Coronakrisen: Udbudspriser på villaer allerede i styrtdyk

Tema om coronakrisen: Tilbageholdenhed hos boligkøberne under nedlukningen af Danmark har allerede sat sine tydelige spor på ejerboligmarkedet. Boligsælgerne ved godt, at de skal nedsætte udbudspriserne, og det sker allerede i stor stil, viser dugfriske tal fra boligsiden Boliga.dk. Coronakrisen kan betyde, at boligmarkedet også på længere sigt vil skifte fra at være sælgers til at være købers marked.

Usikkerheden for jobsituationen i kølvandet på coronakrisen skaber tvivl om privatøkonomien hos mange tusinde danskere, og tendensen til stigende boligrenter ses også at have lagt en tung dyne over boligmarkedet. Tal fra Boliga.dk viser, at danskerne allerede har slået bremserne i, når det gælder forventninger til, hvad man kan sælge sin villa eller ejerlejlighed for.

Tallene viser indtil videre to ting: For det første at mange trækker deres til salg-skilt tilbage. Antallet af villaer til salg i hovedstaden er det laveste i over 13 år, nemlig ca. 3500. Hvor antallet af udbudte villaer normalt følger en sæson med et lavpunkt omkring årsskiftet, plejer der at komme en markant stigning i januar, februar og marts. Det er bare ikke sket i år, hvor antallet er fortsat ned.

Læs også:  Deutsche Bank forudser nyt ungdomsoprør, der rammer investorerne

ØGET USIKKERHED
For det andet erkender mange hussælgere og ejendomsmæglere, at der hos huskøberne ikke er lyst til at betale de tidligere priser på grund af markant øget usikkerhed om, hvad der ligger forude. Det ses allerede så småt i udbudspriserne, som for hele landet aktuelt ligger et godt stykke under samme periode for 2019 og 2018. Med andre ord synes de seneste års prisstigninger mere eller mindre at være fjernet.

Tallene fra Boliga.dk viser, at der synes at være størst prisjusteringer på vej i de dyreste områder i omegnen af København og Århus.

Hos Boliga.dk oplyser direktør siger Laust Farver, at der lige nu er meget stor usikkerhed på boligmarkedet, og at alle vil se tiden an. ”Lige nu vender alle skråen i munden og afventer, hvad der sker på markedet. Usikkerheden er stor, og denne usikkerhed forplanter sig til alle led, både boligsælgere, ejendomsmæglere og boligkøbere. Vi har haft meget stor aktivitet i årets første måneder, men den er gået i stå nu. Og i et sådant marked med stor usikkerhed, er det også svært at sætte priser på boligerne,” siger han.

Læs også:  Goldman: High-tech rummer også risici for investorerne

Laust Farver forventer, at usikkerheden vil slå yderligere igennem på priserne og aktiviteten de kommende måneder. ”Alene det forhold, at boligkøberne må nøjes med en virtuel fremvisning, fordi de ikke kan se boligen fysisk, vil lægge en dæmper på tingene. Andre usikkerhedsmomenter vil også påvirke aktiviteten, bl.a. øget usikkerhed om jobsituationen, bankernes krav for at bevilge udlån, herunder deres vurdering af husets pantværdi i et usikkert marked.”

Laust Farver vurderer, at det måske også på den lidt længere bane nu vil være købers marked, modsat hvordan det har været i en årrække nu. ”Også tendensen til en stigende finansieringsrenter kan være med til at øge usikkerheden,” siger han.

990e3ea3f8e0af450484
UDBUDDET AF VILLAER I HOVEDSTADEN PÅ HISTORISK LAVPUNKT

Cb242bf2cbf08fe29a8e

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her