Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Skærpede konkurrenceregler i realkreditten – Dokumentation: Regeringen vil have mere effektiv konkurrence

Morten W. Langer

onsdag 21. august 2024 kl. 11:25

Erhvarvsministerietanpartsselskaber nedsættes fra 40.000 kr. til 20.000 kr.

Sådan indledes regeringens forklaring på nødvendigheden af den netop gennemførte stramning af konkurrencereglerne. I lovbemærkningerne hedder det, at ”markeder med effektiv konkurrence og aktive forbrugere bidrager til øget produktivitet og vækst. Samtidig er effektiv konkurrence en forudsætning for, at både forbrugere og virksomheder har adgang til et bredt udbud af varer og tjenesteydelser til så lave priser som muligt.”

Videre hedder det, at ”Erhvervsministeriet vurderer, at der er situationer, hvor der er forhold på markeder, som svækker konkurrencen tydeligt med væsentlige skadevirkninger for virksomheder og forbrugere, men hvor der ikke er mulighed for at gribe ind med de nuværende værktøjer.”

Ministeriet skriver videre, at ”mere velfungerende konkurrence mellem virksomheder bidrager således til vækst og innovation i Danmark og til, at varer og tjenester tilbydes til så lave priser som muligt til gavn for både virksomheder og forbrugere. Samtidig vil mere effektiv konkurrence understøtte en mere balanceret indkomst- og formuefordeling i samfundet og bidrage til en styrket konkurrenceevne. Forslaget skal endvidere ses i lyset af, at konkurrencen i Danmark efter alt at dømme er blevet forringet de senere år.”

Ifølge lovbemærkningerne vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kunne undersøge, om der er adfærd eller strukturer i en eller flere erhvervssektorer, der tydeligt svækker den effektive konkurrence til skade for konkurrencen, virksomheder eller forbrugerne. Desuden vil forslaget give Konkurrencerådet mulighed for at gribe ind ved at udstede proportionale adfærdsmæssige påbud eller gøre tilsagn bindende. Vel at mærke uden der er konstateret en overtrædelse af konkurrencereglerne.

”Erfaringerne fra andre lande, som har introduceret et markedsefterforskningsværktøj, herunder Storbritannien som har størst erfaring hermed, viser, at instrumentet kan give væsentlige samfundsmæssige gevinster, og at det er et godt supplement til de eksisterende værktøjer på konkurrenceområdet,” oplyses det.

Hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer, at der i en eller flere undersøgte sektorer er adfærd eller strukturer, der tydeligt svækker den effektive konkurrence, vil styrelsen som led i en markedsefterforskning kunne udstede adfærdsmæssige påbud (…) Påbuddet vil have til formål at afhjælpe den identificerede svækkelse af konkurrencen og fremme effektive konkurrenceforhold.”

Det vil sige, at Styrelsen har mulighed for at gribe ind, når konkurrencen er tydeligt svækket, og der er behov for at styrke den. F.eks. hvis der er konkrete vilkår eller en særlig adfærd i en erhvervssektor, som svækker konkurrencen i en sådan grad, at styrelsen vurderer, at det er nødvendigt at udstede påbud for at styrke og sikre konkurrencen fremover.

”Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil i den forbindelse skulle kunne dokumentere, at svækkelsen af konkurrencen har medført skadevirkninger for andre virksomheder eller forbrugere, eller sandsynliggøre, at sådanne skadevirkninger vil indtræffe som følge af svækkelsen af konkurrencen. Endvidere skal de identificerede konkurrenceproblemer være af en vis betydning,” hedder det i lovbemærkningerne.

Iværksættelse af en markedsefterforskning forudsætter forudgående godkendelse fra Konkurrencerådet. Derved sikres det, at Konkurrencerådets konkurrenceretlige og -økonomiske ekspertise inddrages i beslutningen om eventuelt at iværksætte en markedsefterforskning og i fastlæggelsen af omfanget heraf, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter godkendelse fra Konkurrencerådet vil kunne indlede en markedsefterforskning af adfærd eller strukturer i en eller flere erhverv.

Den nye lov giver også mulighed for, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i henhold til konkurrencelovens § 18 kan gennemføre uanmeldte kontrolundersøgelser i virksomheder med henblik på at indsamle oplysninger til brug for markedsefterforskningen.

Lovforslaget blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, hvor kun Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti stemte i mod. Fra konservative var Helle Bonnesens ordførertale næsten en tro kopi af erhvervsorganisationernes kritiske høringssvar. Fra LA sagde Lars-Christian Brask, at partiet mener, at ”forslaget er bureaukratisk, og at det er for omfattende og for restriktivt og dermed for hæmmende og ikke til gavn på dansk erhvervsliv.”

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i dette tema:

Høring: Advokatrådet er ”dybt bekymret for retssikkerheden”

Konkurrence-politi får nyt skrapt redskab mod svag konkurrence, blandt andet i realkreditten. Læs 5 siders tema

Ny indgrebsmulighed oplagt for at løsne konkurrencen i realkredit

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank