Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tilsyn melder pas på skjult kursskæring i pensionssektor

Carsten Vitoft

søndag 15. september 2019 kl. 20:37

Pensionsselskaberne har fuldstændigt frie hænder til at skumme fløden, når de handler værdipapirer i danskernes pensionsopsparinger. Det slår Finanstilsynet fast i et svar til Økonomisk Ugebrev. Pensionsselskaberne bestemmer også selv, om de vil oplyse kunderne om det i deres omkostningsopgørelser.

Det er reelt pensionsbranchen og ikke Finanstilsynet, der skriver reglerne for, hvor meget der må tjenes på danske pensionskunder, og hvad kunder skal oplyses om denne indtjening. Sådan tolker flere eksperter et svar fra Finanstilsynet til Økonomisk Ugebrev om, hvorvidt der sker skjult kursskæ-ring og overfakturering ved kundehandel.

Det er helt lovligt for pensionsselskaberne at tage overpriser ved værdipapirhandel på kundernes konti, og at branchen samtidig selv bestemmer rammerne for, hvad der skal oplyses kunderne, lyder det i svaret fra Finanstilsynet.

STORE BELØB I SPIL

”Der er ikke forbud mod, at kapitalforvaltere for pensionsselskaber anvender kursskæring eller tager andre gebyrer for at forvalte midler. For koncernforbundne selskaber gælder der dog regler om, at koncerninterne transaktioner skal være markedsbaserede. Pensionsselskaber er underlagt god skik-reglerne om at behandle kunderne redeligt, og derudover er de underlagt informationsforpligtelser. Der er ikke som led heri fastsat regler, der foreskriver, hvordan pensionsselskaber specifikt skal oplyse kunderne om eventuel kursskæring,” skriver Finanstilsynet.

Eksperter har tidligere i Økonomisk Ugebrev beskrevet, at der mindst er tale om trecifrede millionbeløb hvert eneste år, og der er derfor tale om store penge for branchen, men også for de danskere, der sparer op til pension. De løse regler vækker voldsom kritik hos en af landets førende professorer i pension og handel med værdipapirer: ”Pensionsbranchens stort anlagte projekt om åbenhed om investeringsomkostninger er opløst i meningsløshed. Forbrugerne har ingen glæde af selskabernes omkostningsoplysninger. Hvad forbrugerne får at vide er alene noget, selskaberne fastlægger. Der er fri bane for at lave ekstra omkostninger på værdipapirhandel. Selskaberne skal bare selv afgøre, om det er såkaldt markedsbaseret.

Og de kan selv afgøre, hvordan de vil informere kunderne,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet. Kort sagt er problemet, at branchens selskaber har udviklet en praksis, hvor en del af omkostningene ikke regnes som sådan, men fragår direkte i kundernes afkast, så de ikke er synlige for andre end selskabet selv.

På den måde kan selskaberne så at sige skumme fløden på afkastet, uden det fremgår nogle steder, og der er altså tale om minimum trecifrede millionbeløb hvert eneste år. Den praksis har Finanstilsynet allerede observeret blandt flere selskaber i branchen i en temaundersøgelse sidste år. ”Finanstilsynet gennemførte i 2018 en undersøgelse, der viste, at der var enkelte pensionsselskaber, som anvendte kursskæring eller betalingsmetoder, der minder om kursskæring, i et eller andet omfang. Finanstilsynet kan konstatere, at Forsikring & Pension har lavet en branchestandard for, hvordan kursskæring og indirekte handelsomkostninger skal indgå i opgørelsen af ÅOK,” lyder det fra tilsynets kommunikationschef.

SKADELIGT FOR KONKURRENCEN

Men branchestandarden er en stor elastik, hvor selskaberne selv kan definere, hvor mange penge, de vil tjene, og om de selv mener det skal oplyses kunderne, hvis der foretages kursskæring af deres pensioner.

”Lige præcis på det her område er der rig åbenhed for fortolkning af branchens egne regler. Branchen har jo selv skrevet reglerne, og når der er så stor modstand i branchen for at gøre det her som andre steder i finanssektoren, må man jo undre sig,” siger den uafhængige aktuar Søren Andersen fra FPension.

Problemet kan også have særdeles negative effekter på konkurrencen i pensionssektoren. Hver gang et pensionsselskab kommer tilpas foran på afkastet, kan det altså selv skumme fløden på toppen af afkastet, uden nogen negative effekter for deres egen konkurrencesituation, fordi ingen har en chance for at se det.

”Den situation kan kunderne i selskaberne ikke være tilfredse med. Jeg ved ikke, om alt dette er bundet op på EU-regulering. Men hvis det kan laves om i Danmark alene, er det nødvendigt med meget strammere lovgivning,” slutter Carsten Tanggaard.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank