Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tilsynet på vej med ny bølge af påbud om alternativer

Morten W. Langer

søndag 16. december 2018 kl. 20:31

Finanstilsynet har flere gange tidligere givet en stribe påbud til pensionskasserne om at få mere styr på deres alternative investeringer. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er tilsynet nu på vej med en ny bølge af påbud. Denne gang handler det om, at bestyrelserne skal have mere kontrol og indsigt med omfang og risici i infrastrukturinvesteringer.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er Finanstilsynet på vej med påbud til otte pensionskasser i starten af det nye år. Den nye stribe af påbud har efter det oplyste fokus på pensionskassernes risikotagning i infrastrukturinvesteringer. Herunder om de har de nødvendige kompetencer i både bestyrelsen og daglig ledelse, når det gælder om at forstå og fastsætte risici for de alternative investeringer, der i dag udgør ca. 12 procent af den samlede pensionsformue, eller 300 mia. kr.

Netop infrastrukturinvesteringer er den aktivklasse inden for alternativer, som er vokset mest de seneste år. Og infrastruktur udgør næsten en tredjedel af de samlede investeringer, som det fremgår af figuren fra Finanstilsynet.

SVÆR RISIKOSTYRING

Pensionskasserne har efter det oplyste udfordringer med at udarbejde egen, selvstændig værdiopgørelse og risikostyring, ikke mindst fordi denne del af opgaven ikke må outsources til samarbejdspartnere. ”Det virker som om, at mange i branchen stadig har et stykke vej til at kunne lave en overvågning af risikokomponenterne i de alternative investeringer og en selvstændig værdiopgørelse, som angivet i tilsynets vejledning,” siger Henning Skov Jensen, manager hos Capital Market Partners.

Han påpeger, at de forventede påbud til pensionskasserne bunder i tre forhold: For det første er det ikke helt klart, hvad tilsynet forventer, når man kommer ned i detaljen. For det andet har nogle investorer ikke gjort sig helt klart, hvilke risikofaktorer der er i den enkelte investering. Dette er primært gældende for outsourcede investeringer i forskellige indpakninger. For det tredje er der ikke et operationelt set up i pensionskassen og tilhørende processer i forhold til de krav, Finanstilsynet stiller.

Ifølge Finanstilsynets nye vejledning fra juni 2018 om alternative investeringer har ”alternative investeringers karakteristika (…) typisk en højere kompleksitet end traditionelle investeringer, da de ikke er standardiserede, ikke er børsretlig regulerede og ikke bliver handlet på aktive markeder, dvs. de er unoterede og illikvide.” Videre hedder det herom, at ”derfor kræver det en mere detaljeret udformning og afgrænsning af risici i investeringspolitik og retningslinjer. Investeringsstrategien skal som udgangspunkt modsvares af de relevante kompetencer, som pensionskassen råder over, og bestyrelsen skal på tilsvarende vis besidde tilsvarende kompetencer til at kunne vurdere og udfordre investeringsindstillinger, rapporteringer m.v.”

Netop bestyrelsens kompetencer sætter tilsynet altså nu ekstra fokus på. Baggrunden er, at ansvaret for investeringsrammerog retningslinjer er blevet flyttet fra direktion og op i bestyrelserne. Mange af bestyrelserne er domineret af personer uden finansiel og risikostyringsmæssig indsigt, og de vil næppe leve op til de nye krav fra tilsynet om, at der i bestyrelsen skal være fagkompetencer tilstede, som forstår risikostyring på operationelt niveau.

MANGLER KOMPETENCER

Eksempelvis kom tidligere PFA-direktør Anne Broeng dette forår ind i bestyrelsen for Velliv (tidligere Nordea Liv & Pension). Tidligere Danske Capital-direktør Niels-Ulrik Mousten sidder i PFA Pensions bestyrelse. Og tidligere Nykredit-direktør Peter Engberg Jensen sidder i PensionDanmarks bestyrelse. Alle har de en vis finansiel kompetence. Men spørgsmålet er, om Finanstilsynet også vurderer, at de har den tilstrækkelige indsigt i komplicerede risikomodeller. En lang række andre pensionskasser mangler disse fagkompetencer helt og holdent.

I september 2017 offentliggjorde tilsynet resultatet af en temaundersøgelse af pensionsselskabernes direkte udlån, og her blev der rettet hård kritik mod pensionskasserne, da seks ud af seks undersøgte pensionskasser ikke havde et betryggende setup omkring udlån. I efter-året 2017 etablerede tilsynet en speciel enhed med fokus på alternative investeringer. Enheden står for temaundersøgelser, inspektioner, overvågning og risikovurdering af alternative investeringer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank