Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Top 30: Stor tilbagegang hos de største pensionsmæglere

Økonomisk ugebrev

søndag 27. oktober 2019 kl. 20:23

Årets gennemgang af regnskaberne for de 30 største pensions- og forsikringsmæglere viser bredt funderet tilbagegang i bruttoresultater hos de største mæglerhuse, herunder hos AON, Marsh og APC Forsikringsmæglere. Kun solid fremgang hos to mæglere, nemlig de nyere skadesmæglere Marsh & Mclemman, som ejes af det danske moderselskab, Marsh, og pensionsmægleren PrivatPension, som ejes af Söderberg.

I langt de fleste rådgiverbrancher med få store rådgivere og mange mindre rådgivere har der de seneste år været tendens til øget koncentration, hvor de store aktører har taget markedsandele på grund af større stordrift og bedre mulighed for at opbygge specialistkompetencer. Men hos pensionsrådgiverne synes denne tendens i år at være brudt: De to største rådgivere, nemlig AON Denmark og APC Forsikringsmægler, går begge 15-20 pct. tilbage i bruttoresultat.

Branchen holdt nogenlunde uændret indtægtsniveau med et samlet uændret bruttoresultat. Til gengæld dykkede driftsresultatet kraftigt, fra 131 mio. kr. til 79 mio. kr. AON kom ud af regnskabsåret med et underskud på 9 mio. kr., mod et plus på 10 mio. kr. året før. APC gik fra et plus på 35 mio. kr. til nul. Til gengæld øgede Mercer Pensionsrådgivning bundlinjen, fra plus 13 til plus 16 mio. kr., med nogenlunde uændret bruttoresultat.

AON, der både rådgiver om skade og pension, skriver i årsregnskabet, at ”selskabet har igennem regnskabsåret eksekveret den langsigtede kommercielle og operationelle strategi. Der er i 2018 fortaget yderligere investeringer i analytiske platforme, der skal give kunderne yderligere værdi. Udviklingen i 2018 har været som planlagt og det finansielle resultat anses som tilfredsstillende givet højere end budgetteret investeringer, med forventet afkast i 2019 og fremefter. Selskabet har gennem 2018 gennemført en række strategiske og organisatoriske udviklingsaktiviteter og investeringer. Det vil fortsat være et mål i 2019 at gennemføre sådanne udviklingsaktiviteter med henblik på at udbygge selskabets førende position i markedet.”

Efter en årrække med solid fremgang faldt APC Forsikringsmæglere med Peter Lindblad i spidsen noget sammen sidste år. Bruttoresultatet dykkede til 67 mio. kr., fra 87 mio. kr. året før, og bundlinjen endte på minus 5 mio. kr., mod et overskud på 27 mio. kr. året før. Til gengæld var der stadig fuld gang i ekspansionen målt på antal ansatte, der steg fra 49 i 2017 til 79 sidste år.

Økonomisk Ugebrev har tidligere i en stribe artikler beskrevet pensionsmæglerens kontroversielle forretningsmodel, som blandt andet opererer med eksorbitante startomkostninger for den enkelte pensionskunde, og hvor disse omkostninger bliver oplyst med småt i kontrakten. Der hersker stor uklarhed om, hvad det egentlig er, pensionsrådgiveren kan skaffe kunder i attraktive afkast og lave omkostninger, og hvilke beregningsforudsætninger der ligger bag den pakke, kunderne får tilbudt. APC har tillige fået en række påbud fra Finanstilsynet om at ophøre med vildledende information.

Pensionsmægleren skriver i sit årsregnskab, at det svage økonomiske resultat sidste år skyldes forkert regnskabsaflæggelse tidligere år: ”I løbet af regnskabsåret er det konstateret, at kriteriet for tidsmæssig indtægtsførsel af mæglerhonorarer har været upræcist i en årrække. Den akkumulerede effekt af dette har påvirket bruttofor-

tjenesten negativt med TDKK 25.544 i 2018. Dette forhold er som enkeltstående hændelse eneste årsag til, at årets resultat ikke er på niveau med sidste års resultat. Forventningerne til årets resultat for 2019 er i niveauet DKK 28 til 30 mio. før skat. Årets resultat før skat for 2018 uden på-virkningen af dette forhold ville have udgjort TDKK 26.359.” Selvom resultatet i 2018 altså angiveligt er ren regnskabsteknisk, har selskabet alligevel fundet det nødvendigt at optage et lån til at finansiere driften. Bag udlånet står Muzinich Pan-European Private Debt Fund, fremgår det af en meddelelse fra Plesner, der har stået som rådgiver på transaktionen .

Beløbet på 35 mio. kr. euro, eller altså over 250 mio. kr., virker mere som en indledende manøvre omkring et eventuelt salg af selskabet til tredjepart. Siden 2017 har der verseret forlydender om, at hovedaktionær Peter Lindblad gerne ville sælge. Men der har tilsyneladende været brug for, at der først blev ryddet op i regnskabsteknikken.

En anden af de fremadstormende aktører blandt de danske pensionsmæglere er svenske Söderberg, der i Danmark nu er repræsenteret gennem tre selskaber. Også Söderberg er en af de pensionsmæglere, som har været i myndighedernes søgelyst, blandt andet i kølvandet på en mistanke om dobbeltkasketter, som både uafhængig rådgiver og udbyder af egne investeringsfonde. Den 30. august 2019 kom Finanstilsynet med tre påbud , som skal dæmme op for eventuelle interessekonflikter.

Mæglere i skadesforsikring holder skansen

Kun to af de større mæglere præsterede sidste år fremgang, og den ene var mæglere inden for skadesforsikring. Det nyere selskab, Marsh & Mclennan, der ejers af danske Marsh, oplyser i regnskabet følgende: ”Selskabet er etableret med henblik på salg af specifikke forsikringsprodukter til udvalgte kundesegmenter. Selskabets aktiviteter består i formidling og administration af forsikringsaftaler. Udvikling i aktiviteter og økonomiske forhold I forbindelse med at Insurance Distribution Directive (IDD) trådte i kraft 1. oktober 2018 blev de medarbejdere i moderselskabet, som var beskæftiget med aktiviteterne i datterselskabet, overført hertil. Årets resultat udviser et overskud på 13.431 t.kr. mod et overskud sidste år på 6.118 t.kr.” Selskabet øgede sidste år omsætningen fra 8 mio. kr. til 27

mio. kr. Men til gengæld gik moderselskabet, Marsh, tilbage fra 98 mio. kr. til 84 mio. kr. Altså netto en moderat fremgang. Moderselskabet skriver da også, at ”årets resultat er tilfredsstillende, dog med en tilbagegang i bruttofortjenesten, som skyldes øget eksterne omkostninger. I forbindelse med at Insurance Distribution Directive (IDD) trådte i kraft 1. oktober 2018 blev medarbejdere beskæftiget med aktiviteter i datterselskabet Marsh & McLennan Agency A/S overført hertil.”

March kom ud af 2018 med et driftsresultat på 2 mio. kr., mod plus 15 mio. kr. året før. Til gengæld øgede det nyetablerede datterselskab driftsoverskuddet fra 8 til 18 mio. kr., hvilket altså næsten gik lige op.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank