Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

To grunde til at Danske Banks nye gebyrsag er en gamechanger

Morten W. Langer

mandag 01. juli 2019 kl. 12:32

Finanstilsynets hårde melding over for Danske Bank i sagen om investeringsprodukter med indbyggede tab for kunderne er en historisk gamechanger fra myndighedernes side. Det ligner et opgør med årtiers gebyrskruer og svag forbrugerbeskyttelse i forhold til finanssektoren, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

At Danske Bank-aktien dykkede langt mere end de øvrige bankaktier i mandags, hvor Finanstilsynet kom med udmeldingen om den nye gebyrsag for bankens investeringsprodukt Flexinvest Fri, var umiddelbart overraskende. Beløbet, investeringskunderne nu bliver kompenseret med, løber ifølge banken op i 400 mio. kr.

Det er ikke dette beløb, der fik bankens store investorer til igen at smide Danske Bank-aktien på porten. Forklaringen er, at bestyrelsesformand Karsten Dybvad vælger at sende et meget stærkt signal til både omgivelserne og bankens ansatte om, at han ønsker at tage et grundlæggende opgør med den kultur, som har præget bankernes måde at tjene penge på.

EN GAMMEL KULTUR

Det er en ekstremt dramatisk handling at fyre den midlertidige CEO Jesper Nielsen for at have haft det overordnede ansvar for Flexinvest-produkterne.

Det afspejler blot den generelle kultur, som har præ-get bankerne i årtier, når de har skulle finde nye måder at tjene penge på. Flexinvest-produkterne er selvfølgelig i den sammenhæng en klokkeklar bommert fra Danske Banks side. Men der findes en masse andre investeringsprodukter og ydelser, hvor det kan påstås, at de er til større fordel for banken end for kunderne, og hvor kunderne måske havde været bedre foruden.

Vores påstand er, at hvis Danske Bank på samme måde var blevet taget med bukserne nede af Finanstilsynet for tre år siden, så havde det ikke kostet en topdirektør jobbet, og banken og Finanstilsynet havde gjort meget mere for at nedtone sagen. Banken gjorde jo faktisk selv tilsynet opmærksom på sagen. Måske skulle den tidligere først have været igennem Pengeinstitutankenævnet. Men det er andre tider nu, efter hvidvasksagerne, tilsynets øgede interesse for forbrugerbeskyttelse, den øgede politiske fokus og danskernes stigende forargelse over den måde, bankerne driver deres forretning på.

Som tæt iagttager af forholdene i den danske finanssektor gennem næsten 30 år kan jeg kun se Finanstilsynets og Karsten Dybvads hårdhændede eksekvering som en markant gamechanger. Den danske banksektor bliver aldrig den sammen efter denne uge, og de øvrige danske banker står sikkert på sidelinjen og er chokerede eller ophidsede over ugens begivenheder.

Bankernes investeringsprodukter, og andre gebyrbelagte produkter og gennemsigtighed om priser, vil nu komme under en skarp lup. Og det vil uundgåeligt betyde, at bankerne må sige farvel til både nogle af de gamle, men også nye produkter, som har givet et godt bidrag til bundlinjen. Så hvis bankernes lønsomhed allerede var under hårdt pres (som det faktisk er tilfældet), vil dette lønsomhedspres nu tage yderligere til.

Det er også i det lys, man skal se presset på Danske Bank-aktien mandag og tirsdag, kan godt sige, at Karsten Dybvad nu tager virkelig hårdt fat om at rydde op i Danske Bank og fremme en ny kultur. Men det bliver også rigtig dyrt for banken og dens aktionærer, hvis strategien med at være helt renskuret føres kompromisløst ud i livet.

TABSGIVENDE OBLIGATIONSINVESTERINGER

Der er nemlig mange andre områder at tage fat på. Eksempelvis vil der uundgåeligt komme fokus på de bankdominerede investeringsforeninger, hvor danskerne har placeret mange milliarder i afdelinger med korte statsobligationer. De giver aktuelt et afkast i omegnen af minus 0,2 procent, og ÅOP-omkostninger på 0,3 procent, hvilket alt andet lige udløser et betydeligt minus for kunderne.

I flæng kan man også fremhæve bankernes monopoladfærd omkring salg af realkreditobligationer ved kundernes låneoptagelse, ofte med noget, der ligner skjult kursskæring, og kun salg af ”egne” investeringsforeninger til bankens kunder, selvom der findes andre afdelinger med beviseligt systematisk bedre afkast, og skjulte investeringsomkostninger på danskernes pensionsopsparing.

Læs også artiklen side 5 om, hvordan bankerne ser på afdelingerne med korte statsobligationer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank