Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Vækstbørser 2023 – First North-selskaber står foran flodbølge af kapitalrejsninger

Morten W. Langer

fredag 24. marts 2023 kl. 11:40

First North alert-listen: pas på disse selskaber

En lang række danske First North-selskaber står midt i likviditetsmæssige udfordringer. Mange af dem har lige hentet nye penge, andre står foran det. Der er optræk til en skæbnetime for vækstbørsen, selv om gigantiske fald i værdiansættelserne på de fleste aktier har åbnet for ny investorinteresse. Økonomisk Ugebrev starter her en status på børsnoterede vækstselskaber. Vi følger op med flere artikler i de næste udgaver.

Hidtil er det lykkedes de fleste First North-selskaber, hvor pengekassen var ved at løbe tør, at hente mere kapital hos eksisterende eller nye aktionærer. Og det har helt klart hjulpet, at aktiekurserne, og dermed værdiansættelser, er kommet ned på jorden igen, efter de seneste års kursfald. Flere selskaber har oplevet af få nye store aktionærer ind, bl.a. Shape Robotics og ReMatch.

Men en stribe andre selskaber står foran en opgave med at hente mere kapital til at fortsætte forretningen. I det følgende gennemgår vi nogle af de mest oplagte cases, baseret på de aktuelle årsregnskaber.

Konsolidator havde ved årsskiftet 1,4 mio. kr. tilbage i kassen efter et cash burn på 16 mio. kr. sidste år. Ledelsen skriver, at der er behov for ekstra kapital i 2023 for at fortsætte, og at der skal findes en løsning på et konvertibelt lån, der udløber til september 2023: 

”We still need to secure further funding in 2023 in order to continue at the current growth level. However, with the reduced cost base and the expected increase in ARR, we need DKK 5m to secure enough operation capital, which we believe we will in 2023. On September 1, 2023, the convertible loan of DKK 25m needs to be refinanced. Part of the refinancing is expected to come from a capital increase. The remaining part is expected to be repaid as a loan over a period, within the operating profit.”

Odicos ledelse oplyser, at der skal hentes mere kapital: ”I forbindelse med udarbejdelsen af halvårsrapporten for 2022/23 nedjusterer selskabet nu sine forventninger til året 2022/23 til et omsætningsniveau på 15-20 mio. kr. samt et resultat (EBITDA) til minus 10-15 mio. kr. Dette er meddelt i selskabsmeddelelse 69-2023 den 9. marts 2023 (…). Der har i perioden været et større likviditetstræk end budgetteret. Odico har ved indgangen til 2. halvår 4,7 mio. i likvider samt en uudnyttet trækningsret og betydelige ubehæftede aktiver herunder en ejendom med en væsentlig friværdi. For at nå i mål med de planlagte aktiviteter skal Odico bruge 8-12 mio. over de kommende 18-24 mdr. Der er endnu ikke endelige aftaler omkring hele denne finansiering.” 

Digizuite har netop hentet 16 mio. kr. i ekstra kapital, bl.a. hos de store aktionærer ASEO Invest IT ApS, Strategic Investments A/S og Kapitalforeningen BankInvest Select, som antageligt har følt sig tvunget til at indskyde mere kapital for at holde forretningen flydende. Ledelsen oplyser, at den forventer, at selskabet vil have en neutral ebitda månedligt i slutningen af året. 

Selskabet kom ud af 2022 med et ebitda-minus på 30 mio. kr. efter en cashbeholdning på 21 mio. kr. i starten af 2022. Ledelsen har endnu ikke oplyst noget om cashsituationen ved udgangen af året. Ledelsen forventer et ebitda-minus på 9-12 mio. i år. 

De nye aktier er tegnet til en kurs på 5,85 kr., hvilket skal ses i forhold til den oprindelige tegningskurs på 8,7 kr. i foråret 2021, hvor der blev hentet over 50 mio. kr. ved børsnoteringen. Kursen svarer til et værdifald per aktie på 33 pct. 

Q-interline har minus 2 mio. kr. i likvider ved årsskiftet efter et cashburn på 18 mio. kr. sidste år. Ledelsen skriver om 2023, at ”guidance for koncernomsætningen i 2023 ligger i intervallet imellem DKK 38,0 mio. og DKK 43,0 mio. og for driftsresultatet (EBIT) i intervallet imellem DKK -1,0 mio. og DKK +1,0 mio.” Om likviditeten oplyses, at ”det forventes, at likviditeten styrkes i løbet af året, idet lagerbindingen og dermed arbejdskapitalen bliver reduceret (… ). Der er dog en usikkerhed omkring afsætningen mht. produktmixet. Hvis vi i højere grad lander ordrer på analysesystemer, som vi ikke har på lager, kan der opstå en risiko for, at vi ikke får forbedret arbejdskapitalen som planlagt. For at imødegå dette har ledelsen i starten af 2023 i samarbejde med selskabets bank truffet foranstaltninger til at øge kreditrammen til et mere betryggende niveau.”

Videre oplyses det, at ”derudover har ledelsen i Q-Interline udarbejdet planer med flere muligheder for at lempe trykket på vækstmotoren, så likviditeten forbliver under kontrol. Ledelsen forventer derfor ikke, at der bliver behov for at styrke likviditeten yderligere for at opnå vækstplanerne planerne for 2023.” 

Ved årsskiftet var vareholdningen bogført til 10 mio. kr., og der var 8 mio. kr. i kundetilgodehavender. 

MapsPeople har netop fået tilført 10 mio. kr. i et private placement og andre 10 mio. kr. i lån. Pengene kommer fra Vækstfonden og BankInvest (hvor Vækstfonden også er stor aktionær). Ebitda forventes i 2022 at lande på minus 55 mio. kr., hvorefter der var ca. 5 mio. kr. tilbage i kassen ved årsskiftet. Ledelsen forventer et ebitda-minus på mindst 45 mio. kr. i år, og med den tilførte kapital er der antageligt kun råd til driften i den første halvdel af året med den aktuelle likviditet. 

Ledelsen skriver om 2023, at “MapsPeople expects revenue in the range of DKK 52-62M and EBITDA in the range of negative DKK 45-55M in 2023 (…). MapsPeople has noticed longer decision making processes from both new Channel Partners and large Enterprise customers due to the general slowdown in the global economy (…). It is a core focus for the company in 2023 to improve the time from contract signature to Revenue and ARR from new and existing partners, which results in the expected growth of ARR to the range of DKK 77 – 87M (129-159% growth) in 2023.”

Videre oplyses det, at ”while these factors impact the timing of our revenue growth and hence the EBITDA in 2023, MapsPeople has initiated a set of initiatives to convert the contractual commitment from existing and new partners into revenue faster, and combined with a focus on costs, the company is projecting to reach the point of positive cash generation from the operation towards the end of 2023.”

Monsensos årsregnskab viser en likvid beholdning på 572.000 kr. ved årsskiftet efter negative pengestrømme sidste år på 4,0 mio. kr. Ledelsen forventer en omsætning i 2023 på 10-11 mio. kr., svarende til en vækst på 61-77 pct. og et ebitda mellem minus 3 og minus 2 mio. kr., oplyses det. Selskabet har netop gennemført en kapitalforhøjelse, der gerne skulle give 1,7 mio. kr. i kassen. Alt andet lige vil det kunne finansiere over et halvt års drift.  

Der synes at dog være lys forude, idet ledelsen skriver, at ”i de sidste måneder af 2022, vandt vi projekter med en samlet værdi for Monsenso på over DKK 18 mio, hvilket hjælper med at understøtte vores vækst i 2023 og fremover.”

Conferize skriver, at ”ledelsen har en forventning om at den positive trend fra 2022 vil forsætte i 2023. Der vil i 2023 være øget fokus på vækst gennem en markant investering i salg og markedsføring. Det vurderes at denne øget omsætningsvækst i både Conferize og Suubz på sigt vil skabe et positivt cash flow.”

Årsrapporten viser en omsætning på 208.000 kr., mod 69.000 kr. året før. Ledelsen skriver dog også, at ”siden Suubz lancering (et opkøbt datterselskab, red.) i februar 2022 er der indgået partnerskab om mere end 100 forskellige abonnementer og realiserede en omsætning på knap 600.000 kr. i 2022. Denne omsætning fremgår ikke i Conferize A/S resultatopgørelse.”

Ved udgangen af året var der likvider på 3,9 mio. kr. efter et cashburn på 7,1 mio. kr. sidste år. Om forventningerne lyder det lidt løst, at ”desuden forventes der yderligere vækst i omsætningen gennem øget salgs- og markedsføringstiltag. Det vurderes at denne øget omsætningsvækst i både Conferize og Suubz på sigt vil skabe et positivt cash flow.” 

Revisorerne fra Grant Thornton har givet regnskabet en blank påtegning, hvorved revisorer vurderer, at der er tilstrækkelig cash til at holde selskabet som going corncern de næste 12 måneder.   

Agillic leverede sidste år et cash flow på driften på 6 mio. kr., dog alene baseret på et plus fra arbejdskapitalen i form af øget leverandørgæld og forudbetalinger fra kunder. Uden dette ekstraordinære likviditetsbidrag var årets likviditet endt tæt på nul. Ledelsen forventer et ebitda-resultat i år på mellem 1 og 4 mio. kr. 

Historisk har selskabet investeret for 3-4 mio. kr. hvert kvartal, hvilket kan give en anstrengt likviditet, ikke mindst fordi Q1 normalt giver negativt cash flow fra driften. Overraskende synes ledelsen alligevel at være overbevist om, at der ikke er brug for mere kapital i 2023: ”Based on the forecast for 2023 additional financing is not needed in the next period,” oplyses det, uden yderligere forklaringer.

Alefarm Brewing havde ved årsskiftet 4,0 mio. kr. i kassen efter et cash træk sidste år på 5,7 mio. kr., heraf 1,7 mio. kr. til investeringer. Ledelsen oplyser om 2023, at der forventes en ”omsætning i størrelsesordenen TDKK 8.500 til TDKK 9.500, og et positivt EBITDA i størrelsesordenen DKK 100.000 til DKK 250.000.” 

Om udviklingen det seneste år skriver ledelsen: ”Da eksportomsætningen i andet halvår fortsatte den negative tendens, da omkostningerne til råvarer og ikke mindst energi var steget markant, og da de iværksatte besparelser på driften endnu ikke var slået igennem, valgte virksomheden i december 2022 at nedjustere forventningerne til det realiserede EBITDA.”

Videre oplyses, at ”selskabet har således arbejdet ud fra at markedsvilkårene ville rette sig på eksportmarkederne efter COVID-19-pandemien, hvilket ikke skete. Aktiviteten har yderligere været påvirket af flere større internationale begivenheder og tendenser, som har haft stærk indflydelse på forbrugeradfærden og dermed også selskabets muligheder for afsætning. Det har i den forbindelse ikke været muligt at hæve priserne i takt med at omkostningerne er steget, og samtidig har selskabet befundet sig i en del af markedet, som har været særdeles følsomt overfor den afdæmpede forbrugeradfærd.”

Med de nævnte usikkerheder skal ikke meget gå galt, for at den aktuelle likviditet vil blive helt eller delvist anvendt til driften. 

Impero har 15 mio. kr. tilbage i kassen efter et cash burn på 20 mio. kr. sidste år. Ledelsen skriver, at den forventer et ebitda-resultat på mellem minus 13 og minus 11 mio. kr. i år. Og at der er tilstrækkelig likviditet til at køre igennem året. 

CEO Rikke Skov fra Impero siger til Økonomisk Ugebrev: ”I forbindelse med annoncering af vores kapitalrejsning tilbage i november nævnte vi, at vi som minimum forventede at have likvider til det kommende regnskabsår (2023). Vi har ikke nogen grund til at ændre denne forventning, så længe vi leverer inden for det outlook, som vi har offentliggjort.” I november blev rejst 7 mio. kr. i et private placement.

Donkey Republic har meddelt, at selskabet lander i 2022 med et ebit-minus på 5,4 mio. euro, hvilket modsvarer, at der er ca. 2,2 mio. euro tilbage i kassen, skønnet ud fra cashpositionen ved halvåret. Med et forventet ebit-resultat i år på minus 1,8-2,0 mio. kr. virker likviditen lidt anstrengt. Generelt oplyses ekstremt ringe om, hvordan ledelsen ser likviditetssituationen. Det oplyses dog, at ledelsen forventer et positivt ebit-resultat i Q3, hvorved årets første to kvartaler antageligt giver et større minus end den samlede årsforventning. Der oplyses på den anden side om en masse udfordringer i 2022, bl.a. forsinkelser i levering af nye cykler og højere outsourcing-omkostninger.

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i denne uges Tema: Vækstbørser 2023

MeeW-skandalen: Kan vi få dygtige, uafhængige IPO-rådgivere?

MeeW-skandalen: Hvem kiksede på due diligence?

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank