Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Udenlandsk ejede selskaber betaler stadig mindre i selskabsskat

Ejlif Thomasen

søndag 24. februar 2019 kl. 20:51

Skatteministeriets nye oversigt over danske selskabers skattebetalinger viser, at de udenlandsk ejede selskaber i Danmark bidrager markant mindre end for fem år siden. De udenlandsk ejede selskaber andel er dykket fra 40 procent til 23 procent af provenuet blandt de 100 største skattebetalere. Blandt andet TDC betaler markant mindre i selskabsskat i Danmark, selvom omsætningen er nogenlunde uændret.

Godt 82.000 danske selskaber betalte for indkomståret 2017 selskabsskat, og det samlede provenu var ifølge Skatteministeriet på 71,9 mia. kr. Det er ny rekord. Men de udenlandsk ejede selskaber i toppen af skattelisten bidrager med markant mindre, hvis man sammenligner med de første åbne skattelister fra 2011. Udenlandske selskaber bidrager altså samlet set mindre med selskabsskat til den danske samfundshusholdning end tidligere.

SKATTETØRKE FRA OLIESELSKABER

Skattelisten for indkomståret 2011, offentliggjort omkring årsskiftet 2012/2013, viser, at der var 45 udenlandske skattebetalere blandt de 100 største selskabsskattebetalere. Både Shell, TDC og Chevron bidrog dengang hver med mere end 1 mia. kr. i betaling, og samlet betalte de 45 udenlandsk ejede selskaber blandt top 100-betalerne 9,9 mia. kr. Overordnet betalte top 100-betalerne 24,5 mia. kr. Udenlandsk ejede selskaber tegnede sig altså for godt 40 procent af selskabsskattebetalingen på top 100-listen. Blandt eksemplerne på udenlandsk ejede selskaber, der nu betaler mindre selskabsskat i Danmark, er dels en

række olieselskaber, der siden er ramt af faldende oliepriser. Men det er langt fra hele forklaringen. Vi finder også f.eks. TDC, hvor betalingen er faldet fra knap 1,4 mia. kr. til 571 mio. kr. Også en global virksomhed som ISS har ifølge Skatteministeriets skattelister sendt langt færre selskabsskattekroner til den danske stat end tidligere. Til trods for at koncernens omsætning over årene er steget svagt fra 77 mia. kr. til tæt på 80 mia. kr., er den del af selskabsskatten, der er betalt i Danmark, faldet fra 92 mio. kr. til 3 mio. kr. for regnskabsåret 2017, ifølge ministeriets skattelister. Det er ikke udtryk for, at ISS ikke betaler selskabsskat, men langt hovedparten er til andre lande end Danmark.

Torben Bagge peger på flere mulige forklaringer på udviklingen. ”En af forklaringerne kan være transfer pricing-reglerne. Her kræver det en koncern med ejerskaber i flere lande, og inden for de frihedsgrader, der vil være, vil koncernen selvfølgelig forsøge at placere indtægten i de lande, der har den mildeste selskabsbeskatning,” siger Torben Bagge.

INVESTERINGER KAN SPILLE IND

Selvom armslængdeprincippet skal hindre, at man kunstigt flytter rundt på indtjeningen, så vil der altid være et vist spillerum, og det er inden for dette, at lande med laveste skattesatser tiltrækker skatteindtægterne. Men det er ifølge Torben Bagge bare en af de forklaringer, der givetvis er bag udviklingen. ”En anden forklaring kan være en tendens til, at de udenlandsk ejede selskaber reinvesterer mere, og dermed bringer deres skattebetaling ned via skattemæssige afskrivninger,” siger han.

Endelig er der selvfølgeligt også den mulighed, at danske selskaber bare har en bedre udvikling i indtjeningen. For så vidt angår olieselskaberne var situationen tilbage i 2011, at vi havde en råoliepris på over 100 USD pr. tønde – rundet regnet det dobbelte af niveauet i 2017. Det gav naturligvis en større indtjening på Nordsøen tilbage i 2011. Det påvirker som nævnt, men udviklingen er langt bredere funderet end blot på olieselskaber.

På den nyeste skatteliste er der kun 34 udenlandsk ejede selskaber blandt de 100 største skattebetalere. Tilsammen har de betalt 9,6 mia. kr. i selskabsskatter. Nordea indgår i den nye opgørelse som udenlandsk ejet, mens storbanken for seks år siden indgik som dansk ejet. Banken tegner sig for 1,6 mia. kr. ud af de 9,6 mia. kr.

Den samlede skattebetaling for top 100-selskaberne er steget fra knap 25 mia. kr. for seks år siden til nu 41 mia. kr. De udenlandske skattebetalinger har nu en vægt på kun 23 procent, fra tidligere godt 40 procent. Mens der således er en klar tendens til, at de udenlandsk ejede sel-

skaber fylder mindre i billedet, når det gælder selskabsskatteprovenu, så er billedet af, at en stor del af provenuet leveres af ganske få selskaber, fortsat gældende.

NOVO I TOP

De fem største skattebetalere står for en betaling på 17,2 mia. kr., eller næsten en fjerdedel af den samlede selskabsskat, der blev betalt. I toppen ligger Novo Holdings, hvor skattebetalingen også dækker over Novo Nordisk, Novozymes og NNIT. Selvom de tre selskaber er selvstændige og hver især børsnoterede, betyder sambeskatningsreglerne, at der sker en samlet afregning via Novo Holdings.

Breder man billedet lidt ud, står de ti største skattebetalere i alt for 23,9 mia. kr. svarende til en tredjedel af det samlede provenu. Top 100-betalerne tegner sig for 40,9 mia. kr., eller 57 procent af provenuet, og top 1000-selskaberne betalte 53,9 mia. kr., svarende til 75 procent af alle de danske selskabsskatter, der blev betalt. I alt betalte 82.150 selskaber selskabsskat for indkomståret 2017.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank