Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Udlandets beholdning af lang realkredit en tikkende bombe

Ejlif Thomasen

søndag 09. december 2018 kl. 19:48

Udenlandske investorer har gennem flere år købt massivt op i de helt lange danske realkreditobligationer. Det har medvirket til lave renter for danske boligejere med lange 30-årige obligationer. Men det kan også give bagslag og føre til en markant rentestigning, hvis udlandet lige pludselig begynder at storsælge.

Udenlandske investorer har storopkøbt lange danske realkreditobligationer gennem de seneste tre år – og det fortsætter de med, fremgår det af Nationalbankens seneste publikation ”Finansiel Stabilitet”. Nationalbanken fremhæver selv, at det medvirker til lave renter, men også at det kan give store markedsudsving i krisetider. Ifølge analysen er den udenlandske ejerandel af realkreditobligationer med en restløbetid på mere end 20 år steget fra 17 procent i 2016 til nu 33 procent.

Ifølge partner Palle Lund Hansen fra fondsmæglerselskabet PP Capital er forklaringen på den store udenlandske investorinteresse en direkte følge af renteforskellene mellem bl.a. Danmark og USA. Det betyder, at en amerikansk investor kan købe lange danske realkreditobligationer, og herefter swappe over i USD og få et stort tillæg, fordi den korte amerikanske rente er langt højere end den korte danske.

Det handler om summen af den direkte rente og så det aktuelle kurstillæg på valutaen. ”Det betyder, at hvis der kommer for hurtige renteændringer, der reducerer denne forskel, så kan det give en større bevægelse med tilbagesalg,” siger Palle Lund Hansen.

Men den aktuelle situation er stadig, at en amerikansk investor får et betydeligt større afkast ved lange danske realkreditobligationer og indtægten ved at swappe til USD, end han kan opnå i lange amerikanske papirer. ”De seneste tal fra oktober viste, at de udenlandske investorer købte 51 procent af de lange realkreditobligationer, så den udenlandske andel vokser fortsat,” siger han. Udover amerikanske investorer er det i høj grad også japanske investorer, der køber lange danske realkreditobligationer. ”Med så stor en udenlandsk beholdning, øges risikoen for tilbagesalg. Det kan vi først og fremmest forvente, hvis renteforskellen mellem på den ene side Danmark og på den anden side USA og Japan mindskes for hurtigt. Kommer ændringen bare langsomt, så vil vi i stedet se den udenlandske køberinteresse aftage roligt,” siger Palle Lund Hansen.

Han peger dog et par ubehagelige risici. ”Kommer der et større tilbageslag, så er der et problem, at de danske bankers line nu er en del mindre end før. Det vil betyde, at vi får en større kursreaktion, fordi de ikke i større omfang kan afbøde et tilbagesalg,” siger han.

Det vil i givet fald føre til en udvidelse af rentespændet mellem statsobligationer og realkreditobligationer. ”Vi har ikke muskler til at tage fra, hvis der kommer et paniksalg,” siger han.

MEKANISMER TIL AT AFBØDE VED PANIKSALG

Palle Lund Hansen fremhæver på den anden side mekanismer, der heldigvis vil trække den anden vej, og dermed betyder, at sandsynligheden for en meget stor hurtig rentestigning minimeres noget. ”Får vi et større tilbagesalg og renten stiger, så vil der ret hurtigt komme en konverteringsbølge, hvor låntagerne vil konvertere opad i rente. Låntager vil så komme til at optræde som køber af de obligationer, der er faldet markant i kurs, for at indfri det gamle lån, og i stedet optage et nyt lån med højere kuponrente,” siger han.

Dermed vil låntagerne barbere den nominelle gæld ned, og effekten af en opkonverteringsbølge vil være med til at afdæmpe kursfaldet. Han peger også på, at en markant spændudvidelse mellem statspapirer og realkreditpapirer vil få de institutionelle investorer på banen som større købere af realkredit. Men det vil sandsynligvis være en mere træg bevægelse. Samlet set vurderer Palle Lund Hansen, at Danmark og danskerne er mere eksponeret for en pludselig rentebevægelse i opadgående retning, end vi tidligere har været.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank