De seneste år har der været talt meget om fintech som en ny dynamo i dansk erhvervsliv. Men der er langt mellem snapsene. En af dem hedder Tradeshift, der har overgået næsten alle andre danske fintech-virksomheder i vækst. Virksomheden er nu værdisat til mere end 8 mia. kr. Tradeshift gik fra start efter et globalt B2B-marked, og det gjorde forskellen, lyder det i dette interview med stifteren Gert Sylvest.
I en ny analyse af den internationale fintech-industri fra analysevirksomheden CBInsights er Chainalysis og Tradeshift de to eneste danske blandt de 250 mest fremgangsrige fintech-virksomheder i verden. Mens Tradeshift fra start er gået målrettet efter et globalt marked, satser alt for mange startups på deres lokale danske marked. Og det hæmmer dem, siger Gert Sylvest i dette interview. Han er en af de tre danske iværksættere, der i 2010 stiftede Tradeshift.
Faktisk er det også vanskeligt at udvikle fintech i Danmark, fordi vi allerede er langt fremme i den generelle digitalisering. Det gælder i den grad også digitalisering i den finansielle sektor. I virkeligheden er det derfor lettere at udvikle fintech på meget ikke-digitaliserede finansielle markeder. Eksempelvis er der store amerikanske virksomheder, som søger at reducere brugen af checks. Et ord, vi knap kender betydningen af i dagens Danmark.
”Vi besluttede os faktisk for ikke at starte i Danmark, netop fordi vi havde sværere ved at konkurrere i Danmark, og i stedet at gå til mindre digitaliserede markeder. Det er først for tre eller fire år siden, at vi begyndte at sælge i Norden,” siger han.
AFGØRENDE GLOBAL VISION
I dag er Tradeshift vurderet til at være mere end 8 mia. kroner værd, og virksomheden beskæftiger godt 1300 medarbejdere verden over. Det internationale erhvervsmagasin Forbes havde Tradeshift på sin liste over de mest innovative fintechs i 2019. De resultater skyldes, at virksomheden så et hul i det globale Business-to-Business-marked, mener Gert Sylvest.
”Hvis man ser på, hvordan e-handel har udviklet sig, har det fuldstændigt ændret på, hvordan vi køber og betaler for varer. Men ser vi på erhvervslivets supply-chain, mangler man totalt den samme digitalisering på tværs af virksomheder. Tradeshift kom med en vision om at forbinde alle virksomheder over hele verden, både de helt store og de ganske små, på en digital platform,” siger han. Gert Sylvest peger på, at Tradeshift i dag har mere end to mio. virksomheder fra 165 lande repræsenteret på sin platform.
Tradeshift havde samtidig fordel af, at de tre stiftere længe havde arbejdet med digitale faktureringssystemer, både i Danmark og i Europa. Det gav dem et internationalt netværk i branchen, hvilket har været uvurderligt i den tidligere opstartsfase, forklarer Gert Sylvest.
”Vi kom tidligt i forbindelse med Morten Lund (dansk iværksætter og investor bl.a. i Skype, red.), som har et stort internationalt netværk. Det betød sindssygt meget for vores tidlige udvikling, at han kunne sætte os i forbindelse med de rigtige investorer i udlandet. Vi kan jo stå med nok så gode ideer. Det nytter ikke noget uden de nødvendige investorer. I den første tid brugte vi meget tid på at tale med investorer, hvor en som Paypal var med til at åbne mange døre for os,” siger han.
MEGET HÅRDERE KONKURRENCE
Ifølge Gert Sylvest var det en af årsagerne til, at Tradeshift flyttede hovedkontoret til San Francisco for at opbygge det rigtige netværk af investorer. De tæller i dag navne som Goldman Sachs og American Express. ”Det gav os adgang til de store, hvad der jo ikke er i Danmark. Vi skabte butikken med en global vision. Vi kom meget hurtigt op på at have ti forskellige sprog på platformen, så både vores kunder og investorer var internationale. Selvfølgelig er der danske virksomheder, som har gjort det godt, men i 2010 udgjorde mængden af investorer, udviklere, product managers og andre en forholdsvis lille gruppe i Danmark,” siger han.
Stifterne måtte dog erkende, at konkurrencen om de bedste talenter og investorer var meget hårdere i Silicon Valley end i Danmark. ”Man kommer let til at betale tre eller fire gange mere for medarbejdere, end man gør i Europa. Det betød, at vores kontor i Danmark voksede, så det er i dag det største kontor for produktudvikling. Selvfølgelig er konkurrencen om kapital hårdere i San Francisco, men det betyder også, at man lærer hurtigere,” siger Gert Sylvest.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.