Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Top 100: Her er årets positive og negative outsidere

Morten W. Langer

fredag 31. august 2018 kl. 19:07

Tema om de mest succesfulde 100 største virksomheder: Blandt frontløberne på omsætningsvækst sidste år var Nets, som er blevet afnoteret, Zebra, Chr. Hansen, Fleggaard, A.P. Møller-Mærsk, Atea, MT Højgaard, Pandora og DSV.

Det var dem, der trådte mest på speederen – i et år, hvor mange andre blandt de store i dansk erhvervsliv holdt lidt igen. Zebra, som er delvist kapitalfondsejet, øgede sidste år salget med 118 procent, men er gennem en oprydningsproces. Driftsresultatet landede på 89 mio. kr., mod 187 mio. kr. året før.

Men det oplyses, at EBITDA sidste år faktisk steg en smule i forhold til året før. Ny CEO Mette Maix skriver, at kæden er på vej tilbage mod sine oprindelige rødder med fokus på produkter til 10, 20 og 30 kr.

Atea, som bekendt har været involveret i nogle grimme sager, formåede faktisk at vokse med hele 13 procent sidste år, men overskudsgraden er fortsat moderat under én procent. I årsrapporten oplyses om mistanken mod fire af selskabets tidligere ansatte, og det pointeres, at selskabet i 2017 har opnået den højeste certificering inden for standard for antibestikkelse.

Fleggaard Holding, som ejes af familien Fleggaard, voksede sidste år 14 procent til en omsætning på 6,45 mia. kr. Driftsoverskuddet på 458 mio. kr. svarer til en overskudsgrad på syv procent, og afkastningsgraden var hele 15 procent. Familievirksomheden har over de seneste mange år udviklet sig til et konglomerat, der har forretning ikke kun i de velkendte grænsebutikker, men også med billeasing, hotelvirksomhed, grossistvirksomhed med tilbehør til elektronik og hvidevarer og en UK-baseret gaming-virksomhed.

Blandt de største danske børsnoterede selskaber er transport- og logistikvirksomheden DSV også en enestående væksthistorie, som år efter år har skabt vækst både organisk og via opkøb. DSV hentede sidste år en omsætningsvækst på elleve procent, samtidig med at forrentningen af egenkapitalen blev holdt på tyve procent. Efter flere store opkøb består hele den bogførte egenkapital af tilkøbt goodwill.

Blandt de mest vækstivrige top 100 selskaber var sidste år også Pandora. Som bekendt har selskabet været under belejring i flere år, og de seneste kvartalsregnskaber har vist, at analytikerne fik ret i deres forudsigelser, nemlig at Pandora taber momentum. Salgsvæksten er i høj grad skabt via opkøb af eksterne grossister og åbning af hundredvis af nye butikker. Den seneste resultatudvikling har sået tvivl om, hvorvidt denne omsætningsvækst er blevet købt for dyrt, og der i højere grad havde været brug for et radikalt strategiskifte, frem for at køre videre i samme spor.

Også landets største entreprenørselskab, MT Højgaard, står på sidste års vækstliste. Som beskrevet i Økonomisk Ugebrev har selskabet for nylig været gennem en dramatisk periode med direktørfyring, tilførsel af kapital og en nedjustering – i kølvandet på en årrække med svage resultater. Også her har der tilsyneladende været alt for meget fokus på vækst, frem for den strategiske retning, ledelse og eksekvering, samt måske også hele virksomhedskulturen.

Rigtig mange af top 100 selskaberne leverer flotte afkast og store overskud. Men der er bare ikke så meget gang i væksten. Eksempelvis Danish Crown leverede sidste år en forrentning af egenkapitalen på 28 procent, men det var baseret på en omsætningsvækst på tre procent og et driftsoverskud på 55 mio. kr. i moderselskabet. Hertil kommer dog indtægter fra kapitalandele på ca. en halv milliard kroner, hvilket er det samme som året før.

Halvdelen af top 100 selskaberne havde sidste år en omsætningsvækst på to procent eller lavere. 27 selskaber præsterede negativ omsætningsvækst, blandt andet Vestas, Hempel, LEGO, DSB og TDC.

Generelt er toplisten for top 100 selskabernes med størst omsætningsvækst sidste år præget af energirelaterede selskaber, som har redet med på bøgen af højere energi- og oliepriser. I denne gruppe findes selskaber som Danske Commodities, Neas Energy, raffinaderiet Equinor, Energi Danmark, Dansk Shell og OK.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank