Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema – Realkredit første halvår 2022: Omlægninger beskærer bidragsindtægter

Morten W. Langer

mandag 22. august 2022 kl. 9:00

Tema: Rating af obligationsmæglere 2023 – Obligationsmarkedet viste styrke under japansk kæmpe udsalg

De store realkreditinstitutters bidragsindtægter er nu for første gang i mange år under pres. Forklaringen er, at låntagernes restgæld bliver markant beskåret i forlængelse af omlægning af faste realkreditlån til lavere restgæld. Til gengæld er rentebyrden steget i en tid, hvor den makroøkonomiske situation forværres, viser analyse af halvårsregnskaberne.

Danske Bank-ejede Realkredit Danmark oplyser i regnskabet for første halvår, at instituttets låntagere har skåret 3 mia. kr. af restgælden ved en omlægning af lån fra lav til højere nominel kuponrente. For sektoren som helhed har boligejere og virksomheder antageligt skåret op mod 10 mia. kr. af den nominelle restgæld.

Til gengæld tyder meget på, at låntagerne har mulighed for at høste mange flere milliarder i gevinster, hvis de udnytter de aktuelle muligheder i op-konverteringer, hvor gevinsten ved det seneste års kursfald høstes. RD oplyser, at instituttet har bogført justeringer i markedsværdien af udestående obligationer på 67 mia. kr. 

Faldende restgæld

Det betyder, at låntagernes restgæld målt på den aktuelle kursværdi er faldet med 67 mia. kr., altså ved halvåret, og det svarer til, at boligejere og virksomheder potentielt kunne skære op mod 200 mia. kr. af deres restgæld ved tilbagekøb af deres obligationslån til en lavere kursværdi. 

Omlægningen til lavere restgæld baseret på en højere kuponrente betyder alt andet lige lavere bidragsindtægter for institutterne. Samtidig har de seneste års stigende boligpriser betydet, at LTV – Loan to Value, altså belåningsgraden i forhold til pantets værdi – er markant faldende, og det betyder, at flere lån er rykker ned i pantsikkerheder, hvor bidragssatsen er lavere.

Udviklingen har for RD betydet, at indtægterne fra administrationsbidrag i andet kvartal dykkede til 1,44 mia. kr., mod 1,46 mia. kr. de foregående kvartaler. Udviklingen er vanskeligere at aflæse i Nykredits regnskaber, dels fordi Nykredit Realkredit nu blandes sammen med Nykredit Bank, og dels fordi Totalkredit oplyser om det samlede realkreditudlån i nominelle værdier, og altså ikke den underliggende værdiudvikling i markedsværdier. 

Totalkredit har stort set samme nominelle udlån ved udgangen af halvåret som efter førte kvartal. Alligevel er indtægterne øget med 3 pct., fra 785 mio. kr. i første kvartal til 809 mio. kr. i andet kvartal. Det er ikke muligt at finde mere detaljerede oplysninger om den regnskabsmæssige udvikling, da Nykredits datterselskab tilsyneladende i år ikke har offentliggjort halvårsregnskab, som man gjorde sidste år.

I det hele taget synes Nykredit-koncernens ledelse at informere ringere og ringere om udviklingen i forretningen, også selvom koncernen er ejet og kontrolleret af en forening, der har kunderne som medlemmer. Set udefra kan det ikke udelukkes, at ledelsen har i baghovedet, at konkurrencemyndighederne har fokus på den dominerede stilling på realkreditmarkedet, og at den derfor forsøger at sløre det reelle indtjeningsbillede. 

I hvert fald er der ingen tvivl om, at ledelsen for RD forsøger at tegne et betydeligt mere nuanceret billedet af markedssituationen med henblik på at give reel information og ikke kun har fokus på skjult markedsføring. RD skriver bl.a., at instituttet begynder at se en afmatning på boligmarkedet i kølvandet på stigende renter.

Meget høj pantværdi

Særligt påpeges, at retail-segmentet står for ”store udfordringer.” Det nævnes, at fremgangen i 2021 har ”stallet”, og at detailhandelssalget er under pres fra flere sider. Hertil kommer færre fysiske forretninger og mere onlinehandel, og andre cykliske faktorer begynder også at se mere ”problematiske” ud. Det nævnes, at reallønsudviklingen nu er negativ, og forbrugertilliden er på ”rock-bottom.”    

Både RD og Nykredit bogfører fortsat rekordlave tabshensættelser, og det vil antageligt fortsætte i de fleste segmenter. RD bogførte indtægter fra tilbageførte tabshensættelser på 58 mio. kr. i kvartalet, og Totalkredt udgiftsførte 34 mio. kr. med baggrund i geopolitiske forhold.

Institutternes pantværdier er rekordhøje i forhold til udlånet. Eksempelvis er RD’s samlede LTV på blot et halvt år faldet fra 54 pct. til 48 pct. Det betyder, at RD for hver 100 kr. i udlån har pantværdier for over 200 kr. Det betyder også, at eventuelt overtagne ejendomme blot skal kunne sælges for halvdelen af de aktuelle markedsværdier, for at instituttet får sit tilgodehavende hjem. 

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank