Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Top 40 topchefløn i finans – Danske Bank: Flere risikotagere og højere risikobonus

Morten W. Langer

mandag 05. maj 2025 kl. 15:25

Carsten Rasch Egeriis - Danske Bank
Carsten Rasch Egeriis – Danske Bank

Tema om lønninger i finanssektoren: Danske Bank har i 2024 øget både antallet af ansatte med væsentlig betydning for bankens risikoprofil og den samlede aflønning til disse nøglepersoner, viser den nye rapport om bankens risikotagere. En enkelt risikotager fik en samlet løn på næsten 20 mio. kr. Og én ansat hos Nykredit fik også en sign-on-bonus på ca. syv mio. kr. Kampen om de dygtigste investeringsfolk skærpes, for der er rigtig mange penge og god branding i gode investeringsafkast, skriver chefredaktør Morten W. Langer.

I den seneste rapport om risikotagere for 2024 udpegede Danske Bank i alt 458 medarbejdere som såkaldte Material Risk Takers (MRT), en lille stigning fra 453 året før. Det er personer, som ifølge EU-regulering og interne kriterier har en væsentlig indflydelse på bankens risikoprofil – typisk direktører, ledere af risikofunktioner inden for bl.a. investering og kapitalforvaltning, samt nøglemedarbejdere inden for interne uafhængige kontrolfunktioner, risikostyring, kreditrisikovurdering, jura og aflønningspolitik.

De samlede lønudgifter til denne gruppe af risikotagere steg fra 161 mio. euro i 2023 til 175,3 mio. euro i 2024, svarende til en stigning på næsten 9 pct. Den variable aflønning er vokset fra 46,1 mio. euro til 49,9 mio. euro. Den faste løn udgjorde 125,4 mio. euro i 2024, hvilket er en stigning fra 118 mio. euro året før. Største område er investment banking (M&A), hvor den samlede aflønning var 63 mio. euro, hvoraf 24 mio. euro var variabel løn.

En stor del af den variable aflønning – knap 22 mio. euro – blev udbetalt i aktier eller aktiebaserede instrumenter i 2024. Desuden blev 21,9 mio. euro af den variable løn indefrosset og først udbetalt senere.

Antallet af højtbetalte risikotagere steg i 2024. I alt 28 personer tjente over en mio. euro – op fra 23 året før. De fleste befandt sig i spændet 1-1,5 mio. euro, mens én enkelt medarbejder rundede 2,5 mio. euro. Det placerer Danske Bank blandt de mere rundhåndede banker i Norden, hvad angår topaflønning.

Bankens fremtidige forpligtelser over for risikotagerne steg ligeledes. Den samlede udskudte aflønning fra tidligere år, som endnu ikke er udbetalt, nåede op på over 80 mio. euro ved udgangen af 2024, ca. 600 mio. kr.

Udbetalinger i forbindelse med fratrædelse fyldte også mere i 2024. 12 personer modtog fratrædelsesgodtgørelser, mod kun seks året før. Den samlede udbetaling steg til fire mio. euro, hvoraf 1,6 mio. blev udbetalt med det samme, mens resten blev udskudt. Den højeste enkeltbetaling var på 1,2 mio. euro.

Danske Banks aflønning af risikotagere er ikke kun steget i omfang, men også i kompleksitet. Mens banken fastholder fokus på langsigtede incitamenter og reguleringsefterlevelse, illustrerer tallene en klar tendens: Risikotagere i finanssektoren belønnes med stadig højere honorarer, antageligt pga.. skærpet konkurrence om de dygtigste ”hoveder” især inden for M&A.

Over de seneste år har Nykredit satset hårdt på kapitalforvaltning, bl.a. med opkøb af Sparinvest og målrettet fokus på private banking, Også Nykredit har haft mærkbar stigning i både omfang og samlet aflønning til risikotagere. Bilag 9 i vederlagsrapporten dokumenterer lønudviklingen for personer med væsentlig indflydelse på Nykredits risikoprofil. Her ses ændringer både i antallet af personer og i fordelingen mellem fast og variabel løn.

Antallet af risikotagere steg fra 223 i 2022 til 235 i 2023, og til 244 i 2024. De samlede omkostninger til risikotagere (inkl. pension og øvrige goder) udgjorde i 2022 321,5 mio., 357,6 mio. i 2023 og 396,6 mio. i 2024, hvoraf den største ca. 80 mio. kr. gik til ansatte inden for wealth management og investering. Det svarer til en stigning på 23 pct. over to år. Den gennemsnitlige aflønning pr. risikotager er således også vokset – fra ca. 1,44 mio. DKK i 2022 til ca. 1,63 mio. DKK i 2024.

I 2024 udgjorde variabel aflønning ca. DKK 26,7 mio., fordelt på 77 personer. Den gennemsnitlige variable løn pr. modtager er dermed ca. DKK 347.000. Den variable aflønning udgør dermed 6,7 pct. af den samlede aflønning, hvilket er relativt lavt sammenlignet med Danske Bank, hvor andelen er over 28 pct. I 2024 blev der udbetalt DKK 0,9 mio. i sign-on fees til én person.

Morten W. Langer

Risikotagere

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank