I Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af ROIC-afkast i de 70 største børsnoterede selskaber i 2018 var der både fremgang og tilbagegang i afkastet på den investerede kapital, altså på nøgletallet ROIC, som er analytikernes fortrukne målepunkt. Der var fremgang i Top-50, men i bunden af ranglisten gik det galt med forringede afkast.
På baggrund af regnskabsdata for 2018 sammenligner Økonomisk Ugebrev hvert år ROIC for de største børsnoterede selskaber. Return of Invested Capital (ROIC) er et centralt nøgletal, der viser, om investorerne har fået et fornuftigt afkast på den kapital, de har haft på arbejde i selskaberne.
For de 70 undersøgte selskaber under ét dykkede den gennemsnitlige ROIC sidste år til 4 procent, mod 9 procent året før. Forklaringen er, at en stribe typisk mindre selskaber med i forvejen svage kapitalafkast klarede sig endnu ringere end året før.
Udtages de 50 selskaber, som præsterede højest ROIC, blev der i gennemsnit præsteret fremgang i kapitalafkastet til 14 procent, mod 13 procent året før. Dette billede af en stabil udvikling i selskabernes kapitalafkast dækker dog over stor fremgang i nogle få selskaber, og moderat tilbagegang i en stribe store selskaber. Flere af de traditionelle stjerner i toppen af ROIC-ranglisten faktisk tabte lønsomhed sidste år. Blandt andet de tre danske selskaber med højeste ROIC måtte notere tilbagegang, nemlig Novo Nordisk, Coloplast og Simcorp. I gruppen med de bedste kapitalafkast var der også tilbagegang for DFDS og Columbus. For hovedparten af de øvrige selskaber var ROIC sidste år nogenlunde stabilt i forhold til året får. Men der var også nogle klare vindere, som skilte sig positivt ud med solidt fremgang i kapitalafkastet, nemlig ChemoMetec, Lundbeck, DSV og Ørsted, samt A.P. Møller-Mærsk. De fem selskaber kan man kåre som årets højdespringere, målt på fremgang i ROIC.
Blandt højdespringerne er også flere selskaber, som er velkendte for offensive strategier og dygtige ledelser, som på mange måder adskiller sig fra bredden af selskaber, der anvender det meste af det fri cash flow fra driften på udbytter til aktionærerne og tilbagekøb af selskabets egne aktier. Som eksempler herpå er væksteventyret ChemoMetec, der har opjusteret fem gange det seneste halvandet år. DSV’s ledelse har som bekendt også foden på speederen, når det gælder store opkøb af virksomheder, selvom købspriserne er historisk høje.
Den udbredte tendens til stabilitet i kapitalafkastene betyder også, at topgruppen af selskaber med højeste ROIC er stort set den samme som sidste år: Novo Nordisk, Coloplast, Simcorp, Lundbeck, Novozymes, Royal Unibrew, ChemoMetec og RTX præsterede sidste år de absolut bedste kapitalafkast målt som ROIC.
Royal Unibrew var en positiv outsider med et ROIC på 21 procent sidste år, mod 20 procent året før. Forskellen i værdiansættelse i forhold til Carlsberg afspejles klart og tydeligt af storbryggeriets svagere kapitalafkast, som sidste år var på 8 procent, mod 3 procent året før.
Flere mindre og mellemstore selskaber med stærke ROIC blander sig mellem de store selskaber. Smallcap-selskabet Brdr. Klee kommer ind på ranglisten med det 12. bedste kapitalafkast på 17 procent, mod 15 procent året før. Selskabet, der sælger udstyr og reservedele inden for motorer, pumper, styring og hydraulik, kom sidste regnskabsår ud med et overskud før skat på 19 mio. kr., baseret på en omsætning på 197 mio. kr. og en balance på 121 mio. kr.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.