Værdien af rets-reportage:
Da der tirsdag var retsmøde i Københavns Byret i sagen om Johan Schlüter Advokatfirma, hvor flere medarbejdere er tiltalt for at snyde en kunde for millionbeløb, opstod der en overgang forvirring om de mange tal og oplysninger. Folk sad tavse og irriterede og bladrede i deres papirer. Samtidig trådte lyden fra lirekassemanden, der spillede på Nytorv udenfor, klart igennem. En af de tiltalte brød den alvorlige stemning ved at akkompagnere på luftguitar.
Det er journalist Andrea Philipsen fra Dagbladet Børsen, der fortæller om det , og det skal både hun og avisen have point for. Stilmæssigt stikker rets-reportager ofte ud i erhvervsmedierne, hvor man ellers sjældent formidler fø-lelser og stemninger. Men selv om det er underholdende, så er det meget mere end blot det: I erhvervslivets retssager får man en tiltrængt påmindelse om, hvor vigtig den menneskelige faktor er.
I en verden, hvor alt på overfladen handler om strategier, regulering, handlingsplaner og så videre, er der – selv i de største og mest hæderkronede virksomheder og institutioner – forbløffende meget, som løber af sporet. Især fordi alle fejlagtigt tror, at der nok er en mening med galskaben, som nogle andre har styr på. Og så en dag sidder de der i byretten og skal forklare det, de ikke forstod i første omgang. Så hurra for rets-reportagerne, og lad os håbe, at det ikke er noget af det stof, som Børsens nye chefredaktør Bjarne Corydon finder unyttigt.
Nu bliver boligfesten sjov, siger bankøkonomer til Berlingske: Prisfesten bliver nu stærkest uden for de største byer, siger seks bankøkonomer til Berlingske. Det kan naturligvis godt tænkes, at de får ret. Men vi er skeptiske. For det første er bankøkonomer nærmest per definition optimistiske, ikke mindst om boligpriser, fordi det er med til at holde gang i deres forretning. Udsigt til faldende boligpriser, betyder at man venter med at købe til senere. For det andet viser de seneste data fra Danmarks Statistik faktisk, at priserne faldt i 4. kvartal 2017, og mest uden for storbyerne. For det tredje er boligrenterne den seneste måned steget markant, og det vil alt andet lige lægge en dæmper på prisstigningerne.
Finans om notering af iværksættere, der næsten lige er startet: I en glimrende artikel tager Finans fat i en superrelevant problemstilling, nemlig om nynoterede iværksættervirksomheder presser citronen lige lov hårdt, når de går på børsen. Vi er lidt overrasket over en udtalelse fra Dansk Aktionærforening, hvor direktøren siger følgende: ”First North er blevet kaldt en kuvøse, og det er jo meningen med den – at man som investor kan investere i væksthistorier.
Man skal være opmærksom på, at der altid er en fare ved at investere, men sådan er det med al investering. Men det er rigtig uheldigt, hvis virksomhederne bliver for hårdt prissat. Det skal helst ikke blive en vane.” Vi synes, at aktionærforeningen burde advare sine medlemmer mod at investere i selskaber som Happy Helper, NP Investor og Conferize, og se meget mere kritisk på værdiansættelser, før man stiller spalteplads og medlemsmøder til rådighed – mod betaling, naturligvis.
Stram op, JP: Hvis Enhedslisten kommer til magten, vil partiet inden for de første 100 dage introducere nye hæ-vede skatter for 58,4 mia. kroner. Det fremgår af et oplæg , der blev fremlagt torsdag. Arbejderne, der længselsfuldt har ventet på revolutionen, skal dog ikke forvente, at det er et led i en stor omfordeling: Sølle 9,1 mia. kroner går til skattelettelser til de lavest lønnede. Et tilsvarende beløb bruges dog på at reducere brugerbetalinger mv., men resten kommer snarere højtuddannede funktionærer til gode.
Regnestykket går formentligt også i minus for de almindeligt lønnede, for de vil blandt andet blive ramt af høje afgifter på arv. Jyllands-Posten hæfter sig i sin dæk – ning mest ved selve den forjættende tanke, at Enhedslisten overhovedet tænker på at være regeringsparti. Om det faktiske indhold nævner man først skattelettelserne, som også er det, der bliver fremhævet i avisens Facebook-opslag. Vi kan kun sige to ting: 1) Respekt for Enhedslistens spindoktor. 2) Disrespekt for Jyllands-Posten. Den bør stramme op, og i den forbindelse huske på, at kun et mindretal af dem, der ser Facebook-opslaget, faktisk åbner artiklen. Endnu færre læser ned til bunden, hvor det fremgår, at der også er skattelettelser, der skal ”tilbagerulles.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.