Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ti store virksomheder mangler 5 mia. kr. til pensioner

Carsten Vitoft

fredag 30. juni 2023 kl. 11:15

Ti store virksomheder mangler 5 mia. kr. til pensioner

En lang række af landets største virksomheder skylder samlet 52 mia. kr. i pension til deres ansatte i udlandet, men de har kun lagt 47 mia. kr. til side. Sidste år tabte Arla mere på pensionsordningernes aktiver, end koncernen samlet havde i overskud fra driften.

Carlsberg, Arla, Danfoss og DSV skylder milliarder af kroner i pension til deres ansatte i udlandet, men pensionsordningerne er hullede som en si. For mens det i Danmark er et krav, at der skal lægges tilstrækkeligt med penge til side til medarbejdernes fremtidige pensioner, er det ikke et krav i f.eks. England og Sverige.

Det betyder, at der mangler 1,5 mia. kr. i pensionsordningerne i Carlsberg, 1,2 mia. kr. i DSV og 1,1 mia. kr. i Arla. Samlet set lød hullet ved årsskiftet på 4,8 mia. kr. i ti af de største virksomheder herhjemme. Arla skylder f.eks. 8,4 mia. kr. i udenlandske pensioner, men har kun lagt 7,3 mia. kr. til side, og disse penge er så placeret i bl.a. aktier, som farer op og ned i værdi. Det betød sidste år, at Arla tabte 500 mio. euro på aktiverne, mens koncernen ”kun” tjente 400 mio. kr. på driften. 

Arla ønsker ikke at fortælle om koncernens udenlandske pensioner, men oplyser, at man ikke mener, at der er noget hul, der skal dækkes. 

”Det er jo helt normalt, at man ikke har fundet ordninger i udlandet. Så de forpligtelser må man jo være opmærksom på, når hele virksomhedens økonomi skal vurderes,” siger partner i BEDSTpension Gert Nielsen.

Risikoen er altså ikke bare, at der med tiden kan opstå store huller i disse pensioner, men også at det går ud over virksomhedens aktiekurs.

I FLS er man da også opmærksomme på faren i, at den slags huller kan vokse sig for store.

”FLSmidth-koncernen har overvejende indgået pensionsaftaler med pensionsselskaber, som mod et løbende pensionsbidrag overtager forpligtelsen til at udbetale den fremtidige pension til medarbejderne. I visse lande er dette dog ikke praksis, og i sådanne tilfælde har FLS derfor selv oprettet pensionsordninger, som indestår for pensionsudbetalingen til medarbejderne. Typisk vil der være indbetalt aktiver, såsom aktier og obligationer, som anvendes til at udbetale pensionen, og FLS indskyder løbende ved behov yderligere aktiver,” oplyser pressechef Rasmus Windfeld. Han fortsætter:

”Ved udgangen af 2022 var det fremtidige behov for indskud af yderligere aktiver til at dække fremtidige pensionsudbetalinger til nuværende og fremtidige pensionister opgjort til godt 400 mio. kr. Da pensionsudbetalingen foregår over en lang årrække, kan indskudsbehovet derfor dækkes af relativt små årlige indskud.” 

I Danmark er vi gået bort fra de gamle og meget dyre tjenestemandspensioner, men de er stadig udbredte i udlandet og kaldes ”defined benefit”-pensioner. Men også i udlandet er man på vej mod den danske metode, som kaldes ”defined contribution”. Det kender man også til i Danfoss, og her vil man også gerne fortælle, hvordan det er skruet sammen. 

”Underbalancen vedrører primært gamle defined benefit-pensionsordninger, hvor medarbejdere f.eks. har et pensionstilsagn fra Danfoss på en vis procentandel af deres slutløn, så længe de lever. I den udstrækning, der ikke er bagvedliggende aktiver, når der skal udbetales på ordningerne, bliver de finansieret over driften. I finansieringsmæssig henseende betragtes underbalancen som finansiel gæld. Danfoss indgår generelt ikke i nye defined benefit-pensionsordninger, men der kan følge sådanne med, når der købes virksomheder. Langt de fleste pensionsordninger i Danfoss er defined contribution-ordninger, som vi kender det fra de danske arbejdsmarkedspensionsordninger, hvor Danfoss indbetaler et vist beløb på medarbejderens pensionsordning og derefter ikke har noget ansvar for eller risiko på ordningerne,” oplyser Danfoss.

Carsten Vitoft

Store huller i udenlandske pensionsordninger

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank