den store svenske mæglerkæde Söderberg, som også har købt sig ind i firmapensioner over de seneste år. På den måde står branchen over for, at to af de største aktører nu skal slås om et marked, som APC altså har siddet tungt på.
Derfor kan udspillet fra Lars Christensen også ses i den sammenhæng, at han op til denne kommende kamp mellem WTW og APC ønsker at sikre sig fair game mod et APC, der har været så aggressivt, at PFA og Danica stadig ikke vil samarbejde med selskabet.
I Forbrugerrådet Tænk er cheføkonom Morten Bruun Pedersen positiv, men også i tvivl om, hvorvidt der er behov for sådan et ankenævn for mæglere.
”Jeg ved ikke, om behovet er der, og jeg kan ikke lade være med at tænke tilbage på den store diskussion om de hurtige kviklån, som også fik meget politisk bevågenhed. Her skabte man også et ankenævn som løsning, men det viste sig jo efterfølgende, at der slet ikke var arbejde til dem.” siger han.
Carsten Vitoft
Læs også de andre artikler i temaet om Pensionsmæglere 2023:
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.