Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Top 100: Her er de mest lønsomme ikke-noterede selskaber

Morten W. Langer

mandag 09. september 2019 kl. 11:29

Økonomisk Ugebrev fortsætter her gennemgangen af performance i de 100 største ikke-noterede selskaber i Danmark, med fokus på bedste og ringeste lønsomhed. Top 20 over mest lønsomme domineres af udenlandsk ejede selskaber. Over en tredjedel af top 100-selskaberne præsterede sidste år utilfredsstillende afkast på den investerede kapital.

Tolv af de 100 største unoterede danske virksomheder præsterede sidste år et afkast på den investerede kapital (ROIC) på over 20 procent. Syv af de tolv mest lønsomme virksomheder er ejet af udenlandske selskaber. Den suverænt mest lønsomme virksomhed er dog danskejede Foss Analytical med et afkast på 56 procent af den investerede kapital, målt som resultat før skat i forhold til bogførte aktiver.

Selskabet, som er ejet af fire medlemmer af Fossfamilien, kom ud af 2018 med en omsætning på 1,57 mia. kr. og en bundlinje på 313 mio. kr. Koncernen har over de seneste fem år mere end tredoblet overskuddet, dog med en mindre tilbagegang sidste år. Antallet af ansatte er øget til 567, mod 550 året før og 503 i 2017.

STÆRKT SALG AF HYBRIDBILER

På de næste to pladser kommer to udenlandske virksomheder, nemlig Toyota Danmark og Schneider Electric. Toyota i Danmark omsatte sidste år knap for 2,6 mia. kr., lidt mindre end året før, og hentede et overskud på 154 mio. kr. baseret på samlede aktiver på 514 mio. kr. De seneste år har været rigtig gode for den japanske bilproducent i Danmark, og ledelsen skriver, at salgsvæksten i høj grad har været drevet af salg af hybridbiler.

Schneider Electric, som er fransk ejet, omsatte sidste år for 2,14 mia. kr., stort set uændret i forhold til året før, og overskudsfremgangen blev reddet i land af øgede finansielle indtægter fra et internt salg af en forretningsaktivitet. Selskabets aktivitet ligger indenfor energimanagement og automatisering, og ledelsen oplyser, at man hjælper virksomheder med at ”opnå mere for mindre” med innovative teknologier.

På en fjerdeplads over de mest lønsomme kommer den hjemlige ikonvirksomhed LEGO, der også er omtalt i en gennemgang af halvårsregnskabet på side 8 i denne udgave. Selvom lege- og læringskoncernen gik tilbage i halvåret, er det fortsat en af de mest lønsomme virksomheder herhjemme.

På de efterfølgende tre pladser kommer igen udenlandsk ejede virksomheder, nemlig Nobia, Alfa Lavel og Siemens. Svenskejede Nobia gik en smule tilbage sidste år, både i omsætning og overskud. Selskabet, der har 1305 ansatte, står bag produktion og salg af HTH, Invita og Uno-Form køkkener. Alfa Lavel øgede sidste år omsætningen til 1,8 mia. kr., mod 1,6 mia. kr. året før. Driftsoverskuddet steg til 345 mio. kr., mod 325 mio. kr. i 2017, og selskabet øgede antal medarbejdere fra 657 til 676. Selskabet fremstiller og sælger produkter til erhvervslivet inden for varmeoverførsel og væskehåndtering. Det fremhæves, at man har særlig fokus på at forbedre virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne. En ny strategi oplyses at have båret frugt, og også dette selskab har særlig fokus på miljøløsninger til erhvervslivet og energimarkedet.

Af danskejede virksomheder blandt de 50 mest lønsomme unoterede selskaber finder man T. Hansen Gruppen (nr. 19), Jysk Holding (nr. 25), Widex (nr. 32), VKR (nr. 33), Danfoss (nr. 37), Leo Pharma (nr. 41) og Heartland (Holck-Poulsen-familien) (nr. 44).

I bunden af ranglisten over lønsomhed findes ni virksomheder med minusafkast sidste år. For de fleste af dem skyldes det negative afkast dog typisk store af- og nedskrivninger i forbindelse med omstruktureringer af forretningen. Målt på driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) var der kun underskud i den basale drift hos fem selskaber, nemlig Dansk Shell, Foodservice Danmark, Burmeister & Wain Scandinavian Contractor og Blue Water Shipping.

Andre 31 selskaber havde et ROIC afkast på mellem 0 og 5 procent, hvilket i forhold til den risikopræmie, en investor normalt vil kræve, er utilfredsstillende. Samlet præsterede over

en tredjedel af de 100 største unoterede selskaber herhjemme altså grundlæggende utilfredsstillende afkast.

Blandt de 31 selskaber med et lavt afkast under 6 procent i ROIC, altså afkastet vurderet gennem investorbriller, var blandt andet Danish Crown, Harald Nyborg, Scania, COOP Danmark, Stofa, Toms Gruppen, Telenor, TDC, SDC, Ford Motor, Q8 og NCC.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank