Landets største forsikringsselskab stopper nu med at henvise sine kunder til Frida og Domus Forsikring, der sælger ejerskifteforsikringer. Beslutningen er opsigtvækkende, da den betyder, at Tryg overlader kunder, der ønsker en ejerskifteforsikring, til direkte konkurrenter, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Samarbejdspartnerne flygter nu over en bred kam fra den kriseramte forsikringskoncern bestående af Frida og Domus Forsikring. Først var det landets største ejendomsmæglerkæder, Home og Nybolig, der trak stikket, og nu er det altså Danmarks største forsikringsselskab, Tryg, der ikke længere vil lægge navn til ejerskifteforsikringer fra Frida og Domus Forsikring.
”Desværre er udfordringerne med ejerskifteforsikringer ikke blevet mindre, og bekymringen omkring kundeoplevelsen er vokset over årene. I kraft af skadernes komplicerede natur resulterer de stadig i mange klagesager i Ankenævnet. Det er en kundeoplevelse, vi ikke mener, at vi kan stå på mål for, hvorfor vi nu hverken sælger ejerskifteforsikringer eller henviser til eksterne partnere, der sælger dem,” oplyser pressechef Susanne Lindhage fra Tryg,
Overladt til rivaler
Tryg stoppede allerede i 2018 med at sælge ejerskifteforsikringer. Det var samme år, som både Alpha og Qudos Insurance gik konkurs – særligt sidstnævnte var meget tunge på netop ejerskifteforsikringer.
”Det gjorde vi, fordi det er et ekstremt komplekst produkt, hvor vi ofte oplever, at kundernes forventninger til produktet er alt for høje i forhold til de reelle dækningsmuligheder. Derfor har vi i stedet henvist til en ekstern samarbejdspartner på produktet – siden 2018 har det været Frida,” forklarer Susanne Lindhage.
Men dét samarbejde er altså afbrudt, og på Trygs hjemmeside står der nu blot, at Tryg ikke tilbyder ejerskifteforsikringer længere. Det er et opgør med selvforståelsen i et selskab, der ellers altid har gjort en dyd ud af at have alle produkterne på hylden.
Nu vil Trygs kunder, der ønsker en ejerskifteforsikring, indirekte bliver sendt til ærkerivaler som Topdanmark og Alm. Brand, når de køber hus med dertil hørende samlerabatter, hvis de skifter alle deres forsikringer.
Adm. direktør Brian Malmros fra Frida og Domus Forsikring bekræfter, at samarbejdet er stoppet.
”Det er korrekt, at Tryg ikke længere henviser kunder til os. Det er min forståelse, at de slet ikke henviser til nogen, og at de heller ikke udbyder produktet selv,” lyder det i en mail.
Frida har ellers levet af netop henvisninger, og Ugebrevet spurgte, hvem der nu er tilbage, efter at også de store mæglerkæder er væk. Det ønsker Brian Malmros dog ikke at svare på.
Spørgsmålet er, om forsikringsbranchen har lært lektien efter de seneste års konkurser. Men Ugebrevet erfarer, at branchen stadig er delt, når det kommer til, hvor længe man kan blive ved at samarbejde med selskaber i åbenlyse økonomiske problemer.
To af de etablerede brede forsikringsselskaber sender fortsat kunder til Frida og Domus. Det er Lærerstandens Brandforsikring og Købstædernes Forsikring, og her har man ingen intentioner om at stoppe.
Brancheforening melder pas
”Vi henviser udelukkende til selskaber, der har tilladelse fra Finanstilsynet til at drive finansiel virksomhed, og Frida og Domus Forsikring har de fornødne tilladelser fra Finanstilsynet. Finanstilsynet har skrappe krav til solvens og minimumskapital, før man får lov til at drive forsikringsvirksomhed. Krav, der er blevet skærpet gentagne gange de seneste år,” forklarer pressechef Marie Grabow Westergaard fra Lærerstanden.
Executive assistant Louise Fleckenstein fra Købstædernes Forsikring fortæller, at man fortsat har tillid til ledelsen i Frida og Domus. “Jeg (kan) oplyse, at vi i Købstædernes Forsikring forholder os til den ledelse af selskabet, som ansvarlig for driften nu,” skriver hun.
Brancheorganisationen F&P har tidligere skældt ud på Finanstilsynet for ikke at gribe ind over for disse konkurstruede selskaber hurtigt nok. I dag vil man dog ikke blande sig i debatten. ”F&P vejleder ikke vores medlemmer til, hvem de skal samarbejde med. Det ville desuden også være i strid med konkurrencereglerne. (…) De tre store konkurser har gjort et stort indhug i Skadesgarantifonden. Derfor har vi også efterlyst tidligere, at tilsynet reagerer i sager, hvis der er tegn på problemer,” lyder det fra underdirektør Pia Holm Steffensen.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.