Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Rating af Top 40-advokatfirmaer 2023 – Fem advokatfirmaer har ansat 200 flere jurister på ét år

Morten W. Langer

fredag 03. november 2023 kl. 11:25

Tema: Rating af Top 40-advokatfirmaer 2023 – Fem advokatfirmaer har ansat 200 flere jurister på ét år

Fem store advokatfirmaer med advokatfirmaet Poul Schmidt i spidsen er det seneste år vokset voldsomt målt på antal ansatte jurister. Kammeradvokaten lagde ekstra 52 jurister til, mens Plesner og Bech-Bruun begge voksede med 38 jurister. Kromann Reumert halter bagefter med en tilbagegang på otte jurister og må nu afgive pladsen som landets næststørste advokatfirma.

Sjældent har det været så store forskelle i advokatfirmaernes udvikling målt på antal ansatte jurister: I forhold til Økonomisk Ugebrevs opgørelse for et år siden er det gået voldsomt frem for advokatfirmaet Poul Schmith, der har redet på ryggen af flere statslige opgaver (se artikel herom). 

Men også Plesner, Bech-Bruun og Gorrissen Federspiel tog et gevaldigt hop med mere end 30 ekstra juriststillingen på blot ét år. Som en joker skal vi også fremhæve Accura, der med etableringen af en ny afdeling for alternativ energi i starten af sidste år er en helt særlig historie.

Accuras historie, som fortælles i dette tema, er også en del af historien om, hvorfor de store advokatfirmaer boomer. For advokatfirmaet er der dels tale om vækst fra en nichestrategi, der både giver mange internationale opgaver, men som også har betydet ansættelse af en stribe udenlandske jurister på kontorer uden for Danmark. 

Der er altså ikke tale om organisk vækst på hjemmemarkedet i klassisk forstand. Så det er slet ikke sikkert, at Accura har taget marked fra de andre store advokatfirmaer udover alle de specialister, som er ”hugget” inden for alternativ energi.   

En anden vigtig forklaring på ekspansion er den fortsatte konsolidering i advokatbranchen, hvor de store opkøber de små og mellemstore. De ti største advokatfirmaer sidder på mere end to tredjedele af markedet, som typisk er erhvervsjura og M&A, og der er fortsat øget risiko for at ryge ud i interessekonflikter, også på grund af strategisk satsning på nichekompetencer, hvor der i realiteten er plads til meget få aktører på særlige fagområder.   

I Konkurrencestyrelsens redegørelse om konkurrencen i advokatbranchen fra 2021 lød vurderingen, at de ti største firmaer stod for ca. 40 pct. af den samlede omsætning. Denne andel må antages at være vokset markant, især for den del af rådgivningen, der er rettet mod erhvervslivet.  Konkurrencestyrelsen har beregnet, at koncentrationen var størst inden for patenter & ophavsret, finansiel rådgivning, udbuds- og konkurrenceret og energi- og miljøret. 

Top 20 - advokatfirmaer efter antal jurister

Analysen viste også, at de store advokatfirmaer havde en markant højere løn per partner end de mindre firmaer: ”Der er store forskelle på den samlede indkomst blandt partnerne i de forskellige advokatfirmaer. Hver niende partner i et advokatfirma har en samlet indkomst, der er større end 5 mio. kr. årligt, mens ca. 30 pct. af partnerne har en samlet indkomst over 2 mio. kr. Det er primært partnere i de store advokatfirmaer, som har en samlet indkomst over 5 mio. kr. årligt.”

Blandt de store advokatfirmaer udskiller Kromann Reumert, Horten, Bruun og Hjejle og DLA Piper sig markant fra de fem hurtigløbere. De har som hovedregel samme antal jurister i dag som for et år siden, og Horten og Kromann Reumert har endda tilbagegang på 8-10 jurister. Kromann Reumert har øget antal partnere med to til 65 og fuldmægtige fra 101 til 108, mens antal advokater er reduceret fra 147 til 130. Der er altså luget ud fra bunden eller ikke genansat ved fratrædelser. Hos Horten er billedet stort set det samme, ud over at der er fem færre partnere, til nu 50.    

En del af forklaringen på stilstanden hos Kromann Reumert er nok, at ledelsen strategisk har valgt at satse på organisk vækst, det vil sige ikke opkøb, som flere af de andre store advokatfirmaer har vokset på baggrund af. 

Advokatfirmaet leverer ikke årsregnskab med tal for den økonomiske udvikling, men en fyldig årsberetning, så det kan let virke lidt fluffy, hvad ledelsen skriver om firmaet udvikling. Ledelsen oplyser, at firmaet i 2022 øgede antallet af juridiske medarbejdere med mere end 15 pct., men det stemmer ikke godt overens med Økonomisk Ugebrevs data. der er taget direkte fra firmaets hjemmeside. Altså med mindre der har været stor afgang i 2023.   

Advokatfirmaet skriver, at det i 2023 arbejder på næste generation af ”vores forretningsmodel”, og det oplyses desuden, at ”2023 er også året, hvor vi tager et livtag på os selv. Hvad er vores DNA, hvorfor er vi til, og hvad vil vi sammen? (…) Vi tror det er sundt at stoppe op og udfordre os selv på eksistentielle spørgsmål.” Det er uvist, om netop denne øvelse har fået advokatfirmaet til at stoppe lidt op med ekspansionen.   

Også Horten er stået lidt i stampe på antal advokater: Omsætningen var nogenlunde uændret i forhold til året før, dog med pil nedad. Ledelsen skriver, at 2022 var præget af ”høj inflation og rente på bagkant af de enorme hjælpepakker under pandemien, samtidig med kurstab på de finansielle markeder. Det var pludselig en helt anden kontekst at drive virksomhed i, og mange begyndte at tale om en recession. Usikkerheden og de negative forventninger har således også sat deres aftryk på advokatbranchen, hvor vi ikke har oplevet efterspørgslen helt så markant som i de forudgående år.”

Ledelsen så dog bedring forude i starten af i år: ”Efterhånden som året har foldet sig ud, er det imidlertid gået bedre, end mange frygtede, og der har været en pæn aktivitet – især i årets sidste måneder, som har været præget af en anderledes optimistisk økonomisk forventning, der er fortsat ind i starten af 2023.” 

Der er dog også en vis forsigtighed i udsigterne: ”Vi mærker stadig en generel forsigtighed og opbremsning i aktiviteterne i dansk erhvervsliv og forventer på den baggrund et 2023 med moderat vækst i forhold til 2022. Vi er dog overbeviste om, at 2023 kommer til at byde på mange spændende udfordringer, og vi ser frem til at løse dem sammen med vores kunder.”

Generelt har de store advokatfirmaer med stor fremgang i antal jurister fået medvind fra overtagelse af mindre og mellemstore advokatfirmaer.  Gorrissen Federspiel øgede sidste år omsætningen med 27 mio. kr. til 986 mio. kr., eller knap 3 pct. Det skal sammenholdes med de generelle prisstigninger i advokatbranchen på ca. 5 pct., det vil sige i faste priser en lille nedgang.  

Ledelsen skriver i den informative årsrapport, at ”I første halvår af 2022 oplevede vi høj aktivitet og havde fokus på vores fremtidige strategi, mens andet halvår var præget af usikkerhed og tøven i markedet. Samlet set kommer vi styrket igennem året på især medarbejder siden, og forretningsmæssigt har året også været tilfredsstillende set i lyset af markedets udvikling.”

Videre hedder det, at ”den høje aktivitet i første halvår har vi mærket på tværs af vores forretningsområder, herunder særligt på transaktionssiden, hvor postcorona-effekterne stadig slog igennem og resulterede i øget travlhed. Væksten i energisektoren og aktiviteter relateret til grøn omstilling har også givet anledning til stor travlhed og ikke mindst udvikling af vores teams og kompetence.”

Om 2023 lyder forventningen: ”Vi forventer en fortsat positiv udvikling på tværs af vores forretningsområder og en fortsat øget sagstilgang fra nye og eksisterende klienter. Vi forventer desuden fuld beskæftigelse inden for alle vores områder med den nuværende arbejdsstyrke i 2023 modsat andet halvår i 2022, hvor visse områder  har været påvirket af den økonomiske afmatning. Med dette sigte forventer vi en vækst i omsætningen på ca. 5-6 pct.”

Hos Bech-Bruun dykkede omsætningen markant sidste år, omend tilkøbet af andre firmaer og andre firmaers teams synes at være en vej til at skabe nyt momentum. Som det fremgår af artiklen om Accura, har dette advokatfirma tømt hovedparten af det alternative energi-team hos Bech-Bruun, hvad ledelsen også konstaterer i beretningen:

”Nettoomsætningen i 2022 endte på 934 mio. kr. Dette er ca. på niveau med budgettet og med baggrund i Covid-19, krigen i Ukraine og den økonomiske udvikling i Danmark og verden generelt i 2022, på et tilfredsstillende niveau. Nedgangen i nettoomsætningen ift. 2021 kan henføres til et fald som følge af en mindre reduktion af medarbejderstaben, da et team primo 2022 forlod Bech-Bruun Advokatpartnerselskab. Bortset fra dette har Bech-Bruun Advokatpartnerselskab samlet set oplevet en fin vækst i 2022.”

Hos Bech-Bruun skete der overtagelse af Lundsgaard & Partnere med 16 advokater, der har speciale indenfor voldgift og konfliktløsning, samt en del af Bruun Hjejles M&A-afdeling, med Christian Eichen og Andreas Nielsen i spidsen sammen med deres team. 

Hos Plesner voksede omsætningen sidste år mere end 10 pct. til 953 mio. kr. Og efter nogle års stagnation frem til 2021 er der for alvor komme gang i væksten, også på antal ansatte, som sidste år steg mere end 10 pct. Ledelsen skriver, at den anser resultatet som ”meget tilfredsstillende.” Der oplyses ikke noget om, hvorvidt der er tale om organisk eller tilkøb af omsætning, og hvilke rådgivningsområder der har drevet udviklingen. 

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i temaet om Rating af Top 40-advokatfirmaer 2023 :

Ingen plan for frigivelse af statens advokatopgaver

Accura i kæmpevækst på sårbar nichestrategi

Top 10 - Bruttoresultat pr. ansat

Top 10 - vækst i antallet af jurister

Top 10 - vækst i bruttoresultat

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank