Efter det turbulente år 2022 er der sket ændringer i kundernes ønsker til obligationsmæglerne. Rådgivning og analyse er kommet mere i fokus end tidligere. Samtidig forventes det, at mæglerne over tid tager deres del af ansvaret med at stille priser, selv om de måske ikke formår at gøre det i hver enkelt situation. Investorerne tænker også selv kreativt for at komme uden om forhindringerne i markedet.
Skarpe priser, og specielt på realkreditobligationer, har altid været topprioriteten for obligationsmæglernes kunder. Men at denne parameter netop i år er helt oppe af ringe, er heller ikke overraskende. Det har været et år, hvor prisstillelse var ekstra vanskeligt. Samtlige respondenter i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af obligationsmæglerne, på nær én, bedømmer dens betydning til et femtal på skalaen fra 1 til 5,
Også på de øvrige parametre er der sket større forandringer. Alle de store mæglerhuse får fine karakter på over 4 for afvikling af og afregning for handler. Så sent som sidste år var det også dette, som respondenterne tillagde næststørst betydning. Men i år tillægger de afvikling markant mindre betydning. Derimod kommer skriftlige analyser af markedet nu inden på andenpladsen over vigtige parametre. Investorerne har haft brug for hjælp til at forstå markedet.
Bedømmelsen på de specifikke parametre fortæller en mere nuanceret historie end de overordnede karakterer. Der er seks spillere på det danske obligationsmarked, der strategisk satser på obligationsmægling. Men der er forskelle på, hvor bredt de dækker, både i henseende til kompetencer og kundekreds. Bredest ud kommer Danske Bank og Nordea, og de to banker ligger også som nummer et og to, når man beregner en vægtet karakter ud fra bedømmelsen på de specifikke parametre. Se skema nedenfor. Vægtningen er ud fra den betydning, respondenterne tillægger disse parametre.
Ifølge Hans Roager Jensen, Head of FI sales i Nordea, har 2022 været et år, hvor de store spillere har skullet træde ekstra varsomt for at leve op til det ansvar, de har over for kunderne – og over for selve realkreditsystemet.
“Først og fremmest er vi utroligt stolte af, at Nordea var der for deres kunder igennem hele året i det, der måske var det mest volatile år nogensinde på nogle produkter. Det skyldes det utrættelige team, vi har, og de fortjener al æren for, at vi altid stod klar til at hjælpe vores kunder, store som små. Vi kæmper hver dag for, at der også i fremtiden er en markedsplatform, hvor den danske realkreditmodel kan cleare obligationer. Det gør vi i meget tæt dialog med udstederne, og vi er meget opmærksomme på at tage det ansvar på os, som en af de større spillere i et presset marked,” siger Hans Roager Jensen.
FORSTÅELSE BEGGE VEJE
Omvendt har det også været år, hvor de fleste kunder forstod, at mæglerne stod med en svær opgave. En porteføljemanager anfører, at det er obligationer over hele verden, der har været turbulens omkring – ikke kun danske realkreditobligationer. På den baggrund accepterede man f.eks., at spreads måtte være større end vanligt.
”I perioder har det været sværere at handle visse papirer. Men både investorerne og bankerne (mæglerne, red.) har jo en interesse i, at tingene fungerer. Så det har mere været et spørgsmål om, at man i de dårlige perioder enten har skullet acceptere en dårligere pris eller skullet acceptere at sælge noget andet, end man måske lige havde tænkt sig,” siger porteføljemanageren.
En af hans kolleger fra en stor institution, der dog kun er en mindre aktør på obligationsmarkedet, fortæller, at hvis man ønskede at købe eller sælge, ventede man simpelthen på de mere rolige perioder. Så fik man god service og skarpe priser. Det er langt fra alle investorer, der har mulighed for at vise denne tålmodighed. Men for dem, som kan, er det altså en måde at håndtere nutidens til tider vanskelige marked på.
”2022 blev på alle måder et mindeværdigt år, på godt og ondt,” sammenfatter Morten Byrdal, head of Trading i Jyske Bank. ”Der er ingen tvivl om, at kunder har oplevet, at spreads er kørt ud. Man har ikke fået foræret noget. Men det har market makerne heller ikke. Jeg vil vove at påstå, at samtlige af dem har oplevet både deres historisk bedste og dårligste måned i løbet af året.”
”Jeg tror, vi er blevet markant bedre til at have en dialog med kunderne om, hvad der rører sig og hvilken betydning det har for prisningen. I modsætning til tidligere har kunderne måske også i langt højere grad oplevet, at nogle mæglere ikke har stillet en pris. Derfor har de haft større forståelse for de priser, de blev tilbudt af andre mæglere,” tilføjer Morten Byrdal.
Alle de seks store mæglere er blevet tilbudt at kommentere ratingen, hvis de ønskede det. Mæglerne får input fra ratings fra Økonomisk Ugebrev og fra Prospera, men især nogle af de meget store mæglere foretrækker at have en direkte dialog med mæglerne.
”For os er den vigtigste feedback, vi kan få, den vores kunder giver os direkte. Det betyder ikke, at vi negligerer den feedback, der implicit ligger i Økonomisk Ugebrevs opgørelse, men det er heller ikke sådan, at vi ændrer vores strategi på baggrund af den. Vi vil fortsat kæmpe for den danske realkreditmodel og være der hver dag for vores kunder, også når det blæser. Vi sætter en ære i vores etik og troværdighed. Der er mange parametre at måle på i vores branche, og vi følger løbende dem alle sammen. Vi ønsker at være en betydende spiller i markedet, og i den henseende vægter vores kunders dialog og feedback virkelig meget, samt vores løbende markedsandele hos udstederne” siger Hans Roager Jensen fra Nordea.
Sten Thorup Kristensen
Læs også de øvrige artikler i denne uges tema om Obligationsmæglere:
Sydbank tilbage som bedste obligationsmægler
Obligationsmarkedet viste styrke under japansk kæmpe udsalg
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.