Mens Kammeradvokater fortsætter med at tordne derudad, trækker det ud med at tage det endelige opgør om fritstillelse af juridisk rådgivning for staten, der sidste år havde en honorarværdi på 629 mio. kr. I regeringsgrundlaget omtales en revision af kammeradvokatordningen, men der er endnu ingen tidsplan, oplyser Finansministeriet.
Selv om der dengang var optræk til folketingsvalg, var der fred og fordragelighed mellem daværende regering og opposition, da Venstre i maj 2022 år fremsatte beslutningsforslag om ”i indeværende folketingssamling at sikre, at væsentlige dele af statens advokatarbejde fordeles blandt flere advokatfirmaer ved anvendelse af udbud eller på anden vis.”
Finansminister Nicolai Wammen udtrykte enighed om formålet – at skabe konkurrence, så staten ikke pr. automatik bruger advokatfirmaet Poul Schmith, også kendt som Kammeradvokaten. Men den daværende S-regering ville gerne have mere tid, da der jo også var en finanslov, der skulle udarbejdes.
I dag, halvandet år senere, sidder Venstre og Socialdemokratiet tilmed i regering sammen. Men der er endnu ikke rykket på sagen.
Ingen tidsplan
”Det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil se på mulighederne for – og potentialerne ved – hel eller delvis konkurrenceudsættelse af kammeradvokatordningen, der skal frigive et provenu for staten. Den konkrete tidsplan for arbejdet er ikke fastlagt endnu,” oplyser Finansministeriet til Økonomisk Ugebrev.
Uden en tidsplan kan der gå årevis, før en konkurrenceudsættelse bliver en realitet. Og denne forsinkelse kommer på et uheldigt tidspunkt, kan man konkludere af tal fra Økonomistyrelsen. Ifølge den seneste opgørelse hentede Kammeradvokaten i 2022 629 mio. kr. på juridisk rådgivning for staten. Heraf relaterede 154 mio. kr. sig til Skatteministeriet. Og over de seneste fem år har Kammeradvokaten hentet over 1 mia. kr. i honorarer herfra.
I Skatteministeriet er det særligt arbejdet med det nye ejendomsvurderingssystem samt udbyttesagen, der trækker tænder ud. Begge sagskomplekser må antages at være særligt store lige nu og de kommende år. Når Kammeradvokatens konkurrenter – måske – ad åre kommer til fadet, vil der nok være færre opgaver at kappes om.
Også fra den øvrige centraladministration har man igen noteret en betydelig vækst i de opgaver, der løbende bliver sendt til Kammeradvokaten. Fra 2014 til 2020 var der en vigende tendens i honorarerne til Kammeradvokaten i ”almindelige” sager, men siden er disse honorarer vokset igen. Honoraret steg sidste år 18 pct. til 485 mio. kr., eller 30 pct. højere end i 2020. Især er antallet af retssager, som staten er involveret i, steget fra ca. 3400 til ca. 4400, ifølge Økonomistyrelsen.
Måske har regeringen sat ambitionsniveauet så højt, at man ikke rigtigt ved, hvor man skal begynde. I Venstres beslutningsforslag indgik også, at man burde skabe ”en helt ny model for udbud af statens advokatarbejde”. I den efterfølgende debat var også Nicolai Wammen inde på, at der kunne være mange ønsker til en reform, når man først gik i gang.
Et åbent sind
”Det, der vil være vores ledetråd, er, at statens advokatopgaver bliver løst med høj kvalitet og til den rigtige pris, og vi har et åbent sind og holder dørene åbne i forhold til det, og det kan jo gøres på flere måder. Det kan jo gøres ved, at den aftale, man har med Kammeradvokaten for nuværende, bliver mere fordelagtig set med regeringens øjne. Det kan også være, at man hjemtager nogle af de opgaver, der i dag er udbudt, sådan at det løses af staten selv, og det kan også være, at man laver et udbud af flere opgaver på advokatområdet, end tilfældet er i dag. Det er dog værd at sige, at det ikke, når staten skal have løst sine opgaver, alene er Kammeradvokaten, der står for det,” sagde finansministeren.
Kompleksiteten er næppe heller blevet mindre af, at SMV-regeringen har store ambitioner om afbureaukratisering. Det arbejde er i praksis heller ikke gået i gang endnu, skriver Berlingske.
Som det fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige advokatrating i denne udgave, øgede Kammeradvokaten den juridiske stab med hele 52 det seneste år. Det var markant mere end de øvrige store advokatfirmaer. Kammeradvokaten er nu 50 procent større end nummer to på listen, som er Plesner med 320 jurister.
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.