Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tvivlsomt om Finanstilsynets stresstest kan rumme coronakrisen

Morten W. Langer

søndag 29. marts 2020 kl. 19:48

Markant fald i antallet af sager om markedsmisbrug i 2022

Tema om coronakrisen: Danske banker har for nylig indsendt data til Finanstilsynet til en ny stress-test af bankernes robusthed i forhold til en økonomisk recession, et såkaldt hårdt stress-scenarie. Økonomisk Ugebrev gennemgår her forudsætningerne i stress-scenariet i forhold til den aktuelle situation. Flere forudsætninger kan meget vel blive udfordret af den aktuelle krise.

I en vejledning til bankerne oplyses det, at ”basisscenariet kan tolkes som det mest sandsynlige scenario (en prognose), mens stress-scenariet – ”en global krise” – illustrerer et negativt makroøkonomisk forløb, som har karakter af en hård recession. Stress-scenariet vurderes at have lav sandsynlighed, men er ikke utænkeligt.”

Fra Finanstilsynet siger vicedirektør Kristian Vie Madsen om forsætningerne: ”Det hårdeste scenarie belyser effekterne af en global krise, hvor den danske og den globale økonomi bliver ramt af en hård og langvarig konjunkturnedgang med betydelige fald i BNP og ejendomspriser og markante stigninger i ledigheden. F.eks. antages det i det seneste hårde scenarie for Danmark, at BNP falder med over 7 pct. over de to hårdeste år, ejendomspriserne falder med næsten 30 pct. over de to hårdeste år, mens ledigheden (brutto) stiger til knap 10 pct., svarende til en tredobling. Den globale krise antages i scenariet at vare ved i totre år, så der er tale om et hårdt og langvarigt tilbageslag.”

FORHOLDSVIST MILDE KURSFALD
Økonomisk Ugebrev har gennemgået Finanstilsynets forudsætninger i det hårde stress-scenarie i den seneste test, for at sammenligne med det scenarie som kan ligge foran os i den virkelige verden. Som bekendt har realiteterne allerede indfundet sig på de finansielle markeder, så der kan det foreløbige regnestykke gøres op. I tilsynets recessions-scenarie indgår kursfald på børsnoterede aktier, herhjemme og i udlandet, på 50 pct. Aktuelt er situationen, af de udenlandske aktier er faldet ca. 30 pct. og de danske knap 20 pct. Så der er stadig en del elastik. Men vi har heller ikke set dybden i recessionen endnu, især hvis nedlukningen af samfundet bliver af længere varighed.

I stress-sceneriet antages udlånsnedskrivninger i år på 0,97 pct. af udlånet og 1,72 pct. næste år, især trukket af stigende udlån på erhverv med 1,16 pct. i år og 2,03 pct. næste år. Også her kan bankernes nedskrivninger blive langt større, hvis nedlukningen af samfundet trækker ud. Meget vil sandsynligvis også afhænge af, hvordan lånerenterne udvikler sig, herunder renter på nye realkreditlån. Vi har allerede de seneste uger set tendens til stigende både F1-, F5- og 30-årige realkreditrenter, med en stigning fra
0,5 pct. til knap 2,0 pct. på 30-årige lån.

UÆNDREDE RENTER?
Stigende obligationsrenter vil i første omgang udløse kurstab på bankernes egenbeholdninger, men stigende renter vil også belaste både private og virksomheder med øgede låneomkostninger. Ifølge Finanstilsynets instruktion er det op til de enkelte banker selv at fastsætte den forventede rente på udenlandske obligationer i det stressede scenarie. I en oversigt over forudsætninger for danske obligationer opereres med stort set uændrede renter, konkret med en stigende 30-årig realkreditrente fra 1,3 pct. i år til 2,0 pct. om to år. Efter de seneste ugers rentestigning er den effektive rente 1,8 pct. med pil opad. Finanstilsynet har da også i flere tilsynsredegøreler de seneste år påpeget, at flere banker – som en risikofaktor – er meget følsomme over for ændrede obligationskurser, på grund af store obligationsbeholdninger.

Finanstilsynet antager i stress-scenariet, at arbejdsløsheden holder sig stort set uændret i år på 87.000, stigende til 153.000 næste år. Den næste måned vil vise, om den aktuelle krise kan rummes inden for denne forudsætning, men det er tvivlsomt.

Efter en fælleseuropæisk stresstest af de største danske banker i 2018 udtalte Finanstilsynets direktør Jesper Berg: ”Resultaterne viser, at de største danske banker er robuste selv i tilfælde af et hårdt økonomisk tilbageslag (…) Det er derfor samlet set et betryggende resultat set med danske øjne.” Ifølge denne stress test havde Danske Bank mindst overdækning i forhold til fuld indfasning af IFRS 9 og CRR/ CRD4, faktisk var der en lille underdækning i det stressede scenarie. Nykredit havde den største overdækning, et kapitalkrav på 10,2 mod en kapitalbuffer på 15,6.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank