Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Topdirektørers private aktiehandel kan være tvangskøb

Morten W. Langer

søndag 01. september 2019 kl. 21:43

Forleden kom en børsmeddelelse om, at Pandoras nye CEO havde købt Pandora-aktier for over 12 mio. kr. Meddelelsen gav aktien et ekstra løft. Men det var der ingen grund til. CEO Alexander Lacik er nemlig kontraktligt forpligtet til at købe private aktier svarende til ét års løn. Ny tvivl om signalværdien i CEO’ers insiderkøb.

Stadig flere investorer og investeringsfonde anvender køb og salg fra de børsnoterede selskabers insidere som signaler om et muligt attraktivt køb eller salg af selskabets aktier. Især selskabernes topdirektører sidder med fortrolig viden om selskabets basale forretningsudvikling og omverdensforhold, som ikke falder ind under den formelle definition på insiderviden, og som derfor ikke forhindrer dem i at handle private aktier. Og disse signaler har ofte vist sig at være gode rettesnore for eksterne investorer, hvilket er begrundelsen for, at sådanne handler, over en vis værdi, skal offentliggøres.

MISFORSTÅET PANDORA-SIGNAL

Investorer skal dog passe på med at tillægge topchefernes private aktiehandel alt for stor betydning. Eksempelvis købte Pandora nye topchef Alexander Lacik forleden private aktier for 12,3 mio. kr. Det gav genlyd i markedet, med en efterfølgende positiv kursreaktion. Men det var der faktisk ingen grund til: Pandoras nye CEO er nemlig kontraktligt forpligtet til at købe aktier for, hvad der svarer til ét års løn. Af Pandoras remuneration report (side 8) fremgår det, at ”Share ownership requirements also apply to Executive Management as per contractual agreement, corresponding to one years gross base pay built up over a period of 2 years from appointment.”

Den seneste oplyste CEO-løn er på 22 mio. kr. Flere andre selskaber oplyser også om, at deres adm. direktør som en del af ansættelseskontrakten har forpligtet sig til privat at købe aktier i selskabet. Novo Nordisk oplyser, at ”Shareholding requirement To further align the interests of the shareholders and Executive Management, the chief executive officer should hold Novo Nordisk B shares corresponding to two times the annual base salary plus pension contribution (…) All executives met the shareholding requirement as of 31 December 2018.” Chr. Hansen oplyser, at ”the investment shares to be held by the executive officer may either be acquired on

Nasdaq Copenhagen at market price in an open trading window, or constitute shares already owned by the relevant executive officer.” Det oplyses videre, at bestyrelsen fastsætter beløbet for private aktier, der skal erhverves. Men der oplyses ikke beløb i aflønningsrapporten.

ISS oplyser i årsrapporten (side 52) detaljeret for de to direktionsmedlemmer kravet til privat aktiebeholdning, som for CEO Jeff Gravenhorst er 125 procent af en årsløn. ISS’ CEO har aktuelt 171 procent private aktier i forhold til minimumskravet.

Som investor er det altså ikke tilstrækkeligt at læse insidermeddelelser om topchefens køb eller salg af private aktier. Man bør undersøge, om selskabets ledelse har kontraktmæssig pligt til at købe private aktier, og det oplyses altså for nogle selskaber i aflønningsrapporten.

REGLERNE ER IKKE ENTYDIGE

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har en stribe andre selskaber samme kontraktmæssige forpligtelser for selskabets øverste ledelse, men det oplyses ingen steder i det offentlige materiale. Professor Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet, som er ekspert i børsretsforhold, siger, at EU’s Markedsmisbrugsforordning ikke omfatter oplysningskrav om, hvorfor insiderne handler.

”Reglerne omfatter en flagningspligt for insidere, når de handler private aktier i det selskab, de er ansat i. Formålet er at give markedet oplysning om insideres køb og salg, fordi det antages at gøre ”markedet klogere.” Umiddelbart er det markedets eget problem, hvis man som investor fortolker signalerne forkert. Der er ikke krav om, at det også skal flages, om købet sker på grund af kontraktmæssige forhold, eller om salg sker, fordi direktørens skal bruge penge på en ny carport.”

Jesper Lau Hansen vurderer endvidere, at det er tvivlsomt, om der skal oplyses, hvorvidt direktørens kontrakt indeholder et krav om, at der skal købes private aktier i selskabet og omfanget heraf. ”Umiddelbart er det et kontraktmæssigt forhold, og det falder næppe under oplysningspligten for kursfølsomme oplysninger. Men der kan være oplysningspligt i medfør af reglerne om vederlag og vederlagspolitik, og det kan derfor være nyttigt at sammenholde de forskellige oplysninger,” siger han.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank