Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tidligere ATP-fond er vokset op i international klasse

Morten W. Langer

tirsdag 15. september 2020 kl. 15:00

VIA equity er en af de få danske kapitalfonde, som er kørt gennem coronakrisen stort set uden skrammer, og buy out-fonden har endda gennemført kapitalrejsning til en ny fond det seneste halve år. I dette interview fortæller managing partner John Helmsøe-Zinck om fondens arbejde. VIA equity udspringer alene af kapital fra ATP i de to første fonde, men den står nu på egne ben.

VIA equitys samarbejde med ATP og PFA blev afsluttet dette forår med salg af investorernes ejerandele til internationale fonde, som også er cornerstone-investorer i de nyere fonde. Buy out-fonden er altså meget international i investorkredsen, hvilket understreger management-teamets internationale tiltrækningskraft og klasse. VIA equity er således en af de få dansk-etablerede fonde, der er vokset ud over landets grænser med evne til også at tiltrække international kapital.

ØU: Hvordan ser du det aktuelle marked for buy outs lige nu og fremad? Giver coronakrisen jer nogle ekstra interessante opkøbsmuligheder?

JHZ: ”I starten af krisen blev nogle af de store cases trukket af markedet, hvor der så blev udskudt nogle handler. Men en del af de mellemstore og mindre cases er blevet gennemført, og det er sket til de samme handelspriser som tidligere. Ofte er der jo tale om ret corona-resistente virksomheder, så for de fleste it- og softwareselskaber er priserne de samme som tidligere. Men hvis der er tale om selskaber, der sælger software til flyindustrien eller til restauranter, er historien selvfølgelig en anden.”

I har vel været et sted under coronakrisen, som også i visse tilfælde har givet ekstra medvind?

”Generelt har vi oplevet, at en stor del af vores it- og softwareselskaber er kørt gennem coronakrisen uden skrammer. Og der er da også en del tilfælde, hvor vi har oplevet fremgang. Blot noget elementært, som at flere skal arbejde hjemme, har givet stor ekstra efterspørgsmål efter netværk, software og sikkerhedsløsninger.”

Hvordan ser du på fremtiden herfra? Umiddelbart lyder du meget optimistisk.

”Jeg synes, at vores nuværende porteføljeselskaber har gjort det ufatteligt godt under krisen. Vi har været heldige med vores strategi, men selskabernes ledelser og medarbejdere har også gjort et rigtigt godt stykke arbejde. Jeg synes, at vores overordnede performance de seneste år har været rigtig god, og det gælder også for vores porteføljeselskaber i Sverige, Finland og Tyskland. Udviklingen er vi meget tilfredse med, og vi har det seneste halve år haft selskaber, som har klaret sig bedre end forventet. Men vi har også hjørner, som har været ramt negativt.”

Hvordan ser du på den kortsigtede fremtid? skal I til at træde på speederen, når det gælder opkøb, eller det modsatte?

”Vi er kørt gennem krisen i den hastighed, vi kunne kontrollere. Vi har gennem perioden været travle med fem tillægsopkøb til vores eksisterende virksomheder. Og det forventer vi at fortsætte med.”

I foråret startede I kapitalrejsning på jeres Fond 4. Hvordan er det gået efterfølgende?

”Vi nåede lige før coronakrisen kom at starte på vores fundraising til vores fjerde fond. Krisen har selvfølgelig besværliggjort arbejdet, fordi det har været nødvendigt at holde alle møder med potentielle investorer som videomøder. Men det er faktisk gået som forventet, og vi har first closing ved udgangen af september. Jeg kan ikke oplyse om, hvor meget kapital vi har fået i første omgang. Det er første gang, vi laver bred fundraising uden ATP, og ATP og PFA for fond III, og vi holder vores oprindelige plan for at hente kapital. Vi går efter 1,3 mia. kr. til den samlede fond.” 

Hvordan vil du kort karakterisere jeres profil?

”For det første har vi 80 pct. af vores investeringer indenfor software, med hovedvægt på software as a service og generelt it. For det andet gør vi meget ud af, at tingene optimeres ude i porteføljeselskaberne. Vi er fokuserede på, at optimeringer og merværdiskabelsen sker på ledelsernes præmisser. Det, synes jeg, har vi stor succes med. Og vi går eksempelvis meget ind i scanning på opkøbsmuligheder til vores eksisterende porteføljeselskaber og også ind i de egentlige opkøbsprocesser. Det er jo der, vi har vores ekspertise. Også vores brede netværk og kontakter inden for it kan vi bruge til at hjælpe de enkelte porteføljevirksomheder. Og så kan der være meget travle perioder for de enkelte ledelser, hvor vi kan hjælpe med nogle af de ting, vi har forstand på. Men vi har valgt at leve et stille liv, hvor vi ikke gør meget for at eksponere os i det offentlige rum. Derfor hører man heller ikke så meget om os. Vi vil hellere have, at vores porteføljeselskaber er synlige og bliver kendte.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank