Økonomisk Ugebrev har kortlagt lønudviklingen for topcheferne i de 40 største hjemlige finansvirksomheder for at tegne et billede af topchefernes lønningsforhold. Konklusionen er, at topcheferne over en bred kam fik moderate lønstigninger på ca. fem pct. Gennemsnitslønnen for de 40 topchefer er otte mio. kr. hvor cheferne i de mindste banker fik omkring tre mio. kr. i samlet løn. Frank Vang-Jensen fra Nordea topper, hvorefter kommer Johan Brammer fra Tryg og Michael Rasmussen fra Nykredit. Først derefter kommer Danske Banks Carsten Egeriis med en årsløn på 22 mio. kr. skriver chefredaktør Morten W. Langer, der har kigget på løntallene.
Selvom de fleste finansvirksomheder leverede flotte regnskabsresultater i 2024, har det ikke udløst en stor lønfest til topcheferne. Baggrunden er antageligt, at en stor del af fremgangen i bankernes overskud igen i år har været drevet af stigende centralbankrenter, og altså højere udlånsrenter, mens det underliggende aktivitetsniveau ikke har bevæget sig nævneværdigt på grund af lav aktivitet i samfundsøkonomien.
Nordeas CEO Frank Vang-Jensen er ikke overraskende øverst på ranglisten over højere lønninger i finanssektoren med en samlet lønpakke på 31,3 mio. kr. Og han er også den, der i sektoren har fået mest oveni den tidligere løn med en stigning på 15 pct. eller fire mio. kr.
Danske Banks CEO Carsten Egeriis har også fået en solid lønstigning på ni pct., så han nu får en samlet løn på 22 mio. kr. Lidt mindre end Nykredits Michael Rasmussen og Trygs Johan Brammer. Rasmussen fik syv pct. mere i løn, mens Brammer gik syv pct. ned i løn.
Blandt de højest lønnede topchefer får Michael Rasmussen den suverænt højeste faste løn med 23 mio. kr. Men her er heller ingen bonus eller andre incitamentsordninger, som hos de fleste andre. Rasmussen kan altså være ret sikker på de +20 mio. kr. hvert år. Trygs Johan Brammer fik sidste år en bonus på ti mio. kr. Og Danske Banks Egeriis fik en variabel løn på seks mio. kr. oven i den faste løn på 16 mio. kr., som også er tæt på de højeste faste lønninger.
Den nye topchef i Sydbank, Mark Luscombe, fik sidste år en samlet løn på otte mio. kr., gældende fra 1. april. Det svarer til en årsløn på knap 11 mio. kr. Og resten af beløbet, oplyst i vederlagsrapporten, udbetalt til direktionen på 11 mio. kr. tilfaldt afgående topchef Karen Frøsig.
I Jyske Bank var Lars Mørch ikke topchef hele 2023, hvorfor hans aflønning var godt halvdelen af aflønningen sidste år. Han fik sidste år en samlet aflønning på 12,4 mio. kr., hvoraf næsten det hele var fast løn.
Ti topchefer i finanssektoren fik ti mio. kr. eller mere i samlet løn. Nye på 10 mio. kr.-listen er Maj Invests Jeppe Christiansen og Ringkjøbing Landbobanks John Fisker. Med på listen som nummer fem kommer C Worldwides CEO Bo Knudsen med en samlet løn på 20 mio. kr., der var stort set det samme som året før.
Artiklen fortsætter efter grafikkerne
Variabel løn på seks mio. kr.
For Trygs Johan Brammer blev opnået en målopfyldelse på 72 pct. ifølge vederlagsrapporten. Omkring de enkelte lønkomponenter oplyses, at der var opfyldelse af mål for bl.a. insurance service, kundetilfredshed, ESG-forhold, digitalisering, og synergier fra RSA-opkøbet. Kun kiksede Brammer på det målepunkt, som hedder shareholder return, TSR, hvor aktiekursudviklingen måles over en treårig periode i forhold til et europæisk forsikringsindeks.
For Danske Banks Carsten Egeriis, der fik en variabel løn på seks mio. kr., fremgår det af vederlagsrapporten, at han har fået en score på 170 ud af 200 mulige i forhold til opstillede målepunkter. Målene for bonus omfatter bl.a. Roe (return on Equity), cost/income ratio, risk & compliance, ESG-forhold og strategiske prioriteringer.
I forhold til det langsigtede aktieprogram sker tildelingen baseret på aktiekursudviklingen i forhold til syv store nordiske banker, bl.a. Jyske bank og Sydbank. For perioden 2022 til 2024 kom banken ind på en andenplads ifølge bankens vederlagsrapport, hvilket alt andet lige udløser en høj tildeling.
PFA Pensions CEO Ole Krogh Petersen fik sidste år en moderat lønstigning på fire pct. til 10,5 mio. kr., hvoraf 1,4 mio. kr. er variabel aflønning. Ifølge pensionsselskabets vederlagsrapport er det i høj grad bestyrelsesformandens skøn, hvad den variable løn skal være. Der oplyses ikke konkrete målepunkter.
Men det fremgår af vederlagsrapporten, at ”direktionens resultater evalueres løbende og opgøres en gang årligt på baggrund af skriftlige aftaler om præstationer, bestående af såvel finansielle som ikke-finansielle målepunkter, som indgås ved årets begyndelse efter bestyrelsens godkendelse. Tildeling af variabel løn sker efter en evaluering af de samlede resultater, både selskabets, den pågældende funktions og egne resultater.”
Videre hedder det, at ”resultatmålingen tager afsæt i strategien og PFA scorecard, som er godkendt af bestyrelsen. PFA scorecard fastsætter relative vægte for måling af resultater for de væsentligste områder sammen med løbende opfølgning på eksekveringen af strategien. PFA scorecard rummer knock out kriterier, hvor variabel løn bortfalder, såfremt et eller flere knock out kriterier bringes i anvendelse. Resultatmålingen tager desuden højde for de nuværende og fremtidige risici, herunder de eventuelle kapitalomkostninger og den likviditet, der er påkrævet for at opnå de pågældende resultater.”
Morten W. Langer
Læs også denne artikel i ugens tema om lønninger i finanssektoren: Danske Bank: Flere risikotagere og højere risikobonus
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.