Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tryg mistænkes atter for at føre priskrig på forsikringer

Morten W. Langer

søndag 02. februar 2020 kl. 14:27

Analytikere frygter nu, at den mangeårige ekstremt høje lønsomhed i de store danske skadesforsikringsselskaber er ved at lakke mod enden. Flere forsikringsdirektører har over de seneste måneder peget på Tryg Forsikring som den aggressive aktør, som nu for alvor begynder at presse prisen på skadesforsikringer.

De to store danske forsikringsselskaber har over de seneste fem år kunnet fastholde en overnormal lønsomhed, som ofte i historien har været et startsignal til skærpet priskonkurrence for at kapre markedsandele. Men der har altså været en forståelse i markedet om, at det ikke var en god idé. Til gengæld er det et stort spørgsmål, om det fortsætter sådan: Allerede for et halvt år siden klagede daværende adm. direktør Søren Boe Mortensen i Alm. Brand over, at store forsikringsaktører var blevet mere prisaggressive. Analytikere bekræftede dengang, at der er tale om Tryg og Alka, som Tryg har overtaget.

Denne fortælling har nu gentaget sig efter de netop aflagte 4. kvartalsregnskaber: Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har Topdanmark-direktør Lars Thykier ved et lukket investormøde udtalt, at Tryg Forsikring er i gang med at ødelægge den aktuelle forsikringscyklus, underforstået at Tryg er blevet langt mere aggressive med pristilbud på forsikringer for at øge sin markedsandel.

Konkret sker det efter det oplyste gennem Trygs subbrands, nemlig Alka og distributionspartneren FDM. Formelt har Tryg på egne forsikringer sat priserne op, men hovedparten af stigningen kompenseres kunderne for med bonus fra Tryghedsgruppen.

Topdanmark ønsker ikke at uddybe Lars Thykiers udtalelser, men afviser dem heller ikke.

Økonomisk Ugebrev har bedt Tryg Privats direktør Henrik Grønborg om en kommentar, blandt andet til opfattelsen af, at Tryg nu er ved at ”ødelægge” den mangeårige gunstige forsikringscyklus, hvor der har været svag til moderat pris­konkurrence, til ugunst for kunderne, men til gavn for selskabernes lønsomhed.

”Det er jeg ikke enig i. Vi har blandt andet styrket vores distributionskraft gennem nogle stærke partneraftaler, der giver både os og partnerne en række fordele. Det er ikke noget nyt, at kunder samler sig i grupper, foreninger og lignende. Disse udgør en anden risiko, og prissætningen kan derfor godt være anderledes. I den forbindelse skal man huske på, at kunden typisk betaler et kontingent for at være med i gruppen – det er er en vigtig del af regnestykket for slutkunden,” svarer Morten Hübbe i en mail.

Ekstrem lønsomhed
Udviklingen de seneste år har gjort Topdanmark og Tryg til Europas suverænt mest lønsomme skadesforsikringsselskaber. De to forsikringsaktier er over de seneste otte år steget i omegnen af 250 procent, mens eksempelvis udenlandske forsikringsselskaber som Sambo er steget 90 procent, Zûrich Insurance 80 procent, og den engelske ejer af Codan, RSA Insurance, kun 20 procent.

Regnskaberne for 4. kvartal afslører ikke nogen oplagte langsigtede svagheder, andet end lidt stigende skader. Det skyldes mest, vurderer analytikere, at det er ekstremt vanskeligt at aflæse den underliggende reelle udvikling i selskabernes forsikringsforretning i de aflagte regnskaber.

Bl.a. ses de danske regnskabsregler som unødigt komplicerede, og langt mere komplekse end i de fleste andre vesteuropæiske lande. Selskaberne er ofte heller ikke gode til at forklare den underliggende indtjeningsudvikling.

De store skadesselskabers lønsomhed er de seneste år blevet løftet af arbejdet med at digitalisere alle processer. Men det er også klart, at de seneste års satsning på at digitalisere forretningsprocesserne har kostet store investeringer.

For Topdanmark får det også betydning for præmievæksten i 2020 i hvor høj grad bortfald af distributionsaftalen med Danske Bank bliver kompenseret af nyt kundeflow fra den nye aftale med Nordea. Afvikling af aftalen ventes at koste præmievækst i år på én procentpoint, mens Nordea aftale ventes at kompensere for halvdelen af den tabte vækst i år og fuldt ud næste år.

Hos Tryg var der også efter 4. kvartalsregnskabet en vis skepsis over udviklingen. Blandt andet var der blandt analytikere undren over, at ledelsen nu i flere år har varslet en ”modest improvement” i skadesprocenten, blandt andet på grund af synergier fra opkøbet af Alka, uden at det endnu er realiseret.

Børskurs på analysetidspunktet: 204,40 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 204,00

Læs tidligere analyser af Tryg her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank